Meilė turi ausis, bet taip pat akis ir visus skonio receptorius, todėl neabejotinai įvertins dešimt sluoksnių ir minkšto, ir traškaus kremu sutepto malonumo.
Receptas, kuris pareikalaus kantrybės, rezultatas atpirks viską ir dar su kaupu.
20 cm skersmens tortas
Gaminimas 2 val.
Virimas 1,5 val.
Kepimas 15–20 min.
Orkaitės t-ra 180 °C
Tortui pagaminti reikia:
250 g minkšto sviesto
100 g miltelinio cukraus
3 trynių
Žiupsnelio druskos
450 g miltų (gali prireikti šiek tiek daugiau)
Riešutiniam baltymų sluoksniui:
5 baltymų
200 g cukraus
150 g smulkintų skrudintų lazdynų riešutų
Kremui:
400 g minkšto sviesto
400 g saldinto sutirštinto pieno
50 ml brendžio
100 g ištirpinto juodojo šokolado
Glajui:
150 g šokolado
70 ml grietinėlės
25 ml brendžio
50 g sviesto
Tešlai sviestą išsukite su milteliniu cukrumi ir druska, palaipsniui supilkite kambario temperatūros trynius, gerai išmaišykite, suberkite miltus ir užminkykite. Svarbu neperminkyti – minkyti tik tiek, kad viskas susijungtų. Suformuokite diską, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir bent valandą palaikykite šaldytuve.
Tešlą padalinkite į 10–12 dalių, kiekvieną labai plonai iškočiokite, išpjaukite maždaug 20 cm skersmens apvalų lakštą. Sudėkite tešlos apskritimus į skardas.
Baltymus išplakite su cukrumi iki standžių putų. Tešlos lakštus patepkite plaktais baltymais, užberkite smulkintų riešutų. Kepkite apie 15 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje naudodami konvekcinio kepimo (karšto oro srauto) funkciją. Išimkite ir ataušinkite torto pagrindo sluoksnius ant grotelių.
Sutirštintą pieną virkite skardinėje 1,5 val., stebėkite, kad skardinė būtų apsemta vandens. Sviestą išplakite iki purios masės, nuolat plakdami po truputį sudėkite virtą sutirštintą pieną bei ištirpintą ir atvėsintą iki kambario temperatūros šokoladą. Prieš baigdami supilkite brendį.
Glajui šokoladą ištirpinkite kartu su sviestu ir grietinėle, supilkite brendį.
Kremą sudėkite į konditerinę tūtelę ir užspauskite plonomis juostomis ant iškeptos baltyminės lakšto pusės, uždenkite kitu lakštu, vėl užspauskite kremo. Taip sudėkite visus lakštus. Paskutinį lakštą galite dėti ant torto apverstą, kad paviršius būtų lygus, o galite dėti ir baltymine puse į viršų – rinkitės jums tinkantį variantą. Viršų padenkite storu šokoladinio glajaus sluoksniu, puoškite taip, kaip pageidaujate.
Skanaus!