Traški skandinaviška duonelė (Receptas)

Pasidalinkite šios traškios skandinaviškos sėklų duonelės receptu su draugais, nes ji labai tinka iškyloms į gamtą.

Kuo daugiau iškylautojų jos prisikeps, tuo smagesnė ir traškesnė bus iškyla!


traški skandinaviška duonelė, Alfo Ivanausko receptas
VMG archyvų nuotr.

#Alfasvienasnamuose žiūrėkite čia


2–3 asm.


Skandinaviškai sėklų duonelei iškepti reikia:

  • 500 ml obuolių sulčių

  • 200 ml viso grūdo kvietinių miltų

  • 50 g ruginių miltų (grikių miltų)

  • 90 ml mėgstamo aliejaus (graikinių riešutų, lazdynų riešutų, avokadų, saulėgrąžų, alyvuogių)

  • 50 g sezamų sėklų

  • 50 g patraiškytų linų sėmenų

  • 5 šaukštų kmynų

  • 5 šaukštų aguonų

  • 100 g moliūgų sėklų

  • 150 g saulėgrąžų sėklų

  • 5 šaukštų džiovintų medetkų žiedlapių

  • Gero žiupsnio druskos (duonelių masei ir apibarstymui)

  1. Puode užvirkite obuolių sultis, suberkite visas sėklas ir šiek tiek druskos. Išmaišykite.

  2. Nuimkite nuo ugnies, supilkite aliejų, dėkite miltus ir maišykite tol, kol masė taps kremiška. Suberkite medetkų žiedlapius ir išmaišykite. Tešla turėtų būti tokia, kad nekristų nuo šaukšto, bet lengvai teptųsi ant sviestinio popieriaus. Jei matote, kad tešla per tiršta, reguliuokite jos tirštumą įpildami šiek tiek vandens.

  3. Masę plonai tepkite ant sviestinio popieriaus (išlyginkite mentele arba dėkite antrą sviestinio popieriaus lakštą, palyginkite su kočėlu ir nuimkite popierių), apibarstykite druska ir dėkite į 150 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite su karšto oro apipūtimo funkcija apie 40–45 minutes, kol gražiai apskrus. Išėmus padalinkite į mažesnes dalis.

  4. Geriausia duoneles džiovinti po vieną skardą, taip geriau išdžius.