top of page

Patarimai, kaip greitai ir paprastai pagaminti sūrį tiesiog namuose

Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su ūkio „Auksaragė“ savininke Lina Urlikiene atskleidė

sūrio gaminimo paslaptis.

Lina papasakojo, kokį pieną reikėtų rinktis sūrio gamybai, kodėl ne visada pati kliaujasin receptais, ir kokius sūrius labiausiai mėgsta lietuviai. Be to, pasidalino patarimais, kaip lengvai pasigaminti sūrį tiesiog savo namų virtuvėje.


patarimai, kaip pasigaminti fermentinį sūrį namuose
Unsplash.com nuotr.

Kokius dalykus reikia žinoti prieš gaminant namuose sūrį?

Aš sūrį gaminu kiekvieną dieną, todėl mitas, kad reikia vadovautis mėnulio fazėmis, nepasitvirtina. Kartais gali pavykti puikiai pagaminti, kartais – ne, bet tai priklauso nuo daugelio kitų veiksnių.

Pienas turi būti labai geros kokybės, reikia laikytis visų higienos reikalavimų. Jis turi būti švarus

neužterštas, žinoma, ir pats turi būti gerai nusiteikęs, nes kai gamini, į maistą sudedi visas savo tuo metu esančias emocijas. Jeigu tu laimingas, tai ir tavo sūris bus skanus.


Ar iš parduotuvėje nupirkto pieno pavyktų pagaminti gerą sūrį?

Pavyktų ir iš parduotuvės, nors ten pienas yra standartizuotas. Bet nematau prasmės iš jo gaminti, nes jis pasterizuotas. O nusipirkus iš ūkininkų, pienas bus su visais savo skoniais, kvapais, vitaminais bei bakterijomis.


Kokių daiktų gali prireikti sūrio gamybai?

Pradedant daryti sūrį, reikia turėti termometrą, puodą, su kuo maišyti, įsigyti bakterijų ir fermento, patogiausia būtų turėti švirkštą. Šiais laikais tiek fermento, tiek bakterijų galima įsigyti internetu.


Ar reikia žinoti tam tikrą pavadinimą, kurį internete įsivedus galima rasti bakterijų ar

fermento?

Įsiveskite tiesiog raugas arba fermentas, nes tai du skirtingi dalykai. Jums parodys daug lietuviškų įmonių, kurios pas mus atveža raugus ir fermentus bei viską, ko gali prireikti sūrininkystei.


Kokį sūrį labiausiai mėgsta lietuviai?

Labiausiai mėgsta tradicinius karvių sūrius. Paprastus, rūgštaus ar saldaus pieno. Ožkų pieno sūrius dažniausiai renkasi tie, kurie negali valgyti karvių pieno produktų.


 

Minkštas fermentinis sūris


Sūriui pagaminti reikia:

  • 1,5–2 l šviežio pieno (iš ūkininkų)

  • Mezofilinių bakterijų (labai nedidelio kiekio, tik ant peilio kraščiuko)

  • 0,6 ml fermento (jo kiekis priklauso nuo to, kokio minkštumo sūrio norite. Kuo minkštesnio sūrio norite, tuo mažiau jo dedame ir atvirkščiai)

1. Į puodą supilkite pieną, bemaišydami užvirinkite jį iki 33 °C temp.

2. Tuomet dėkite mezofilinių bakterijų, reikia palaukti apie 30 min.

3. Švirkštu sulašinkite fermentą, apie 2 min. maišykite sukamaisiais judesiais (iš apačios į viršų) ir

vėl palaukite apie 30–40 min.

4. Išilgai linijomis supjaustykite masę puode, taip, kad atrodytų lyg kvadratėliai. Tada maišykite iš apačios į viršų, pasitelkiant plakimo šluotelę, tai turėtų trukti apie 10 min.

5. Pamatuokite temperatūrą, ji turėtų būti kaip ir pradinė apie 33 °C temp., jei ji žemesnė, reikėtų

pašildyti.

6. Tada palaukite 10 min., grūdeliai nusės ir išsiskirs išrūgos.

5. Nusemkite visas išrūgas ir masę dėliokite į skylėtus indelius (panašius į rikotos). Juos laikykite apie dieną. Namuose geriausia dėti virš kriauklės ant kilimėlio ar grotelių. Kas dvi valandas

pavartykite masę indelyje, kad susidarytų graži forma ir greičiau nuvarvėtų skysčiai. Tokiam sūriui užtektų ir dviejų kartų.

6. Sūrį išimkite iš formelės, galite pabarstyti druska.


Visą laidą žiūrėkite čia

Naujausi įrašai

bottom of page