top of page

Pasiruošimas Padėkos dienai: su šiais receptais ji bus kaip Amerikoje!

Jau vakar į Vašingtoną iš Vakarų Minesotos valstijos atvyko du garbūs svečiai – Drumstick ir Wishbone. Tai kalakutai, dalyvaujantys šiųmetinėje Padėkos dienos ceremonijoje Baltuosiuose rūmuose, kurios metu pirmą kartą savo prezidentavimo laiku Donaldas Trumpas tradiciškai vienam iš jų dovanos laisvę ir orią senatvę Morven parke, Virdžinijoje. Kalakutai JAV prezidentams Padėkos dienos proga yra dovanojami nuo 1947 m., bet laisvę jiems pradėjo teikti 1987 m. šalį valdęs Ronaldas Reiganas. Taigi, oficiali Baltųjų rūmų paskyra „Instagram“ jau parodė, kaip kartu su savo svečiais ruošiasi šventei, o kaip tai darote Jūs?

Tai, kad Padėkos diena turi būti švenčiama ketvirtą lapkričio ketvirtadienį, buvo inicijuota 1939 m. prezidento Franklino D. Ruzvelto ir patvirtinta JAV Kongreso 1941 m. Daugumai amerikiečių Padėkos diena yra tokia pati svarbi, kaip ir Kalėdos. Netgi dar svarbesnė, nes ją švenčia ir netikintys amerikiečiai. Ši lapkričio šventė žymi artėjantį šventinį laikotarpį, nors jos ištakos yra susijusios su derliaus nuėmimu.

Pirmoji Padėkos dienos šventė yra datuojama 1921 m., kai Plimuto plantacijoje dirbę religingi imigrantai iš Anglijos pakvietė vietinius amerikiečius atšvęsti sėkmingą derliaus sezoną, mat praėjusiais metais iš bado mirė daug lauko darbininkų. Nėra įrodymų, kad kalakutas buvo Padėkos dienos simbolis jau nuo pirmųjų jos žymėjimo dienų. Per trijų dienų šventę buvo gardžiuojamasi žąsimi, omaru, menke, elniena. Tad kodėl amerikiečiai Padėkos dienos proga kepa būtent kalakutą? Viena teorijų sako, kad tai buvo pradėta karalienės Elžbietos I, kuri, išgirdusi, kad ispanų laivai, plaukdami į Angliją, nuskendo, iš džiaugsmo užsisakė dar vieną žąsį. Manoma, kad jos veiksmų įkvėpti kalakutus kepti pradėjo ir naujakuriai iš Anglijos. Kiti teigia, kad laukinis kalakutas yra kilęs iš Šiaurės Amerikos ir tai buvo natūralus pasirinkimas kolonistams.

Be kalakuto paprastai Padėkos dienos metu ruošiamos ir žąsys, antys. Taip pat „turduken“ – patiekalas, kuriam panaudojamos net trys paukštienos rūšys. Kalakutas dažniausiai būna įdaromas duonos gabalėliais, salieru, morkomis, svogūnais, šalaviju. Kartais įdarui naudojami ir kaštainiai, kumpis, dešrelės, razinos, obuoliai. Šventė neatsiejama nuo tradicinio moliūgų (gali būti ir obuolių, karijų riešutų bei batatų) pyrago.

Per metus JAV yra paruošiama 50 mln. kalakutų. Jei nesate nusiteikę sudoroti viso kalakuto, siūlome kitas šios paukštienos improvizacijas:

kotletai
lietiniai

Naujausi įrašai

bottom of page