top of page

Ne iš kelmo spirtos spanguolės: visos priežastys, kodėl jas reikia mylėti ir branginti

Užrištomis akimis galėtumėte pasakyti, kad spanguolės labiausiai mėgsta raugintų kopūstų ir kisieliaus draugiją, bet ar tikrai jos vertos tik tiek? Tai, kaip spanguolės slapčiomis prasmunka ant mūsų švenčių stalo mus paskatino paieškoti įdomiausių faktų apie šias uogas bei dar nematytą jų auginimą.

  1. Spanguolių gimtine yra laikoma Šiaurės Amerika. Penkios daugiausia spanguolių užauginančios Amerikos valstijos yra Masačusetsas, Viskonsinas, Naujasis Džersis, Oregonas ir Vašingtonas.

  2. Kiekvieną pavasarį spanguolės išleidžia mažus, rausvus, kūgio formos žiedus, primenančius gervės snapą. Remiantis šiuo panašumu, spanguolės (cranberry) seniau buvo vadinamos gervių uogomis (craneberry).

  3. Spanguolės turi mažas kišenėles, pro kurias įsiskverbęs oras leidžia uogoms plūduriuoti. Dėl tos pačios priežasties spanguolės gali lengvai atšokti nuo paviršiaus.

  4. 1880-aisiais Johnas Webbas, spanguolių augintojas iš Naujojo Džersio, nusprendė uogas iš viršutiniame namo aukšte esančios saugyklos ne pernešti krepšiais, o tiesiog leisti uogoms kristi laiptais. Jis pastebėjo, kad tik šviežios ir kietos uogos, atšokdamos nuo paviršiaus, pasiekė finišą. Remiantis šia įžvalga, buvo sukurtas įrenginys, atskiriantis šviežias spanguoles nuo pradedančių gesti.

  1. Spanguolės neauga žiemą. Jos dera nuo spalio iki gruodžio.

  2. 90 proc. spanguolių tūrio sudaro vanduo.

  3. Spanguolės gali būti naudojamos tekstiliniams dažams.

  4. Uogos turi daugybę sveikatai naudingų savybių – jos užkerta kelią šlapimo takų infekcijoms, mažina susirgimų širdies ir kraujagyslių ligomis riziką, lėtina piktybinių auglių progresavimą, gerina regėjimą.

  5. Spanguolėse gausu vitamino C, skaidulų ir antioksidantų. Viena šviežių uogų stiklinė prilygsta pusei džiovintų uogų stiklinės.

  1. Spanguolių būdavo galima rasti kiekviename jūrininkų ar piratų laive. Skorbutu sirgusios įgulos spanguolėmis pakeisdavo citrinas.

  2. Kitaip, nei kitose uogose, spanguolėse yra labai mažai cukraus. Vienoje stiklinėje yra randama vos 4 gramai natūralaus cukraus. Štai kodėl iš uogų gaminamiems patiekalams prireikia saldiklių.

  3. Tyrimai rodo, kad spanguolėse esančios medžiagos slopina pavojingų bakterijų, sukeliančių dantų akmenis ir kariesą, plitimą.

  1. Tik 5 proc. spanguolių yra parduodamos šviežios. Likusi jų dalis yra paverčiama į padažus ir sultis.

  2. Vieną stiklinę spanguolių sudaro 50 kalorijų.

  3. Spanguolių augimo ciklas užtrunka 16 mėnesių.

  4. Priešingai, nei dažnai yra manoma, spanguolės neauga po vandeniu. Daugiametis augalas auga pelkėse ir drėgnose vietovėse. Naktį iki derliaus nuėmimo pramoniniai spanguolynai yra apsemiami maždaug 45 centimetrais vandens. Taip uogos iškyla į vandens paviršių ir yra mechaniškai nugriebiamos.

  1. Legenda byloja, kad piligrimai per pirmąją Padėkos dieną spanguoles ir kukurūzus su pupelėmis naudojo kaip garnyrą laukiniam kalakutui.

  2. Spanguolės – tai daugiau nei ingredientas padažams. Naudokite spanguoles granoloms, blynams, jogurtui, salotoms. Spanguolės ypač dera su kuskusu ir ožkos sūriu.




P. S. Kad šiemet Kalėdos niekam nekeltų jokio streso, „Virtuvės mitų griovėjai“ nusprendė jas atšvęsti anksčiau. Tiksliau – pasirepetuoti. Repeticijos kulminacija – lapkričio 18 dieną. Tiesiogiai iš VMG studijos Jūsų laukia Kalėdų stalo patiekalų receptai, dekoracijos, patarimai ir, žinoma, pašnekesiai.

Naujausi įrašai

bottom of page