top of page

Žemaitiškas maistas populiarių virtuvės šefų akimis: nuo kanapės sūrio iki morkų kavos

Pasitinkant valstybės 100-metį, geriausi Lietuvos virtuvės šefai kartu su visuomeninio maitinimo įmonių partneriais pristato Lietuvos regionų virtuvę. Praėjusį savaitgalį viešbutyje „Amberton Klaipėda“ tarptautinių čempionatų laimėtojai bei patyrę virtuvės šefai klasikinės žemaičių virtuvės patiekalus pasiūlė su šiuolaikinėmis variacijomis, pripildydami subtiliais skoniais, suteikiančiais neišdildomą potyrį tiek pradedančiajam, tiek profesionalui, kviesdami užuosti, ragauti ir pajausti.

„Šiais metais, pasitikdami valstybės šimtmetį, apžvelgsime Lietuvos regionų virtuvių ypatumus. Visus metus tęsime renginių ciklą, pristatydami žemaičių, aukštaičių, dzūkų, suvalkiečių virtuvių patiekalus, pasiūlysime kartu naudoti šiuolaikines gamybos technologijų galimybes, paįvairindami skonius“, – pasakojo LRVVKA prezidentas Darius Dabrovolskas, sveikatingumo „Vytautas Mineral SPA“ gamybos vadovas.

Renginyje dalyvavę šefai (LRVVKA nuotr.)


Idėjomis ir patirtimi dalijosi gausus būrys kūrybiškų šefų: pasaulio kulinarijos olimpiados aukso medalio laimėtoja Liucija Makovska; „Geriausias Lietuvos virėjas 2016“ – Jevgenij Volkov, „Apvalaus stalo klubas“; Jaunojo virėjo konkurse 2-ąją vietą iškovojęs Bernardas Anužis, restoranas „Onorė“; skonio detektyvas Ruslan Bolgov; augalinio maisto technologė Ona Jurkšienė; Arūnas Stoškus, restoranų grupė „Fortas“; Aida Matulevičiūtė, „HBH Vilnius“; Edvinas Genys, „Unilever Food Solutions“, Loreta Varkojienė, „Biskvitas“.

Svečių pasitikimui vietoje tradicinio kastinio restoranų grupė „Fortas“ gamybos vadovas Arūnas Stoškus pasiūlė traškias bulvių spurgas su kastiniu. Augalinio maisto technologė Ona Jurkšienė kanapių sūrio užtepėlę su lukštentomis kanapėmis, raugintais agurkais ir krapais patiekė ant cukinijų. Virtuvės šefė Liucija Makovska antienos širdelių užtepėles gardino obuoliais, spanguolėmis, puošė ridikėlių daigais. Technologė Sonata Andriuškevičienė svečiams atsigaivinti pasiūlė vyšnių girą, o Aida Matulevičiūtė, dirbanti „HBH Vilnius“, vaišino morkų kava. Lietuviškų vaisių, uogų „Urbanfood“ atstovai paruošė juodųjų serbentų gėrimą.

Kanapių sūrio užtepėlė su lukštentomis kanapėmis, raugintais agurkais ir krapais, patiekta ant cukinijų (LRVVKA nuotr.)


Bulvių spurgos su kastiniu (LRVKKA nuotr.)


Antienos širdelių užtepėlės, gardintos obuoliais ir spanguolėmis (LRVKKA nuotr.)


Edvinas Genys, „Unilever Food Solutions“ technologas, renginio dalyviams klasikinę silkę siūlė gardinti su moderniai ruoštais ingredientais: svogūnų laiškų emulsija, burokėlių piurė ir granita. Plekšnę su mini morkomis, sraigių kapotiniu, rapsų žiedais, beržų sulos putomis ir petražolių aliejumi paruošė Darius Dabrovolskas, sveikatingumo „Vytautas Mineral SPA“ gamybos vadovas. Patyręs virtuvės meistras Ruslan Bolgov gamino keptą vištienos krūtinėlę su miežinių kruopų ir burokėlių „perlotto“, gardindamas juodųjų pupelių humusu ir kmynų traškučiais. Restorano „Onorė“ virtuvės šefas Bernardas Anužis tradicinį blynų užkandį svečiams pasiūlė su ikrais, svogūnais, krapais bei „iSi“ sifone ruošta grietinėle. Restorano „HBH Vilnius“ vadovė Aida Matulevičiūtė antieną paruošė su žolelių spirgine, sojų kastiniu su rausva burokėlių koše bei šakninių daržovių trapučiais. Ėriuko išpjovą su kopūstų pyragėliu ir bulvių kremu trumų skonio pasiūlė Jevgenij Volkov, restorano „Apvalaus stalo klubas“ virtuvės šefas.

Silkė su svogūnų laiškų emulsija, burokėlių piurė ir granita (LRVKKA nuotr.)


Kepta vištienos krūtinėlė su miežinių kruopų ir burokėlių „perlotto“, pagardinta juodųjų pupelių humusu ir kmynų traškučiais (LRVKKA nuotr.)


Minkštą biskvitą, perteptą dviejų skonių – plikyto ir sviestinio – kremo mišiniu, viršų padengtą karamelizuotais lazdynų riešutais, pateiktą su vaniliniu padažu ir uogomis, paruošė Loreta Varkojienė, kavinės „Biskvitas“ konditerė. Susirinkusius svečius įvairių skonių ledais bei pieno ir ledų kokteiliais vaišino „Unilever Food solutions“. Užkandžius ir patiekalus virtuvės šefai ruošė pasipuošę stilinga virėjų poreikiams pritaikyta „Jokado projektai“ apranga. Renginyje žemaitišką dvasią skleidė Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro ansamblis „ALKA“.

Biskvitas, perteptas plikyto ir sviestinio kremo mišiniu, viršus padengtas karamelizuotais lazdynų riešutais, pateikta su vaniliniu padažu ir uogomis (LRVKKA nuotr.)


Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija per metus surengs keturis Lietuvos regionų virtuvės pristatymus. Kitas renginys planuojamas gegužės 14 d. Druskininkuose.

Naujausi įrašai

bottom of page