Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Laukinė virtuvė. 5 idėjos, ką ir kaip kepti seniausiu būdu – tiesiog ant karštų anglių

Šiluma ateis. O net jeigu ir užtruktų, prie laužo visada šilta. Ir ypač gera, kai laužas kvepia ne tik malkų dūmu, bet ir gardžiu maistu.

Penktadienio rubrikos #Laukinėvirtuvė šefas – virtuvės šefas Bernardas Anužis kviečia prisiminti bene seniausią maisto ruošimo lauke būdą – kepimą ant įkaitusių anglių ir keletą paprastų, bet kone gurmaniškų patiekalų receptų.


Tai senovinis maisto ruošimo būdas, kurį pasaulis atranda iš naujo. Nors Lietuvoje vis dar populiariausios šašlykinės, tačiau visame pasaulyje būtent kepimas ant anglių yra populiarėjanti tendencija. Prisiminkite, kaip vaikystėje, užpylę karštomis žarijomis, išsikepdavome nepakartojamo skonio bulvių! Tačiau turint karštų anglių ir vos keletą papildomų priedų galima kepti kur kas daugiau produktų."


Kaip kepti ant laužo anglių, Bernardas Anužis, patarimai
Schutterstock.com nuotr.

Daržovės

Bulves vaikystėje kepdavome dažniausiai tiesiog įmesdami jas, neluptas, į karštas žarijas. Odelė gerokai apdegdavo, tačiau viduje laukdavo nepakartojamo skonio bulvės kremas... Jeigu jau esate pamiršę į anglis įmestos neluptos bulvės skonį, labai kviečiu prisiminti.

Tačiau ant anglių galima kepti ne tik bulves, bet visas mėgstamas daržoves: ir morkas, ir cukinijas, ir svogūnus, ir paprikas ir net burokėlius. Aš labai mėgstu taip kepti porus ir šviežias, dar su lapeliais, kukurūzų burbuoles. Lapeliai apdega, bet nieko tokio. Kad mažiau degtų, burbuoles galima išmirkyti vandenyje. Anglyse apkeptas kukurūzas tampa labai sultingas!

Nebijokite, kad neapsaugota daržovė apdegs: nudegusias vietas nupjaustysite. Viduje Jūsų lauks tikras malonumas.


Kepsniai

Tiesiog ant anglių galima dėti ir kepti jautienos steiką, kiaulienos kepsnį. Svarbu, kad anglys būtų pakankamai stambios, nes smulkios prikeps prie mėsos ir bus sunku jas nuvalyti. Mėsą gausiai pasūdykite ir papipirinkite, dėkite ant anglies ir kepkite.


Laužo viduriukas

Yra ir dar vienas įdomus būdas kepti anglių karštyje. Kai laužas sudega, karštas anglis išsklaidykite į laužo pakraščius taip, kad laužo centras liktų tuščias. Į laužo vidurį ant padėkliuko ar akmenų sudėkite daržoves, mėsą, žuvį. Žuvis iškeps labai greitai, o kaip ilgai kepti mėsą, priklauso nuo to, kokią ją mėgstate. Tokiu principu galima ir visą vištą iškepti. Galima sakyti, kad tai mišrus produkto apdorojimas, nes vienu metu jis ir rūkomas, ir kepamas tolygiai lyg orkaitėje ir iš visų pusių.

Nereikia ruošti labai didelio laužo, visiškai užtenka 50-60 cm skersmens kepimo rato. Toks būdas kepti nėra greitas, bet įdomus, o rezultatas – puikus.


Kaip kepti ant laužo anglių, Bernardas Anužis, patarimai

Keptuvė ant anglių

Nerūdijančio plieno skardelė, puodas ar keptuvė, padėti tiesiai ant anglių taip pat išvirs/iškeps/ištroškins labai skanų patiekalą. Kita vertus, toks kepimo būdas yra dar ir įdomus, nes moko pažinti kitokią kaitrą, atviros liepsnos niuansus, pajusti, kada maistas dega, o kada jau nebekepa... Taip esu kepęs net lietinius blynus, šie įgauna dūmo skonį, kvapą ir yra visiškai kitokie.

Ant anglių galima uždėti groteles ir ant jų kepti žuvį. Taip ji labai greitai kepa, todėl rekomenduoju rinktis ne 10 kg lašišą, o smulkesnę žuvį. pavyzdžiui, pusės kilogramo upėtakį.


Laužas duobėje

Išsikaskite duobę (geriausia smėlyje, žvyre), dugne padėkite keletą stambesnių akmenų ir užkurkite duobėje laužą. Laužui užgesus dėkite į duobę kepimo popierių suvyniotą mėsą, vištieną, daržoves, tada šį suktinuką dar įsukite į šlapią marlę arba šlapius lapus, gerai suriškite, dėkite į duobę ir ant viršaus sukurkite dar vieną laužą. Kepti teks 3-4 val., tad jeigu ryte viską pasiruošite, tai pietums turėsite įdomaus skonio patiekalą ir neįkainojamą kulinarinę patirtį.


Virtuvės šefas Bernardas Anužis, kepimo ant laužo patarimai

Bernardo patarimas: kepti ant anglių yra įdomus eksperimentas, kurio rezultatas nenuvilia. Išbandykite įvairiausius maisto ruošimo būdus ir stebėkite, kaip keičiasi to paties, vienodai kepimui paruošto, vienodais prieskoniais gardinto produkto skonis, kai jis kepamas ant laužo, grilyje, šašlykinėje ar tiesiai ant anglių. Nors dūmo kvapas ir prieskoniai, regis, yra tie patys, kiekvienas būdas suteikia išskirtinį, tik jam būdingą poskonį.


Skanaus!






-

ATGAL

PASIDALINTI