top of page

Viso grūdo produktai: ar žinote, kas jie yra? Tyrimas rodo, kad nelabai

Viso grūdo yra viso grūdo pusryčių javainiuose, ruduosiuose ryžiuose, viso grūdo makaronuose. Tačiau žmonės klaidingai mano, kad ryžiai, riešutai ir bananai irgi yra viso grūdo produktai.

Vienuolikoje šalių atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad daugeliui gyventojų nekyla klausimų apie viso grūdo produktų naudą sveikatai. Deja, gilesnių žinių apie viso grūdo produktus trūksta – nemažai žmonių klaidingai įsitikinę, kad ryžiai, riešutai ar bananai yra viso grūdo produktai.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Cereal Partners Worldwide“ tyrime, kuriame apklausta daugiau nei 16 tūkst. gyventojų, paaiškėjo, kad daugiau nei 8 iš 10 (82 proc.) apklaustųjų mano, kad valgyti viso grūdo produktus yra labai svarbu. Gera žinia, kad pusė šių žmonių mano, jog viso o grūdo produktų suvalgo užtektinai. Viso grūdo maisto produktų naudą ypač palaiko propaguojantys sveiką gyvenimo būdą, norintys sulieknėti žmonės.

Kita vertus, net 83 proc. respondentų nežino, kiek viso grūdo maisto per dieną jie turėtų suvalgyti. Keturi iš dešimties žmonių negalėjo įvardyti, kokiame maiste yra viso grūdo produktų. Tyrėjus ypač suglumino, kad net kas dešimtas žmogus įsitikinęs, kad viso o grūdo produktų galima aptikti bananuose, kas penktas – baltoje duonoje ar riešutuose, kas ketvirtas – sėklose. Tačiau faktai rodo, kad nė vieno iš šių produktų pavadinti viso grūdo maistu negalima.

„Pastaruoju metu apie viso grūdo produktų naudą daug kalbama ir rašoma, tačiau tyrimas parodė, kad žinios dažnai yra nepakankamos, nes nemažai žmonių nežino, kokius produktus galime vadinti viso grūdo maistu, kiek viso grūdo maisto suvartoti per dieną“, – tyrimą apibendrino „Nestle Baltics“ atstovė Ariana Rastauskaitė.

Organizatorių archyvo nuotr.

„Vegfest“ nuotr.


Kiek viso grūdo maisto reikia suvalgyti?

Iš apklaustųjų kiek daugiau nei pusė galėjo įvardyti, jog viso grūdo produktai naudingi dėl savo skaidulų ir lengvinant maisto virškinimą. Tačiau mažiau kaip pusė įvardija teigiamą poveikį širdžiai ir tik 18 proc. apklaustųjų žino, kad viso grūdo produktai gali padėti mažinant pavojų susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.

Vis dėlto, nepaisant viso grūdo naudos vartotojams, tik trys šalys yra įsivedusios kiekybinę rekomendaciją viso grūdo produktams – JAV, Nyderlandai ir Danija. JAV rekomenduojama minimali norma – 48 gramai. Tuo tarpu Danija rekomenduoja tarp 64–75 gramų per dieną, priklausomai nuo rūšies.

Norint pasiekti JAV rekomenduojamą minimalią normą, reikėtų pusryčiams suvalgyti dubenį viso grūdo pusryčių javainių, du gabalėlius 100 proc. viso grūdo duonos pietums ir porciją viso grūdo makaronų arba ryžių vakarienei.


ryziai

Skaitykite etiketes

Specialistai pataria atidžiai produktų etiketėse ieškokite kuo daugiau „viso grūdo“ produktų aprašymų – dažnai viso grūdo logotipai ant pakuočių būna paryškinti.

Be to, reikia pakeisti baltą duoną, ryžius ar makaronus viso grūdo rūšimis, rinktis viso grūdo pusryčių javainius. Galiausiai, rekomenduojama kartu su pietų ir vakarienės maistu naudoti viso grūdo produktų duoną, makaronus ar ryžius.

Naujausi įrašai

bottom of page