top of page

Brangiausi traškučiai pasaulyje: dėžutė kainuoja kaip du maišai bulvių

Bulvių traškučiai – tradicinis užkandis prie alaus. Šis derinys pasaulyje yra toks pat populiarus, kaip ir vynas su sūriu. Tačiau kaip ir prie gero bei brangaus vyno nesirinksite fermentinio sūrio, taip ir prie kraft ale nedera pigūs, paprasčiausiai sūdyti bulvių traškučiai.

„St. Eric's“ nuotr.

„St. Eric’s“ nuotr.


Kadangi rinkoje unikalaus skonio ir kruopščiai pagamintų bulvių traškučių yra labai mažai, švedų alaus darykla „St. Eric’s“ kartu su nacionaline Švedijos kulinarų komanda sumanė situaciją pakeisti ir apsiėmė gaminti ypatingus, limituotos serijos bulvių traškučius. Pakuotėje yra vos 5 atskirai lyg šokoladiniai saldainiai išdėlioti rankų darbo bulvių traškučiai, pagaminti pagal unikalų švedų šefo Pi Le receptą. Šio malonumo kaina – 56 doleriai, todėl šie bulvių traškučiai yra tituluojami brangiausiais pasaulyje.

Tik pažvelgus į traškučių ingredientų ir prieskonių sąrašą, pasidaro aišku, už ką mokami tokie pinigai. Kaip teigia patys daryklos atstovai, unikalių bulvių traškučių skonis sudarytas iš „matsutake“ grybų, randamų šiaurinėje Švedijos dalyje esančiuose miškuose, triufelinių jūros dumblių iš Faroe salą skalaujančių vandenų ir tik Švedijos Leksando mieste augančių svogūnų, kurie auginami pagal specialias taisykles: šie svogūnai, nepaisant oro, visada sodinami gegužės 18 dieną, o jų derlius nuimamas rugpjūčio 10-ąją. Be šių prabangių sudėtinių dalių traškučiams dar skonio suteikia krapai bei miežių salyklo misa. Iš šio salyklo taip pat verdamas ir „St. Eric’s“ daryklos alus vadinamas India Pale Ale.

Kadangi traškučiai – limituotos serijos, jų buvo sukurta vos 100 pakuočių, kurios, deja, buvo išgraibstytos per kelias dienas. Kolekcionieriai turi galimybę įsigyti traškučių iš perpardavinėtojų, tačiau derėtų būti atidiems bei patikrinti, ar kartu su traškučiais pakuotėje yra ir sertifikatas, užtikrinantis, kad traškučiai pagaminti rankomis tik iš pačios aukščiausios kokybės ingredientų. Kadangi šie bulvių traškučiai, nors ir brangūs – labai populiarūs, kai kurie kiti traškučių gamintojai subruzdo ir, tęsdami idėją, puolė kurti savo ypatingus, prabangaus skonio traškučius, tinkančius prie alaus. Kas ten žino, galbūt greitai sulauksime traškučių, skirtų užkąsti būtent prie lietuviškojo alaus!

Naujausi įrašai

bottom of page