top of page

Skonių kelionės. Kas tas pankolis (+ gardžių patiekalų receptai)

Iš Viduržemio jūros regiono atkeliavę aštraus (krapus ir anyžius primenančio) kvapo pankoliai vertinami daugelio šalių virtuvėje ir liaudies medicinoje. Valgomos visos prieskoninės daržovės dalys – šaknys, stiebai, lapai, sėklos.

Pankolis dar žinomas kaip saldusis kmynas, yra salierinių šeimos augalų rūšis. Jo aukštis siekia iki pusantro metro, o žiedai pasidalina 10–25 stipinų skėčiais (panašiai kaip krapo, kmyno). Pankolį sudaro baltai žalsva šaknis, stiebai ir augalo sėklos, kurios susiformuoja žieduose liepos – rugpjūčio mėnesiais.


pankolis_ką daryti su pankoliu_prieskonis
VMG nuotr.

  • Jau senovės Romos ir Graikijos gyventojai šią prieskoninę daržovę vartojo inkstų, blužnies, kepenų, plaučių ir virškinimo sistemos ligoms gydyti. Šiuolaikinis mokslas patvirtino, kad pankoliuose yra gydomųjų medžiagų, kurios gali padėti nuo viduriavimo (diarėjos), nevirškinimo, dujų kaupimosi, vidurių užkietėjimo, širdies ligų, kraujospūdžio, nutukimo, menstruacijų, kvėpavimo sutrikimų.

  • Pankoliuose itin gausu fitoestrogenų, vitamino C, folatų, kalio ir skaidulų. Skaidulos, folatai ir kalis teigiamai veikia kraujotaką ir padeda pašalinti kancerogenines medžiagas iš žarnyno.

  • Palyginti su daugelių kitų daržovių ir žalumynų, salsvo, aitroko skonio pankoliai yra labai stiprūs antioksidantai. Aštrų kvapą suteikianti lakioji medžiaga anetolis, kurio taip pat yra anyžiuose, gydo uždegimą ir neleidžia formuotis vėžinėms ląstelėms.

  • Pankolių į kasdienį valgiaraštį rekomenduojama įtraukti tiems, kurie nori numesti svorio. Ši prieskoninė daržovė slopina apetitą ir greitina medžiagų apykaitą organizme. Taip pat manoma, kad pankoliai gali padėti išvengti potraukio tam tikriems, kaloringiems maisto produktams. Daržovėse esančios medžiagos padeda išskaidyti riebalų sankaupas kraujyje ir paversti jas energija.

  • Pankoliai skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina miego kokybę. Juose esančios medžiagos reguliuoja už miegą atsakingo hormono melatonino kiekį.

  • Prieskoniams vartojama šviežia ir džiovinta pankolio žolė, sėklos. Susmulkinta žole skaninamos įvairios salotos, padažai, marinatai, kiaušinių, žuvies ir mėsos patiekalai, sriubos, aromatizuojamas aliejus, actas, įvairūs gėrimai.

  • Pankolio šaknį ir stiebus galima naudoti sriuboms, troškiniams ruošti. Šaknis paprastai apkepama svieste ar troškinama, tačiau ne itin ilgai, nes praranda savo švelnų skonį, ji yra vienas iš pagrindinių ar pagrindinis garnyro elementas. Stiebai ar lapai dažniau naudojami kaip prieskoninė žolelė mėsai ar žuviai gardinti, marinuoti, taip pat puikiai dera prie jūros gėrybių.

  • Pankolio aromatas sustiprėja naudojant kartu su kmynais. Gerą skonį šio augalo sėklos suteikia raugintiems kopūstams, konservuotiems agurkams, pomidorams. Sėklos vartojamos pakepintos, o jei dedamos į sriubą ar troškinį jam gardinti, turi būti dedamos gaminimo pabaigoje, kad išlaikytų savo vitaminus ir naudingąsias savybes. Iš sėklų ruošiamas nuoviras, arbatos, ekstraktai ir kt.


 

Keletas receptų su pankoliu:


Skanaus.


Naujausi įrašai

bottom of page