Tas naminės duonos kvapas ir traškesys ją pjaustant!
Tačiau daugelis tikrai neturime laiko nei jos minkyti, nei kepti. Visas šis procesas atrodo labai sudėtingas ir varginantis, o ką jau kalbėti apie laiko trūkumą.
„Bandymų stotis“ laidoje Alfas kartu su maisto tinklaraštininke Renata Šnioliene atskleidė, kaip lengvai, greitai ir net neminkant tešlos išsikepti pačią gardžiausią duoną namuose.
Ją iškepti tikrai pavyks kiekvienam, net, jei niekada nebandėte jos gaminti.
Laidoje Renata taip pat atskleidė, kokias mieles geriausia rinktis, kokius indus bei įrankius ji pati renkasi duonos gamybai ir kodėl nebūtini mediniai šaukštai?
Kokių rūšių būna mielės?
Sausos, šlapios arba dar kitaip presuotos ir dar yra vienas natūralus duonos kildintojas – raugas, kurį reikia maitinti ir prižiūrėti. Bet šiuolaikinis žmogus neturi tiek laiko, kad gamintų duoną su raugu. Daug minkymo, daug kildinimo procedūrų ir kepimo. Todėl aš atradau patį paprasčiausią, miestietišką variantą su sausomis mielėmis.
Ar yra koks nors triukas, kokias sausas mieles geriausia rinktis?
Perku tas, kurios yra pigiausios arba su akcija. Nes aš pati dar jose jokio skirtumo neradau.
Kokius miltus rinktis duonai?
Aš pati naudoju kvietinius miltus, galite rinktis ruginius, speltos. Bet geriausi yra aukščiausios rūšies miltai. Duonos pagal mano receptą nereikės minkyti ar kildinti, ją pagaminsite labai lengvai ir greitai. Iškeptą duoną laikykite drobiniame rankšluostyje, kartais galite jį papurkšti vandeniu arba duoną užšaldyti šaldiklyje ir prieš patiekiant pašildyti. Nors manau, kad ji greitai bus suvalgyta.
Greitai pagaminama naminė duona
Naminei duonai pagaminti reikia:
16 šaukštų kvietinių miltų
8 šaukštų šilto vandens (25–40 °C)
* Miltus ir vandenį dėkite santykiu 2:1, atsižvelgiant į formą, kurioje kepsite.
7–11 g sausų mielų
1 kupino šaukštelio druskos
2 saujų mėgstamų sėklų ar riešutų (aguonų, moliūgų, saulėgrąžų ar mėgstamų riešutų)
1. Į dubenį suberkite miltus, druską ir mėgstamas sėklas.
2. Į kitą dubenėlį supilkite vandenį, suberkite mieles ir maišykite tol, kol mielės aktyvuosis ir išsimaišys.
3. Miltų dubenyje viduryje praskirkite juos taip, kad matytųsi dugnas ir supilkite mieles. Maišykite tešlą į vieną pusę. Tekstūra turėtų būti kaip mielinių blynų. Padėkite indą šiltoje vietoje ir karts nuo karto pamaišykite (kas 10–15 min.). Maišykite lankstymo būdu, kaip buvo rodoma laidoje. Jeigu patalpa vėsesnė, tešlą taip laikykite 1–1,5 val., jei vieta šiltesnė, užteks palaikyti 40 min. Kai tešla iškils, dar ją šiek tiek perlankstykite.
4. Tešlą verskite į kepimo formą ir ją padaužykite į stalą, kad duonoje esantys oro burbulai įeitų į vidų. Paskirstykite tešlą tolygiai po formą.
5. Duoną dėkite į dar šaltą orkaitę. Kepkite 225 °C temp. apie 50 min. su karšto oro apipūtimo funkcija.
Visą laidą žiūrėkite čia
Skanaus!
Comments