top of page

Tas pats patiekalas, bet skirtingai: receptų idėjos, kurios sužavės ir visavalgius, ir veganus

Savaitėje būna dienų, kai visai nesinori mėsos. Kai norisi išbandyti kažką naujo. Kai norisi nustebinti draugą, atsisakiusį mėsos. Kai norisi kažko lengviau. Kai kurie laikosi bemėsio pirmadienio (angl. Meatless Monday, Meat Free Monday) ar tiesiog siekia valgyti kuo daugiau augalinės kilmės produktų. Priežasčių kiekvienas turi savų. Nenuostabu, kad kankina klausimas, ką tokiomis dienomis ruošti pietums? Visoms šioms „būna“ situacijoms turime pasiūlymą – 5 pietų variantus-poras, kurių viena veganiška, kita mėsiška.

Pasaulyje sparčiai populiarėja bemėsiai pirmadieniai ir fleksitarizmas (šį žodį VMGonline.lt kartą jau minėjo, kai neseniai lankėsi fleksitariniame restorane Vilniuje). Abi iniciatyvos skatina ne atsisakyti, tačiau mėsos vartoti mažiau, o pirmenybę skirti augalinės kilmės maistui. „Nuo šio pirmadienio valgysiu mažiau saldumynų“, „Ateinančią savaitę pradėsiu bėgioti“ – pirmadienis, savaitės startinė diena yra ta, nuo kurios daugelis pradeda pokyčius.

Savo eksperimentui pasirinkome „Anamma“ produktus, pagamintus iš sojos, kurie kuo puikiausiai padeda šias praktikas įgyvendinti. Augalinės kilmės dešrelės, kukuliukai ir kiti produktai yra ne tik puikus mėsos pakaitalas dėl turimo baltymų kiekio, bet ir skatina atsakingą požiūrį į gamtą, savo sveikatą ir mitybą. Šio prekės ženklo filosofija yra žalesnis pasaulis, tvaresnė ateitis ir tikėjimas, kad kiekvienas veganiškas patiekalas yra prisideda prie klimato kaitos minimizavimo.


K A R B O N A D A S

Pirmoji pora: vištienos karbonadas su ožkų sūriu ir rozmarinu bei veganiškas šnicelis iš sojos.

Veganiškas pjausnys su sūriu kalafiorų kremu (4 asm.)

„Anamma“ pjausnys

1 kalafioras

1–2 šaukštai rapsų aliejaus

Citrina

„Sumak“ (gali būti pakeista citrinos žievele)

Druska

Petražolė

  1. Padalinkite kalafiorą į 4 gabalėlius. 3 gabalėlius ištrinkite trupučiu aliejaus, druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 160 laipsnių, kol suminkštės. Sudėkite kalafiorą į maisto smulkintuvą ir supilkite aliejų. Trinkite, kol pasidarys vientisa masė.

  2. Pagardinkite druska ir „sumak“ arba citrinos žievele.

  3. Nuplaukite ir susmulkinkite paskutinį gabalėlį kalafioro ir sumaišykite jį su smulkintomis petražolėmis, citrinomis, druska.

  4. Patiekite su daržovėmis ar salotomis. Jei išsaugojote išorinius kalafioro lapus, juos sunaudokite salotoms. Jie suteikia malonaus bei švelnaus skonio ir geros konsistencijos.


D E Š R A I N I S

Vasarą neišsisuksite be dešrainių, todėl antrame duete – dešrainis su avienos dešrele ir jo kolega su veganiška sojos dešrele.

Veganiškos dešrelės su svogūnais ir kukurūzais (4 asm.)

