top of page

Kaip kepti sveikiau?


Kad ir ką kalbėtų sveikos mitybos specialistai, kepimas keptuvėje yra ir greičiausai bus populiariausias maisto apdorojimo būdas, nes tai yra greita, o dažnai ir skaniau nei virta garuose ar troškinta...



Ar įmanoma kepti sveikiau? Į šį klausimą atsako garsi virtuvės šefė Honorata Lyndo.


Kokie jūsų mėgstamiausi riebalai?

Rafinuotas alyvuogių aliejus ir lydytas sviestas (ghi) – negaliu atsispirti jo aromatui. Dėl sviesto, galima sakyti, jog dažniausia žmonės įsitikinę, kad jis nėra sveikas. Bet iš tikrųjų taip nėra – lydyto sviesto degimo / dūminimo temperatūra yra apie 250 °C. Bet tai ne paprastas sviestas iš pakelio, aišku, kad tokiame negalima kepti. Dievinu moliūgų sėklų aliejų, bet jis neskirtas keipti.


Ar galima kepti sveikiau? Kokie tai gali būti būdai?

Gaminti sveikiau reiškia garinti arba virti, troškinti. Arba profesionalesnis būdas gaminti vakuume žiemoje temperatūroje – sous vide. Ir tada jau paruoštą patiekalą trumpai apkepti, kad susidarytų ta gardi plutelė, dėl kurios visi taip mėgsta keptus patiekalus.


Kokius riebalus geriausiai naudoti?

Rafinuotus alyvuogių ir rapsų aliejus. Svarbu rinktis tuos riebalus / aliejus, kurie turi aukštą dūminimo / degimo temperatūrą. Nes kuo greičiau dega aliejus, tuo daugiau išsiskiria kancerogenų.

Visi aliejai, kokius jūs naudojate – rapsų, alyvuogių, vynuogių kauliukų, saulėgrąžų ir t. t. kepimui tinka tik rafinuoti. Rafinavimas išlaiko naudingas riebiąsias rūgštis.

Kiaulių taukai ir kokosų aliejus turi aukštą degimo temperatūrą – 200 °C, bet nėra sveika, kadangi juose yra sočių rūgščių.


Kaip tinkamai kepti?

Įkaitinkite keptuvę, pilkite ar dėkite riebalų. Kai jie sušils / įkais, dėkite produktą, skirtą kepti.


Kaip tinkamai iš karto kepti orkaitėje, o po to trumpai apkepti keptuvėje dėl traškios odelės? Ar iš karto apkepti keptuvėje, o po to kepti orkaitėje?

Aš iškart apkepu keptuvėje, o baigiu gaminimą orkaitėje. Naudodama sous vide metodą, produktą apkepu po virimo.



DAR DAUGIAU PATARIMŲ:

  • Kepimui rinkitės tik rafinuotus aliejus

  • Atkreipkite dėmesį į etiketę, ar aliejus yra skirtas kepimui

  • Svarbu! Niekada nenaudokite aliejaus antrą kartą

  • Kepkite su nedideliu kiekiu aliejaus

  • Nedėkite maisto į šaltą aliejų ir keptuvę

  • Neperkraukite keptuvės

  • Gerai nusausinkite (jei tai įmanoma) produktą prieš kepimą – tai sutrumpins kepimo laiką


Sėkmės!


Unsplash.com nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page