Instagramiškas „Lavender Inn“ Palangoje: patiekalai su levandomis yra šios vasaros „The Must"
- eglerace
- 2022-07-12
- 2 min. skaitymo
Atnaujinta: 2022-07-12
Lietuviška vasara be Palangos – tai ne 100 proc. įvykusi vasara. Mūsų genuose turbūt yra ilgėtis palangiškų saulėlydžių, Basanavičiaus gatvės šurmulio, pamėgtų vietų pavalgyti. Į kurortą veja ir nuotykių paieškos. Pirmiausia, žinoma, skonio nuotykių ir naujų gurmaniškų patirčių.
Šiemet skonio ieškotojų Palangoje laukia ypatingas patyrimas. Restoranas „Lavender Inn“, įsikūręs šurmulingiausioje kurorto gatvėje, kviečia įnerti į kitokią realybę – ramią, tylią ir jaukią levandų kvapo bei skonio pasaką.

Levandų namas
„Lavender Inn“ šeimininkai, Erika ir Laimonas Adomaičiai, Palangoje kuria jau antrą levandų oazę. Pirmojo restorano ir viešbučio Telšiuose populiarumas padrąsino subtiliomis patirtimis palepinti ir pajūrio svečius bei gyventojus.
Magnetiškos traukos turi ne tik estetinis levandų vaizdas, bet ir raminantis jų kvapas bei subtiliai malonus skonis. Kulinarijoje ir konditerijoje levandos nuo seno naudojamos pyragams, šokoladams gardinti, taip pat pelėsinių sūrių gamyboje.
Restoranas „Levander inn“ savo svečius, žinoma, irgi vaišins... levandomis.


Meniu geidžiamiausieji – patiekalai su levandomis
Levandų sirupą, iš kurio gaminamas garsusis „Levander Inn“ levandų kokteilis, restorano virtuvės šefas, Anglijoje „Michelin“ žvaigždutę turinčiame restorane dirbęs Gediminas Kniūkšta, verda pats – tai užtrunka mažiausiai tris valandas. Kokteilio receptūrą sukūrė viena geriausių kokteilių meistrė Lietuvoje – Rūta Šeduikytė.
Nors kokteilių asortimentas gerokai didesnis, tačiau, matyt, visi šie ypatingi veiksniai lėmė, kad būtent levandų kokteilis tapo, kaip sakoma, restorano „The front of the house“ arba „vizitine kortele“. Kartą paragavusieji grįžta jo vėl ir vėl.

Kitas, nors itin retas, bet dėl malonaus skonio pamėgtas derinys – tai midijos su levandomis putojančio vyno padaže. Prabangiai ne tik skamba – subtili skonio patirtis praturtina net visko ragavusiųjų skonio kolekcijas.
Kas desertui? Žinoma, kad populiariausias levandų namų desertas – karamelizuoto pieno ir levandų putėsiai su sūdyta karamele, grilyje keptų obuolių ir citrinų kremu, karamelizuotais riešutais, avižomis ir vaniliniai ledais. Tobulai derančių skonių kombinacija, bet, paklausite, ką gi či veikia levandos? Jos viską stulbinamai subtiliai suriša!
Būtina paragauti.


Žiogų tema
Levandas mėgsta žiogai. Tai, beje, yra dar viena restorano tema, subtiliai atskleidžianti šeimininkų credo ir atsiskleidžianti restorano meniu.
Žiogas yra ypatingas gamtos kūrinys – jis gali pašokti net 20 kartų aukščiau savo ūgio. Pasak restorano įkūrėjų, tai yra pačios gamtos įrodymas, kad nieko nėra neįmanoma.
Tad neatsitiktinai restorano meniu yra degustacinis rinkinys, kuriame pirmu smuiku „groja“ su svirplių kokteiliu patiekiami džiovinti žiogai, jiems akomponuoja citrininiame prosecco granite patiekta austrė ir saldžių bulvių spurga su levandomis bei levandų kokteiliu.

Tyla triukšmingoje gatvėje...
Buvusioje grafų Tiškevičių viloje įsikūręs restoranas iš tikrųjų tarsi teleportuoja į kitokią realybę – privalu tai patirti! Gyviausioje ir triukšmingiausioje Palangos gatvėje Erikai ir Laimonui pavyko sukurti ramybės oazę, tiksliau, daug tylos oazių, atviresnių ir uždaresnių pavėsinių, kurias šeimininkai vadina rotondomis. Prisėdęs vienoje jų gali stebėti nuolat tekantį gatvės šurmulį, bet ...tarsi tylos ir lėtesnio laiko kapsulėje. Šie lemputėmis ir levandomis apkaišyti nameliai ir juose ragaujami levandų kokteiliai neabejotinai taps šios vasaros intsagramo žvaigždėmis.
O jeigu norėtumėte į viską žvilgtelėti „iš aukščiau“ – jūsų lauks viskio ir cigarų balkonėlis-terasa. Intriguoja? Žinoma.
... ir šaltibarščius „į pavėsį“ stumtelėjusi sriuba
Šaltibarščiai yra bene perkamiausia sezono sriuba Palangoje. Bet gal reikėtų rašyti „buvo“, nes „Levander inn“ jūros gėrybių sriuba su skrudintais langustų kiautais, virtais vyno sultinyje, midijomis ir krevetėmis, patiekiama su keptomis daržovėmis, yra šiuo metu perkamiausia ir aišku, kodėl: ypatingai švelni, bet pilna skonių ji patenkina daugelio ragautojų net labai skirtingus skonių poreikius ir kaprizus.

Aplankykite: Palangoje: „Lavender Inn“, J. Basanavičiaus g. 35; Instagrame: @lavender_inn_palanga; Facebook puslapyje: „Lavender Inn Palanga“


„Lavender Inn" archyvo nuotr.