top of page

Vanilės magija



Mėgstame vanilę dėl jos tokio pažįstamo ir artimo aromato, kartu ir sušildančio rudens vakarus. Šis aromatinis prieskonis, gaminamas iš vanilės genties orchidėjinių ankščių, po šafrano yra brangiausias pasaulyje. Iš penkių kilogramų žalių ankščių gaunamas vos kilogramas mums pažįstamų tamsiai rudų kvapnių vanilės ankščių, kurias ir naudojame maisto gamyboje.

Vanilės paslaptys

Tinkamai laikomos ankštys išliks geros labai ilgai, kartais ankštį galima panaudoti ir ne kartą. Svarbiausia, laikykite jas tamsioje ir vėsioje vietoje, sandarioje talpykloje. Nenustebkite, jei ant ankščių pamatysite smulkių baltų kristalų – jie ne tik natūralūs ir aromatingi, bet ir rodo, kad jūsų vanilė yra pačios aukščiausios kokybės. Ją galima vertinti ir pagal bendrą ankšties išvaizdą: kuo ankštis ilgesnė – tuo ji yra aukštesnės rūšies. Pirmajai priskiriamos ilgesnės nei 15 cm ankštys, antrajai – nuo 10 iki 15 cm, o trečiajai – trumpesnės nei 10 cm, be to, kokybiška ankštis turėtų būti tamsiai rudos spalvos ir elastinga. Populiariausi vanilės produktai, naudojami kulinarijoje, yra pati ankštis, vanilės ekstraktas, vanilinis cukrus bei milteliai (maltos vanilės sėklos).

Raminanti magija

Teigiama, kad vanilė yra vienas veiksmingiausiai apetitą slopinančių kvapų: dėl jos saldumo organizmas „patiki“, jog ką tik buvo patenkintas saldumynų poreikis. Siekiantiems numesti svorio patariama vanile kvepinti savo darbo vietą ar namus. Vienas ryškiausių vanilės nuopelnų yra raminamasis poveikis, tad jei vakare sunkiai sekasi užmigti, pasirūpinkite vaniline dušo žele, vonios putomis ar bent rankų kremu. Be to, kad šalina nuovargį ir ramina, dieną vanilės aromatas skatina protinį ir kūrybinį aktyvumą, tad yra mėgstamas aromatas darbo patalpose. Atliekant įvairius tyrimus paaiškėjo, kad vanilės aromatas daugumai asocijuojasi išskirtinai tik su maloniais dalykais: vaikyste, šventėmis, saldumynais bei namais.

Naminis vanilinis cukrus ir pienas

Reikėtų atsiminti, kad vanilė gali būti apgaulinga: dažnai jos prireikia kur kas mažiau nei atrodo. Paprastai – apie ketvirčio ankšties vienam kilogramui produkto. Ypač paprasta pasigaminti vanilinio cukraus namuose: tereikia 3–4 vanilės ankštis perpjauti išilgai ir užkasti kilograme cukraus. Po 2–3 savaičių jis bus įsigėręs vanilės aromato. Išėmę šias vanilės ankštis dar galite naudoti – tarkime, virdami uogienę. Jei džiovinate, susmulkinkite kavamale ar virtuviniu smulkintuvu ir naudokite pyragams ar blynams kepti. Ypatingą skonį jūsų desertams ir kepiniams suteiks ir vanilės aromato pienas: kelias minutes apvirkite jame ankštis, tada nukoškite ir naudokite patiekalų gamyboje kaip įprasta. Vanilė ypač dera su šafranu ir cinamonu.

Naujausi įrašai

bottom of page