top of page

Lenkiškos ar lietuviškos? Maisto technologė Raminta Bogušienė pataria, kaip rinktis braškes

Štai ir prasidėjo braškių sezonas. Iš tolo visos uogos atrodo gražiai, o priėjus arčiau visos gardžiai kvepia. Ir visi prekeiviai sako, kad tai geriausios uogos šioje žemėje.


Kaip iš geriausių išsirinkti pačias geriausias? Pirkti lenkiškas ar lietuviškas? Kaip suprasti, kad uogos kokybiškos? Į rūpimus klausimus atsako VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė, portalo www.sveikataipalankus.lt įkūrėja, maisto technologė Raminta Bogušienė.

braškė, VMG receptai
Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Kaip išsirinkti tikrai šviežias uogas?

Pasak maisto technologės ir mitybos specialistės R. Bogušienės, norint nusipirkti tikrai kokybiškas uogas, ypač turguje, privalote neskubėti ir skirti tam laiko. Pirmiausia, iš visų pusių apžiūrėkite uogų pilną indelį, ypač jo dugną, ar nėra pavandenijusių uogų.

Uogos turi būti sausos, be šlapiuojančių vietų, pelėsio, puvinių. Uogų šviežumą taip pat rodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir gerai laikosi ant uogos – braškė šviežia. Būtinai pauostykite. Ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus.

Tačiau jeigu braškės yra ypatingai gražios ir visos vienodos, gali būti, jog buvo augintos pasitelkiant chemiją. Yra įvairių chemikalų, kurios išlaiko uogos spalvą, neleidžia jai gesti. Tačiau tokios braškės neturi nei kvapo, nei skonio.


Lenkiškos ar lietuviškos

R.Bogušienė patikina, kad mokėti brangiau už lietuviškas braškes verta dėl jų šviežumo ir palaikant Lietuvos ūkininkus. Tačiau nemanykite, kad jos yra aukštesnės maistinės vertės, kažkaip kitaip užaugintos. Tiek Lietuva, tiek Lenkija yra Europos Sąjungos narės, kurioms taikomi vienodi teisės aktų reikalavimai.

Skirtumas tik tas, kad lenkiškos uogos iki mūsų keliauja ilgiau, todėl būna paveiktos temperatūros svyravimų, kelionės metu spaudžia svoriu viena kitą, liečiasi į tarą, dėl to skiriasi sultys ir parsinešus uogas namo, jos ima greičiau gesti.

Pirkdami uogas teiraukitės, kada jos skintos, kokia jų veislė. Atsakymai gali padėti nuspręsti, ar uogos parduodamos ūkininko, ar perpardavinėtojo, taigi šviežios ar nelabai. Šviežumas vienas pagrindinių faktorių renkantis uogas, nes kaip tik tai lemia uogos maistinę vertę. Lietuviškos dažniausiai būna skintos iš vakaro arba ryte, o lenkiškos gali būti skintos net prieš savaitę, laikytos šaldytuvuose.


Unsplash.com nuotr.

Sveikatai palankesnės

Jei norite sveikatai palankesnių uogų, rinkitės ekologiškas. Jos užaugintos be sintetinių cheminių medžiagų, palankesnės gamtai ir žmogui. Tačiau atskirti, kad uogos ekologiškos vien tik pažvelgus ar pamačius užrašą „užauginta ūkininko“ negalima – tuo galite įsitikinti tik pamatę ekologiškumą įrodantį sertifikatą. Palaidomis ekologiškomis sertifikuotomis uogomis prekiauti gali tik pats ūkininkas, o supakuotas ir paženklintas ekologiškas uogas gali parduoti ir perpardavinėtojai. Ekologiškų uogų, paženklintų ekologiškų maisto produktų ženklais, galite rasti ir prekybos centre.


Šviežios penkias dienas

Parsinešę namo uogas, kruopščiai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, galite net palaikyti inde su šaltu vandeniu. Plaukite tiek uogų, kiek suvalgysite. Neplautos uogos išsilaiko ilgiau. Kokybiškos braškės šaldytuve gali išlikti šviežios iki 5 dienų. Uogos ilgiau išsilaikys, jei jos nespaus viena kitos – bus sudėtos vienu sluoksniu.

Jei parsinešėte uogas ir matote, kad jos nėra pačios šviežiausios, suvartokite jas per 24 val. Nevalgykite uogų, kurios jau pradėjo gesti. Nors vizualiai puvinys atrodo nedidelis, jis jau apėmęs visą uogą. Valgydami tokią braškę, praryjate pelėsio išskiriamus toksinus, kurie nuodija organizmą.


Straipsnių ciklo apie sveikatai palankią mitybą su Raminta Bogušiene tęsinys – kitą savaitę.


Naujausi įrašai

bottom of page