top of page

Tinklaraščio TINGINIŲ MAISTAS kūrėjos gudrybės, kurios padeda ir sutaupyti, ir gardžiai valgyti

Tinklaraščio TINGINIŲ MAISTAS kūrėja Laura rašo tokiems, kaip ji – norintiems po darbų dar daug ką nuveikti, bet ir pasilepinti maistu. Daugiau apie šį tinklaraštį ir 3 lengvai pasigaminamų patiekalų receptus atrasite šiame interviu!


VMGonline

Kaip gimė Jūsų tinklaraščio idėja?

Dievinu naminį maistą, bet dažniausiai neturiu laiko arba noro pusdienį sukiotis virtuvėje. Rašau tokiems pat kaip aš – įsisukusiems darbuose, o po darbų norintiems nuveikti dar daugybę dalykų: ir pasportuoti, ir su draugais susitikti, ir namus susitvarkyti, ir į kiną nueiti, ir tiesiog ištiesti kojas ant sofos. Ir, žinoma, skaniai pavalgyti! Tinklaraštyje beveik nerasite nieko, kam pagaminti reikia daug laiko ir jėgų, bet rasite idėjų, kaip su palyginti minimaliu pastangų kiekiu pasigaminti šį bei tą gardaus.


Ar karantino metu pasikeitė mitybos įpročiai?

Pakankamai daug gaminu namuose ir turiu gana stabilius mitybos įpročius – tam, kad gerai jausčiausi, man svarbu laiku pavalgyti ir pusryčius, ir pietus, ir vakarienę. Tiek ryte, tiek ir po pietų stengiuosi atrasti bent kelias ramias minutes puodeliui kavos ar arbatos. Visi šie įpročiai yra praktiškai nepajudinami, tad jie ir liko savo vietose.

Vienintelis ryškesnis pasikeitimas yra tas, kad rečiau apsiperku, o daugiau laiko praleisdama namuose ėmiau dar labiau planuoti meniu ir dar dažniau gaminti. Pavyzdžiui, rytais atsirado laiko išsivirti dubenėliui košės, o parduotuvėje pirktą šokoladuką prie kavos puodelio pakeitė namuose keptas keksiukas ar pyrago gabalėlis.


Tinklaraščio TINGINIŲ MAISTAS kūrėja Laura

Ar pirkote produktų atsargai?

Virtuvės spintelėse visuomet turiu įvairių kruopų, makaronų, konservuotų daržovių, šaldiklyje – šaldytų daržovių, prieskoninių žolelių ir uogų. Dabar visa tai greičiausiai pavadintume atsargomis, bet aš ir įprastomis sąlygomis be visų šių produktų neįsivaizduoju kasdienės mitybos, ypač tuomet, kai reikia greitai pasigaminti vakarienę ar rytojaus pietus į darbą. Juk paprasčiausius grikius sumaišius su šiek tiek pakepintomis daržovėmis ir ant viršaus uždėjus, pavyzdžiui, gabalėlį lašišos galima labai greitai gauti puikiausią patiekalą.

Be kokių produktų neįsivaizduojate savo mitybos?

Mėgstu įvairovę, tad nuolat atrandu naujų mėgstamiausių produktų ir patiekalų. Visgi visiškai įsivaizduoti mitybos negalėčiau be trijų dalykų: alyvuogių aliejaus – be jo neapsieina turbūt nė vienos salotos; pomidorų – tiek šviežių, tiek konservuotų, tiek ir džiovintų; įvairių sūrių – brie, halloumi, mocarelos, parmezano ir, žinoma, seno gero lietuviško varškės sūrio.

Kaip manote, kaip tiek laiko praleidžiant namuose galima sutaupyti maistui?

Aš pati visuomet vadovaujuosi keliais principais – planuoju meniu ir apsiperku su sąrašu. Planuodama dar pasitikrinu, kokių produktų turiu namuose ir apgalvoju, kurie pirkiniai gali praversti net keliems patiekalams. Pavyzdžiui, keptą viščiuką galima valgyti su daržovėmis, likusią mėsą kitą dieną uždėti ant picos, o iš kaulų išsivirti naminio sultinio. Tokie visai paprasti sprendimai gali ir padėti šiek tiek sutaupyti, ir paįvairinti mitybą.

Šiuo metu negalime keliauti fiziškai, tad galbūt keliaujate savo virtuvėje?

Taip! Labiausiai pasiilgstu Italijos ir Graikijos, tad į pirmąją grįžtu kepdama grissini, o į antrąją – grilindama halloumi sūrį.

