top of page

Su kuria negalėtumėte išsiskirti: aitriąja ar saldžiąja paprika?

Susipažinkime. Aitrioji paprika – be gailesčio pravardžiuojama „čili pipiru“. Nedarykime to, nes ši paprika labai įžeidi ir greit supyksta – gal dėl to taip smarkiai degina gomurį. Saldžioji paprika – geroji ir švelnioji aitriosios paprikos sesuo. Ir labiau pavalgiusi. Gal dėl to tokia rami ir nesikandžioja – visai kaip sotūs žmonės.


paprikos

O dabar praplėskime pažintį. Aitrioji paprikaSaldžioji paprika SpalvaPopuliariausia akiai – deginančiai raudona, bet gali būti ir žalia, geltona, oranžinė, violetinė ar net juoda.Labai lengva įsidėmėti pagrindines saldžiosios paprikos spalvas: geltona, žalia, raudona. Kažką primena? Mums irgi.IšvaizdaĮvairuoja. Ilgos, siauros, trumpos, piltuvėlio formos, ypač smulkios arba stambesnės, apvalios, susiraukšlėjusios arba lygios. Nepakaks laiko išvardyti.Tai – netaisyklingos formos uoga. Taip taip, uoga. Apkūnoka ir maloni ne tik liesti, bet ir glostyti akimis.

Lygaus blizgančio paviršiaus ir absoliuti „stambiagabaritė“.KarališkumasAitrioji paprika vadinama ugningąja virtuvės karaliene. Kai kas net šliūkšteli savotiškos tiesos į verdantį ugnies katilą: vartoti aitriąsias paprikas – tai lyg mėgautis mazochistiniu malonumu. Bet mes net neketiname sustoti ir toliau lenkiamės Jos Didenybei.O štai geroji sesuo saldžioji paprika yra tikrų tikriausia liaudies medicinos karalienė. Kamuoja astma? Aukštas kraujo spaudimas? Prastėja atmintis? Sergate depresija? Ne kas su kasa? Padės viskam. Kaip tikra karalienė apglėbs ir paglobos.SotumasBandyti sotintis galėtų nebent ekstremalai…Galima griaužti ir užkandžiauti lyg morkomis, laukiant pagrindinio patiekalo.Kaip valgytiSvarbiausia – nepadauginti. Bet ir nepamažinti!Galima ir padauginti, ir pamažinti.

Bet geriau nepamažinti!KaprizaiGyvybę gelbstinti taisyklė: kuo aitrioji paprika mažesnė – tuo pavojingesnė. Taip pat aitriosios paprikos miltelių neberkite į įkaitintus riebalus – patiekalas apkars ir taps negražios spalvos.Ilgiau palikta viena gali imti liūdėti ir glebti, tižti, pūti, pelyti. Verdant – nepervirti, kepant – neperkepti. Svarbu išlaikyti traškumą. Valant gali duoti sprigtą. Iš sėklos.Kova su kaprizaisRagauti ragauti ragauti gaminamo patiekalo, kad nepadaugintumėte aštrumo. Pjaustydami aitriąsias paprikas nesilieskite prie jų plikomis rankomis.O kad to sprigto negautumėte, kartojame: nupjaukite pagrindą ir dailiai išskobkite. Ir jūs sveiki, ir paprika švari.

Įdomūs faktaiAštriausia Žemėje aitrioji paprika yra Trinidado Morugos Skorpiono veislės paprika: šio augalo vaisiuje buvo užregistruoti net 2 mln. Skovilio aštrumo vienetų. Tai lyg išgerti stiklinę pipirinių dujų koncentrato.Saldžiosios paprikos, net ir apdorotos termiškai, išsaugo savo naudingąsias savybes, BET. Paprikos labai kaupia pesticidus, tad tiesiog nerekomenduojama valgyti žmonėms, turintiems didelių sveikatos sutrikimų. Arba valgyti paprikas iš patikimų šaltinių.Klasikiniai patiekalaiSudedamoji įvairių užtepų, užtepėlių, uogienių, meksikietiškų sriubų ir salotų dalis.Salotoms, sriuboms, troškiniams, marinuotos, keptos ant grilio, įdarytos.Galutinis įvertinimasPenki meilės balai.Penki meilės balai.

Daugiau skaitykite žurnale „Verdu ir kepu“!


verdu ir kepu logo

Naujausi įrašai

bottom of page