Kodėl pomidorų ir agurkų kartu laikyti negalima?

Kaip Jūs laikote vaisius ir daržoves savo namuose? Ar niekada nepagalvojote, kad galbūt tai darote neteisingai?

Gal atkreipėte dėmesį, kad kartais daržovės ar vaisiai sunoksta greičiau nei norėtųsi? O tai gali lemti tiesiog šalia padėtas pomidoras.

Kulinariniai patarimai, kai laikyti agurkus ir pomidorus
VMG nuotr.

Laidoje „Bandymų stotis“ Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene aiškinosi, kaip reikia laikyti vaisius ir daržoves. Kokias daržoves sudėjus šalia, rizikuojate greitu metu viską išmesti? Kokius produktus geriau laikyti šaldytuve, o kurių šykštu ten nereikėtų dėti?


Ką reikėtų žinoti apie daržovių ir vaisių laikymą?

Visų pirma, norėčiau pabrėžti, kad vaisius ir daržoves rekomenduočiau laikyti atskirai. Jei kalbame apie šaldytuvą, ten esančiuose stalčiuose visi produktai turi būti sudėti tvarkingai. Tiek daržovės, tiek vaisiai į jį dedami neplauti, svarbu paskirstyti juos pagal svorį ir neužkrauti pilnų stalčių, nes juose turi cirkuliuoti oras.


Kokių daržovių šaldytuve laikyti nereikėtų?

Šaldytuve nelaikome pomidorų, nes šaltis stabdo jų nokimą. Jei turite labai sunokusių pomidorų ir norite juos laikyti šaldytuve, tuomet dėkite ant viršutinės lentynos, atskirai nuo kitų daržovių. Pomidorus reikėtų dėti uodegėle į viršų, o ne atvirkščiai, nes jie pradeda gesti nuo viršaus, tai jautriausia jų vieta.

Nerekomenduojama šaldytuve laikyti bulvių, kadangi jose yra daug angliavandenių ir krakmolo, kuris prie nulinės temperatūros virsta cukrumi ir pakeičia skonį. Todėl bulves reikėtų laikyti 8–10 °C temperatūroje, tamsioje ir sausoje vietoje, nes kitaip pradės dygti.

Svogūnus bei česnakus reikėtų laikyti sausai, atskirai vienus nuo kitų ir ne šaldytuve, nes jie sugers drėgmę ir pradės dygti. Gali atsirasti net pelėsis.

Niekada nelaikykite agurkų, salotų ir pomidorų vienoje vietoje, nes pomidorai išskiria daug etileno, kuris vienus vaisius ar daržoves nokina, o kitus padaro rudesnius. Pavyzdžiui, salotos šalia pomidorų pradės glebti ir ruduoti.


 

Jeigu norite sunokinti avokadą, šalia dėkite pomidorą ir obuolį: abu jie išskiria etileną ir avokadas greičiau prinoks. Jeigu neturite noro nokinti, geriau šių produktų šalia nelaikykite.

 




Naujausi įrašai