top of page

Naujame Deivydo Praspaliausko restorane – pajūrio kaimo jausmas ir geriausios maisto tradicijos

Susitikinėkime ir mėgaukimės geru maistu ne namuose, kol galime, ir džiaukimės drąsiais žmonėmis, kurie sukuria naujų erdvių pasimatymams ir gurmaniškiems malonumams.




Ne taip seniai rašėme apie Deivydo ketinimus atidaryti naują restoraną ir štai – dukart geriausio Lietuvos virėjo vardo ir daugelio kitų titulų savininko Deivydo Praspaliausko naujas restoranas „Amandus“ atidarytas! Rezervuoti vietas buvo galima jau liepą, pasak šefo, rezervacijų sąrašas ilgėjo sparčiai.



Pavasarį šalyje įvestas karantinas privertė garsų šefą uždaryti išpuoselėtą, to paties pavadinimo restoraną Vilniaus senamiestyje, bet tuo pačiu, leido įgyvendinti ne vieną seną svajonę: turėti restoraną Užupyje su dviem atskiromis virtuvėmis, terasa šiltnamiui ir erdve kūrybinėms dirbtuvėms.


„Užupyje atsirasti norėjau jau seniai. Čia kūrybai itin tinkama aura. Be to, puikiai suprantu, kad tiek mano svečiui, tiek man ir mano komandai jau reikėjo naujų iššūkių, todėl leidau sau į dėl karantino susiklosčiusią situaciją pažvelgti kitaip, – sako virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. – Uždaręs restoraną senamiestyje, sulaukiau įvairiausių pasiūlymų. Kiekvienas šefas norėtų turėti dvi virtuves ir kiekvienas restorano šeimininkas norėtų patalpų, kuriose jau išspręsti svarbiausi uždaviniai, atlikti sunkiausi darbai. Patalpos Užupyje buvo kaip tik tokios: su atskira virtuve, keliais įėjimais, terasa šiltnamiui, vieta mano dirbtuvėms, todėl ilgai nedvejojau.“ Naujajame restorane vienu metu gali vakarieniauti 43 svečiai.




Restorano interjerą Deivydas ir komanda kūrė patys, savo rankomis: „Norėjau daug spalvų, gyvybės, tokio interjero, kuriame būtų ir šiek tiek pajūrio, ir kaimo, trumpai tariant, kad aplinka nevaržytų, būtų patogi ir maloni dirbti man ir komandai, ir žinoma, jauki ir miela svečiui apsilankyti“. Tiesa, interjero kūrime šefas nededa taško: jis bus reguliariai atnaujinamas, papildomas smulkmenomis, ketinama bendradarbiauti su menininkais, rengti jų darbų ekspozicijas. „Restoranas dalyvaus sostinės meno gyvenime. Juk maistas taip pat yra menas“, – sako šefas.




Nemenką gerbėjų būrį turintis Deivydas patikina, nors bus ir naujienų, meniu, kaip ir anksčiau, lieka ištikimas Skandinavijos ir Baltijos šalių virtuvių geriausioms tradicijoms: sezoniškumui, proporcingumui, estetikai, minimalizmui. Visgi, svarbiausias tikslas – kurti tokią skonių dermę, kuri leistų svečiams atpažinti ir suprasti, ką jie ragauja.

„Norėjosi leisti svečiui patirti skirtingas technikas, todėl daugiau nei pusė meniu yra komplimentai, vieno kąsnio patiekalai. Jame yra ir šiek tiek dūmo, ir purentas sviestas, kurį jau gerai žino mano nuolatiniai svečiai, bet šį kartą jis nustebins išvaizda. „Deganti meilė“ šį kartą tikrai degs, o „Ežiukas rūke“ įgaus naują veidą“, – apie pirmąjį naujo restorano „Amandus“ meniu pasakoja Deivydas Praspaliauskas.




Iki skanaus!





Asmeninio archyvo nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page