top of page

V. Baumila Naujajame Orleane: „Geriau ruošiamų jūros gėrybių niekur neteko ragauti“

Dainininkas, muzikinių teatrų aktorius Vaidas Baumila šiuo metu keliauja po Jungtines Amerikos Valstijas. Kol kas jį galite sutikti Naujajame Orleane, iš kur ir siunčia linkėjimus bei pataria keliauti čia tikriems maisto gurmanams.

„Bourbon street“ yra pati seniausia Orleano gatvė, ten daug prancūziškos dvasios ir muzikos. Sako, kad tos vietos atmosfera nepamirštama. O koks ten maistas?

Matyt, geriau ruošiamų jūros gėrybių man niekur neteko ragauti. Apie pietinės JAV dalies virtuvę girdėjau jau nuo seno. Tačiau tik pabuvęs ten supratau – pasakojimai ne iš piršto laužti. Vėžlių sriuba, garintos krevetės (nenusakomo dydžio), „crawfish“ (krabai), krokodilo mėsos patiekalai, „seafood“ gumbo, „louisianos“ stiliaus „jambalaya“ – tai, ką tiesiog reikia paragauti. Tiesa, nulėkę į Alabamą užsukome tiesiog į kioskelį, kuriame valgiau skaniausias garuose troškintas krevetes.

„Bourbon street“ yra visiška tourist atraction gatvė ir ten pajausti tikrąją Naujojo Orleano prancūzišką dvasią vargu, ar galima, tačiau pateisinti „New Orleans Big Easy“ vardą su kaupu tikrai būtina. „Bourbon“ gatvė – nesibaigiančių „strip“ barų, tiesiog barų ir vietinio maisto restoranų gatvė.

Ką apskritai ten veiki? Kokiu tikslu išvykai?

Ką aš ten veikiu? Keliauju. Aplankau „Hangout“ festivalį Alabamos „Gulf shores“ Meksikos įlankoje. Vėliau laukia Los Andželas, San Franciskas ir Denveris. Mėgstu keliauti, ir tiek. O Ameriką pamilau po pirmosios kelionės prieš porą metų.

13227929_10209798409897041_1088158241_n

V. Baumila Naujajame Orleane pataria sekti Anthony Bourdain pėdomis ir mėgautis geriausiu maistu (Vaido Baumilos nuotr.)


Kaip ir minėjai, Naujasis Orleanas garsus barais, jūrų gėrybėmis ir naktiniu gyvenimu. Koks jausmas būti Orleane?

Nesustojamas judėjimas nuo ryto iki ryto! Užteko vienos dienos ir nakties pajausti tą dvasią. Visgi tai vargina. Tiesa, šios gatvės sankirtoje su kita mažesne gatvele tūno vienas geriausių bei Anthony Bourdain rekomenduojamų Naujojo Orleano restoranų „G.W. Fins“ su high end ruoštu pietietišku maistu.

Tiesa, Anthony Bourdain patarimais naudojuosi beveik visose savo kelionėse, nes Anthony mėgsta autentiką ir tikrąją dvasią, kad ir kur jis keliautų.

Kokį gėrimą renkiesi būdamas Orleane? Mano gėrimo pasirinkimas – klasikinis „New Orleans Sazerac“ kokteilis, mėgstu viskį, todėl ir antrasis gėrimas yra „Old Fashioned“. Abu „viskiški“ pasirinkimai. Bet stilistiškai – „Sazerac“ yra klasikinis Naujojo Orleano gėrimas.

Muzika ir maistas – Orleanas dažniau valgo ar muzikuoja?

Orleanas ir muzika – neatsiejama dalis, tad visame prancūzų kvartale skamba „soul“, „jazz“ ar populiariosios muzikos garsai. Savo vietą ir sau patinkantį ritmą tikrai surasi.

Taip pat Naujasis Orleanas turi ir gražų miesto parką, o pastatų architektūra ne tik „French Quarter“ kvartale, bet ir visame Orleane yra tokia dvasinga ir tokia autentiška, kad net pamiršti jog gyveni 21-ajame amžiuje. Jautiesi lyg grįžęs į praeitį ir tuoj tuoj sėsi į garlaivį, plauksi Misisipe ir rūkysi cigarą su „Sazerac“ rankoje (šypsosi).

Jei pačius domina tikrasis dvasiškasis „soul“ ir „jazz“ muzikos palikimas, keliaukit į „Frenchman street“, kuri yra gerokai toliau už „Bourban street“, nes pastarojoje rasite tik karaoke tipo dainininkus ar gyvas grupes, atliekančius garsius perdirbinius.

Kur rekomenduotum pavalgyti „Burboun street“?

Žmonėms, atvažiuojantiems čia pirmą kartą, siūlyčiau žiūrėti daug Anthony Bourdain ar kitų keliautojų kulinarų laidų ir iš anksto pasiruošti adresus bei įdomias vietas. Tai tikrai nesunku, tiesiog mokėkit angliškai.

Naujausi įrašai

bottom of page