Kad ir kaip būtų, bet penktadienis ir ypač jo vakaras turėtų būti skirtas pakramsnojimams. Gal… smidrų traškučių? Dar kelios sveikų ir skanių užkandžių superidėjos.
1. CUKINIJOS „Hasselback“
Apie bulves „Hasselback“ pasakojome jau ne kartą. Nusprendėme dar kartą, bet ne apie bulves, o cukinijas – dar paprasčiau, nes jos labai lengvai pjaustomos.
4 asm.
Gaminimo laikas 15 min.
Kepimo laikas 15 min.
Orkaitės t-ra 170 °C
Reikia:
4 vid. dydžio cukinijų (po ~250–300 g)
6–8 labai plonų riekelių šaltai rūkyto kumpio
Žiupsnelio druskos
Aliejaus (pašlakstyti)
Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C.
Cukinijas nuplaukite. Nupjaukite nedidelį pailgą gabalėlį, kad pagrindas būtų plokščias ir cukinijos stovėtų stabiliai.
Cukinijas įpjaukite griežinėliais (neperpjaukite iki galo). Kad būtų lengviau, iš abiejų pusių galite padėti po vienodo storio įrankį – peilis remsis į jį ir iki galo neperpjaus cukinijos.
Kumpį galite supjaustykite nedideliais gabalėliais arba išilgai pusiau. Išskleiskite cukinijų griežinėlius, pabarstykite druska, lengvai pašlakstykite aliejumi. Į tarpus įdėkite po gabalėlį kumpio arba perpinkite ilguoju kumpio griežinėliu įpjautą cukiniją.
Kepkite maždaug 15 min.
2. SMIDRŲ traškučiai
Iš tų patiekalų, kuriuos galima pavadinti netikėtais, arba kartą paragavęs – negali sustoti.
4 asm.
Gaminimas 20 min.
Gruzdinimas 20 min.
Reikia:
Didelio ryšelio smidrų
Kukurūzų krakmolo
Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Aliejaus (gruzdinti)
Skustuku suskuskite visus smidrus plonomis juostelėmis. Per sietelį nedidelėmis porcijomis juosteles pabarstykite krakmolu, druska ir pipirais.
Taip pat nedidelėmis porcijomis gruzdinkite įkaitintame aliejuje.
Nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
2. Įdaryti CUKINIJŲ „laiveliai“
Patiekalų iš cukinijų neįkainojamas privalumas yra tas, kad gaminamos jos itin paprastai. Gardu ir lengva vakarienei, pietums.
4 asm.
Gaminimas 15 min.
Kepimas 15 min.
Orkaitės t-ra 180 °C
Reikia:
½ raudonosios paprikos
½ aitriosios paprikos
½ pankolio
1 smulkintos skiltelės česnako
½ saldžiojo svogūno
1 stiklinės biriai virtų sorų arba bolivinių balandų
Žiupsnelio druskos
1 šaukštelio Provanso žolelių
80 g kietojo sūrio
4 nedidelių cukinijų
Šlakelio aliejaus
1–2 riekelių vytinto kumpio
Saldžiąją papriką supjaustykite nedideliais gabaliukais, aitriąją papriką – labai smulkiai, pankolį – plonomis riekelėmis. Viską pakepkite aliejuje kartu su česnakais ir svogūnais, kol daržovės suminkštės.
Sumaišykite daržoves ir kruopas, įberkite druskos ir Provanso žolelių. Sumaišykite. Įberkite dalį tarkuoto sūrio ir vėl viską sumaišykite.
Cukinijas išskobkite, šiek tiek patepkite vidų aliejumi. Įdarykite paruoštu įdaru, ant viršaus uždėkite smulkius kumpio gabaliukus ir šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite ~15 min., kol cukinijos suminkštės, bet dar laikys formą. Pabaigoje užberkite likusio sūrio ir dar 1–2 min. šaukite į orkaitę.
3. CUKINIJŲ vyniotiniai
Patogu imti ir į pikniką. Galima pagaminti visus vienodus, o galima visus skirtingus – juk ingredientų yra labai daug. O galima gaminimą paversti smagiu užsiėmimu kartu.
4–6 asm.
Gaminimas 30 min.
Reikia:
1 šaltai rūkytos skumbrės*
Raudonosios paprikos
Oranžinės paprikos
Morkos
Agurko
Avokado
Krapų, kalendrų, petražolių
Cukinijų
Tepamojo sūrelio
Skumbrę išdorokite, supjaustykite vienodo ilgio pailgais gabaliukais. Taip pat supjaustykite daržoves, avokadą. Žalumynus supjaustykite labai smulkiai. Cukinijas supjaustykite pailgomis riekelėmis.
Sudėkite cukinijų riekeles po 2–3 kartu, patepkite tepamuoju sūreliu, pabarstykite žalumynais, sudėkite žuvies gabaliuką, daržovių, avokado. Susukite vyniotinį.
Patiekite su mėgstamu padažu. Puikiai tiks sojų padažas, o mes patiekėme majonezo-jogurto padažą su saldžiarūgščiu aitriųjų paprikų padažu.
* Galite naudoti ir karštai rūkytą žuvį, bet turėkite omenyje, kad ji yra minkštesnė, gali nelaikyti formos.
5. ŽALIEJI SMIDRAI, kepti su kietojo sūrio pabarstais
Pagrindinė taisyklė – neperkepkite.
4 asm.
Gaminimas 15 min.
Kepimas 15 min.
Orkaitės t-ra 180 °C
Reikia:
600 g smidrų
30 g sviesto
40 g maltų migdolų
80 g tarkuoto kietojo sūrio
½ šaukštelio druskos
½ šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 šaukštelio Provanso žolelių
Smidrus nuskuskite. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir pašlakstykite ištirpintu sviestu. Migdolus, sūrį, druską, pipirus bei Provanso žoleles sumaišykite ir užberkite ant smidrų.
Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 min.
Skanaus!