top of page

„Noma“ jūros gėrybių meniu išragavusi lietuvė: „Didžiausias netikėtumas man buvo desertas"


Rene Redzepio vardas ir „Noma“ restorano pavadinimas turėtų būti pažįstamas kiekvienam besidominčiam gastronomijos pasauliu. Šis Kopenhagoje esantis restoranas į Naujus metus žengė su nauju jūros gėrybėms dedikuotu meniu. „Skandinavijoje žiema. Niekas neauga ant žemės, tačiau po vandeniu – pats sezono įkarštis. Jūros dumblių pasaulyje galima rasti skonių, kurie varijuoja nuo gilaus umami iki citrusinių bergamočių natų ar trumų. Bet galbūt šio dumblių pasaulio potencialą geriausiai gali perteikti šoninės skonis!”, – apie naująjį meniu savo socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje rašė R. Redzepis.

Gastronomijos pasaulyje nepaprastai vertinamas restoranas pristato šiaurietišką (Nordic) virtuvę ir remiasi sezoniškumu – naudoja tuos produktus, kurie būtent tuo laikotarpiu yra pačios geriausios kokybės.  Jūros gėrybes atėjus vasarai keičia patiekalų iš daržovų, o nuo rudens iki metų pabaigos kviečia į pažintį su žvėriena ir miško tematika.

R. Redzepis publikavo naująjį meniu atskleidžiantį vaizdo įrašą ir sukėlė tikrą sąmyšį socialiniuose tinkluose. Įraše matoma 13 skirtingų patiekalų su jūros gėrybėmis variacijų, tarp kurių yra opcijų vegetarams bei veganams, taip pat atsižvelgiama ir į įvairias alergijas.



Naująjį „Noma“ meniu jau spėjo išragauti „Downtown Food Hall“ bendraturtė Greta Akcijonaitė. Ji sako, kad vakarienės patirtis restorane „Noma“ prasideda dar gerokai anksčiau nei jame atsiduri. Pirmiausia, reikia gauti staliuką: „Esu užsiprenumeravusi jų naujienlaiškį. Datos, kai galima rezervuoti, būna skelbiamos būtent jame. Tai vos pamačiau, iškart dairiausi rezervacijos.  Man labai pasisekė, nes tai įvyko gruodį, o vietą į pačią pirmąją naujojo meniu vakarienę gavau sausio 9 dieną. Padėjo tai, kad mūsų kompanija buvo šiek tiek didesnė, 4 žmonių, nes dviese gauti staliuką labai sudėtinga“.

Po to seka kelionės planavimas. Kaip sako G. Akcijonaitė, suvokimas, kad skrendi į kitą šalį vien dėl vakarienės, prisideda prie išskirtinės patirties. „Nuvykus į vietą, į tą patyrimų pasaulį komanda įveda nuo pat pradžių. Dabar restoranas įsikūręs kitoje vietoje nei buvo anksčiau, atrodo, lyg laukuose. Ten pastatyti ir keli šiltnamiai, kur atvykę svečiai pirmiausia ir yra pakviečiami bei pavaišinami šiltu gėrimu. O tada, šiek tiek palaukus ir pasimėgavus, kviečia į restoraną. Praėjus pro sodelį atsiduri stikliniame name, kur iš karto pasitinka visa virtuvės komanda ir choru pasisveikina. Tada pajunti per kūną bėgančius šiurpuliukus, nes tai padaro nepaprastą įspūdį. Jautiesi laukiamas ir taip šiltai sutinkamas“, – pasakoja pašnekovė.




Pabendravusi su aptarnaujančiu personalu G. Akcijonaitė sužinojo, kad vakaro metu visą restorano komandą sudaro apie 90 žmonių, o svečių būna 45. „Paskaičiavome, kad vienam svečiui tenka du žmonės, kurie dirba tik jam. Tai tikrai jaučiasi, aptarnavimas yra aukščiausio lygio“.

Ne ką mažesnį įspūdį pašnekovei paliko ir naujasis jūros gėrybių meniu. „Kiekvienas patiekalas pristatomas išsamiai. Ragavome nuo šukučių, menkės iki įvairiausių moliuskų ir galiausiai atėjome iki šiaurinio parūkyto ir pagrilinto karališkojo krabo. Didžiausias netikėtumas man buvo desertas – žuvies oda šokolade. Ir tai buvo labai labai skanu!“, – komentuoja G. Akcijonaitė.

Tiesa, ji sako pastebėjusi ir tam tikrų įdomių detalių.

„Meniu ingredientai nėra tik iš Danijos, surinkti Šiaurės jūroje. Kai kas buvo ir iš Biarico (miestas Prancūzijoje – aut. past) atsivežta. Taip pat pastebėjau nemažai japoniškos įtakos. Visuose patiekaluose buvo kelios jungiamosios detalės – japoniški padažai, įvairūs dumbliai. Būtent tai sukūrė Azijos įspūdį. Taip pat atkreipiau dėmesį į perlines kruopas. Man atrodo, kad jos – slaptas arkliukas“, – dėstė G. Akcijonaitė. Ji patikino, kad apsilankymas „Nomoje“ buvo išskirtinė gyvenimo patirtis, į kurią po keleto metų mielai leistųsi dar kartą.

Pasižvalgykite po naująjį restorano „Noma“ meniu:






Naujausi įrašai

bottom of page