Ingredientai:

„Anamma“ vego dešrelė

1 svogūnas

400 g raudonųjų paprikų

200 g kalafioro

2 šaukštai balto acto

3 šaukštai obuolių acto

2 šaukštai garstyčių sėklų

Garstyčių ir aitriųjų paprikų padažas

Švieži krapai

  1. Pradėkite nuo paprikų skrudinimo. Padalinkite kalafiorą smulkiais gabalėliais ir virkite pasūdytame vandenyje. Padalinkite ir pakepinkite papriką orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, kol oda pajuoduos, o vidus suminkštės. Nuskalaukite šaltu vandeniu ir nulupkite odą. Smulkiai supjaustykite papriką ir sumaišykite su kalafioru, actu, obuolių actu ir garstyčių sėklomis. Pagardinkite druska ir pipirais.

  2. Supjaustykite svogūnus ir krapus.

  3. Supjaustykite „Anamma“ veganiškas dešreles vidutiniais gabalėliais ir kaitinkite 12 minučių.

  4. Patiekite su kalendra ir padažu su paprika, svogūnais, krapais ir pridėkite garstyčių bei aitriųjų paprikų padažo.


K U K U L I A I

Kai kurie kukuliukus prisimena iš vaikystės, kiti juos pamėgo po kelionės Švedijoje ar apsilankę IKEA. Kaip bebūtų, poruojam vištienos kukulius ir augalinės sudėties kukulius. Spanguolių padažą galite keisti kitu, pavyzdžiui, pomidorų.

Veganiški kukuliukai pomidorų padaže (4 asm.)

Apie 300 g „Anamma“ veganiškų kukuliukų

1 pilna skardinė pomidorų

4 geltonieji svogūnai

4 skiltelės česnako

1 šaukštas dūmo kvapo paprikos miltelių

1 šaukštas „dojang“ (korėjietiška fermentuota sojų pasta) arba miso

1 šaukštas pomidorų pastos

Makaronų

  1. Supjaustykite svogūnus ir česnakus. Sudėkite ant nekaitrios ugnies su trupučiu aliejaus ir pipirų, pomidorų pasta bei „dojang“ / miso. Pagardinkite druska ir pipirais.

  2. Išvirkite „Anamma“ veganiškus kukuliukus truputyje aliejaus apie 12 minučių vidutinėje kaitroje. Tada sumaišykite juos su pomidorų padažu ir virinkite minutėlę.

  3. Patiekite su makaronais.


M A K A R O N A I   S U    B O L O N I J O S     P A D A ŽU

Vienas lai maišo itališkąjį padažą iš jautienos faršo, kitas – iš sojos. Liko faršo? Kitos jo panaudojimo galimybės – meksikietiškas troškinys chilli con carne ar lazanija.

Ragu su veganišku faršu (4 asm.)

325 g „Anamma“ veganiško faršo

1/4 supjaustyto saliero

2 morkos

2 pastarnokai

1 svogūnas

2 česnako skiltelės

Apie 200 g šviežių grybų

Apie 25 g džiovintų grybų

2 stiklinės vandens

2 gabalėliai daržovių sultinio

2 šaukšteliai sojų padažo

5 šaukšteliai avižų kremo

Petražolių ir čiobrelių

Makaronų virimui

  1. Išmirkykite džiovintus grybus vandenyje, padėkite į šoną.

  2. Supjaustykite daržoves smulkiais gabalėliais.

  3. Sumaišykite svogūnus ir česnakus. Pakepinkite, kol pagels.

  4. Sudėkite likusias daržoves ir pakepinkite dar minutę. Sumažinkite kaitrą ir pripilkite sultinio, sojų padažo ir avižų kremo. Leiskite pašilti vidutinėje temperatūroje.

  5. Susmulkinkite grybus ir virinkite vidutinėje kaitroje, kol jie įgaus gražią spalvą. Padėkite į šoną.

  6. Tada kaitinkite „Anamma“ veganišką faršą toje pačioje keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol apskrus.

  7. Kai daržovės puode taps minkštos, sudėkite išmirkytus grybus ir supilkite vandenį, kuriame jie yra. Leiskite užvirti.

  8. Patiekdami sumaišykite „Anamma“ faršą ir kepintus grybus puode. Pridėkite išvirtų makaronų ir pagardinkite petražolėmis bei čiobreliais.

Naujausi įrašai

bottom of page