Gal karantino metu atradote kokį ypatingą ar užmirštą receptą ir galėtumėte juo pasidalintisu mūsų skaitytojais?

Nei prieš karantiną, nei per jį, nei, tikiu, po jo, iš mano virtuvės nedings šokoladinis cukinijos pyragas (jo nuotrauką galite matyti straipsnio pradžioje). Jis saldus, bet ne per daug. Šokoladinis tiek, kad laimę atneša jau nuo pirmo kąsnio. Pagaminamas greitai ir lengvai – man pakanka 10-15 minučių, ir pyragas jau orkaitėje.

Produktai:

§ Viena visai mažytė arba pusė vidutinio dydžio cukinijos;

§ 130 gramų „self-raising“ miltų (galima keisti paprastais miltais ir įdėti arbatinį šaukštelį kepimo miltelių);

§ 45 gramai kakavos;

§ 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono;

§ 100 gramų šokolado (dažniausiai renkuosi pienišką, bet puikiai tinka ir juodas);

§ 2 kiaušiniai;

§ 120 mililitrų neutralaus skonio aliejaus (naudoju saulėgrąžų);

§ 100 gramų baltojo cukraus;

§ 100 gramų rudojo cukraus.


Procesas:

§ Cukiniją sutarkuoti stambia tarka ir atidėti į šalį;

§ Dideliame dubenyje sumaišyti miltus, kakavą, cinamoną ir mažais gabaliukais supjaustytą šokoladą;

§ Kitame dubenyje išplakti kiaušinius su aliejumi, gautą masę sumaišyti su abiejų rūšių cukrumi;

§ Į miltų masę supilti kiaušinių, aliejaus ir cukraus masę. Maišyti, kol nesimatys sausų produktų;

§ Į gautą masę įmaišyti tarkuotą cukiniją;

§ Pyrago tešlą supilti į kepimo indą. Kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 40-50 minučių arba tol, kol į pyrago vidurį įbestas medinis pagaliukas neapsivels tešla.


Ir dar norėčiau pasidalinti keliais receptais:


Obuolių trupiniuotis su avižiniais dribsniais

Produktai (4 porcijoms):

· 4 didelių arba 8 mažų obuolių;

· 50 gramų cukraus;

· 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono;

· 160 gramų avižinių dribsnių;

· 50 gramų sviesto.



Procesas:

· Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti kubeliais. Užberti du arbatinius šaukštelius cukraus, pusę šaukštelio cinamono ir išmaišyti;

· Avižinius dribsnius sumaišyti su likusiu cukrumi. Tuomet sudėti smulkesniais gabaliukais supjaustytą sviestą ir trinti tarp pirštų, kol dribsniai „apsivels“ sviestu;

· Ant nedidelių porcijinių indelių (arba didesnio kepimo indo) dugno paskirstyti obuolius, juos užkloti avižinių dribsnių ir sviesto mase;

· Kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje maždaug pusvalandį;

· Skaniausias dar šiltas (bet gardus ir šaltas) su kava ar arbata. Galima patiekti su vaniliniais ledais, papuošti mėtos lapeliu.


Prancūziški skrebučiai su karamelizuotais obuoliais


Produktai (dviem porcijoms):

  • 3-4 baltos duonos riekės;

  • 2 kiaušiniai;

  • 2 didesni arba 3-4 mažesni obuoliai;

  • 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono;

  • 2 šaukšteliai rudojo cukraus;

  • nedidelis gabalėlis sviesto;

  • šlakelis aliejaus kepti;

  • kokoso drožių papuošimui (aš jomis keičiu dažniau sutinkamą cukraus pudrą).




Procesas:

  • Duonos riekes perpjauti per pusę. Lėkštėje gražiai žiūrisi trikampėliai;

  • Kiaušinius įmušti į dubenėlį ir išplakti;

  • Obuolius perpjauti, nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti kubeliais. Tuomet apibarstyti cukrumi, cinamonu iš išmaišyti;

  • Nedidelėje keptuvėje išlydyti gabalėlį sviesto, suberti obuolius. Kepti vis pamaišant kol obuoliai suminkštės, o cukrus ištirps;

  • Duoną apvolioti kiaušinio plakinyje ir apkepti iš abiejų pusių (aš kepu ant šlakelio aliejaus);

  • Skrebučius išdėlioti lėkštėse, ant jų sudėti obuolius. Papuošimui užberti po žiupsnelį kokoso drožlių.


Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page