top of page

Popietės arbatėlė: maža elegantiška šventė, kurioje svarbiausia – gera arbata ir geros manieros

Pasiilgote mažos elegantiškos šventės, kurioje nėra nieko labai įpareigojančio, tik lengvi pokalbiai, skani arbata ir gardūs mini užkandžiai? Jaučiate, kad jau reikėtų įkvepiančios pertraukėlės? O gal vis dar nėra šventės jausmo, nors šventės artėja? Išmėginkite popietės

arbatėlės (angl. „afternoon tea") ritualą mieste.


afternoon tea_popiečio arbatėlė
„Grand Hotel Kempinski Vilnius“ archyvo nuotr.

Šiek tiek istorijos

Popietės arbatos tradicija, manoma, prasidėjo XIX a. pradžioje, septintosios Bedfordo kunigaikštienės Anos Marijos Stanhope rūmuose. Tais laikais buvo įprasta valgyti dukart per dieną, tačiau kunigaikštienę nuolat kamavo alkio jausmas. Sumani moteris rado būdą, kaip

numalšinti alkį. Kilmingoji dama pareikalavo, kad vėlyvą popietę į jos kambarį būtų tiekiamas arbatinis ir užkandžiai. Tai tapo kunigaikštienės įpročiu, kuris netruko paplisti to meto aukštuomenėje. Šiandien šią gražią tradiciją tęsia prabangūs viešbučiai.


afternoon tea_popiečio arbatėlė Vilniuje


Kur pasimėgauti mieste

Viešbutis „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ suteikia unikalią galimybę svečiams pajusti, kaip laisvalaikį leido Anglijos aristokratai ir kviečia pasimėgauti tradicinės popiečio arbatos ritualu bei skaniausiais gardėsiais prabangiame viešbučio fojė. Popietės arbata viešbutyje tiekiama kasdien nuo 14:00 iki 17:00, ritualą rekomenduojama užsisakyti iš anksto čia.


afternoon tea_popiečio arbatėlė Vilniuje

Klasikinis meniu

Popietės arbatos ritualas dažniausiai pradedamas nuo gardžių vieno kąsnio sumuštinukų. Pavyzdžiui, ciberžolės duonelės sumuštinuko su virtu kumpiu, marinuotais agurkėliais, svogūnais, česnakų laiškais, viešbučio virtuvės šefo gamintu „aioli“ padažu, druska ir pipirais... Tada valgomi garsieji „Scones“ pyragėliai su šviežiu grietinėlės kremu bei uogiene, ir užbaigiama įvairiais saldumynais, kaip antai, sviestinis sausiniukas su japoniškos citrinos kremu arba keptų obuolių putėsiais su skrudinti baltuoju šokoladu…

Be abejo, svarbiausias vaidmuo tenka arbatai – ji turi būti išskirtinės kokybės, aromatinga ir sodri. „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ popiečio arbatos metu patiekiama „Ronnefeldt“ arbata iš geriausių pasaulyje arbatos sodų.


afternoon tea_popiečio arbatėlė Vilniuje


Kokia proga?

Pasak „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ popiečio arbatos ceremonijos žinovės Rūtos Nabagaitės, arbatos ceremoniją renkamasi įvairiomis jaukiomis progomis, pavyzdžiui, mamos dienos, mergvakario, gimtadienio, „baby shower”. Taip pat pramoga populiari Kalėdų

laikotarpiu. Rūta teigia pastebėjusi, kad popietės arbatėlė visgi populiaresnė tarp moterų.


afternoon tea_popiečio arbatėlė Vilniuje

„Nauji vėjai”

1-2 valandas trunkanti popietės arbatėlė laikui bėgant šiek tiek neišvengiamai keičiasi. „Pastebėjau, kad labai populiarėja natūralių arbatų poreikis, pavyzdžiui, mėtų ar šaltalankių, taip pat arbatos be kofeino. Džiugina, kad svečiai mielai pasikliauja arbatų rekomendacijomis ir taip leidžia juos supažindinti su daugiau įvairių skonių. Be to, tam tikrų maisto produktų netoleravimas taip pat koreguoja ceremonijos meniu – daugėja skanumynų be glitimo ar

laktozės”, – pastebi R.Nabagaitė.


Kur ritualai, ten ir taisyklės

Popiečio arbatos ceremonijoje šalia arbatos ir mini užkandžių žinoma, svarbų vaidmenį vaidina taisyklės. Juk ritualą ritualu daro kaip tik jos! Geros manieros, pabrėžtina elegancija gali kelti įtampą, tačiau jeigu išmanysite bent svarbiausias taisykles, patirsite tikrąjį ritualo intymumą,

malonumą ir atsipalaiduosite. Štai 10 svarbiausiųjų:


1. Mobiliųjų telefonų, akinių ir kitų asmeninių daiktų niekada nedėkite ant stalelio. Pasidėkite juos ant laisvos kėdės iš kairės arba dešinės.

2. Arbatos puodelį laikykite už ąselės, o ne apėmę jį delnais, kad ir kaip tai yra malonu ir mums įprasta. Mažąjį pirštelį nuleiskite žemyn, neiškelkite jo į viršų.

3. Įsipylę pieno ir/ar cukraus arbatą maišykite ne „ratais”, o judindami šaukštelį aukštyn-žemyn, neliesdami puodelio šonų, be jokio garso.

4. Išimkite šaukštelį iš puodelio ir padėkite jį ant lėkštutės dešinėje puodelio pusėje arba už puodelio. Šiukštu negerkite su šaukšteliu puodelyje!

5. Šaukštelis skirtas tik cukrui ir pienui arbatoje išmaišyti – nedėkite jo į burną, nelaižykite.

6. Lėkštutė turi likti ant stalo – prie lūpų keliamas tik puodelis. Nekelkite puodelio su lėkštute. Rankoje laikyti lėkštutę dera tik tada, kai, pavyzdžiui, arbatą gurkšnojate stovėdami. Tada vienoje rankoje laikote lėkštutę, o kitoje – puodelį su arbata.

7. Nepūskite arbatos, kad ji atvėstų. Leiskite jai pačiai atvėsti.

8. Arbatą gerkite mažais gurkšneliais, nešliurpkite. Popiečio arbatos ceremonijoje viskas daroma tyliai.

9. Pienu ir cukrumi reikėtų gardinti tik juodąją arbatą.

10. Užkandžius ir desertus valgykite imdami juos pirštais. Kaip tik toks yra arbatos popietės etiketas.


Video apie popiečio arbatėlės etiketą galite pažiūrėti čia.

 

Popiečio arbatą rekomenduojama užsakyti iš anksto, susisiekus su telefonu +3705 2201600, arba e-paštu telegrafas.vilnius@kempinski.com


 

afternoon tea_popiečio arbatėlė Vilniuje

Naujausi įrašai

bottom of page