top of page

Lygiai mėnuo iki „Vegfest LT“ vasaros festivalio: ko tikėtis šiemet?

Veganiško maisto pasirinkimas Lietuvoje auga – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos taip pat į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų. Laikai, kai veganai kavinėse galėdavo gauti nebent salotų, baigėsi. Pasaulyje veganizmas labai sparčiai plinta ir laikomas greičiausiai augančiu judėjimu, o Lietuva – ne išimtis. To įrodymas – didžiulio susidomėjimo kasmet sulaukiantis „Vegfest LT“ maisto festivalis, iki kurio liko lygiai mėnuo.

Birželio 10 dieną numatytas „Vegfest LT“ ciklo renginys vyks jau trečią kartą, tačiau pirmąjį – atvirame ore, prekybos ir pramogų centro VCUP penktojo aukšto terasoje. Šiemet vyks iš viso trys vegfestai: minėtasis „Vegfest LT“ vasaros festivalis, „Vegfest LT Kaunas“ rugsėjo 16 d. ir „Vegfest LT“ kalėdinė mugė Vilniuje gruodžio 9 d. Šis vegfestas bus didžiausias kada nors vykęs veganų renginys Lietuvoje. Vėl vyks veganiškų prekių mugė, paskaitos, maisto gaminimo pamokos, degustacijos, įvairūs konkursai. Programa vyks ne tik renginio dieną, bet visą savaitę, o veganiškos bei veganams draugiškos maitinimo įstaigos tuo metu siūlys nemažas nuolaidas.

Praeitų metų „Vegfest LT“ akimirkos (Gediminos Salkauskaites nuotr.)

Praeitų metų „Vegfest LT“ akimirkos (Gediminos Salkauskaites nuotr.)


Šis festivalis skirtas supažindinti visuomenę su veganizmu, parodyti, kad būti veganu nėra taip sudėtinga, kaip atrodo. Veganams tai – puiki proga pabūti kartu, o visiems besidomintiems – sužinoti daugiau, išbandyti naujus produktus, susirasti bendraminčių. Šiuo renginiu taip pat norima padrąsinti veganiškus verslus. Po kalėdinės „Vegfest LT“ mugės atliktas tyrimas parodė, kad tik mažiau nei 20 % „Vegfest LT“ lankytojų yra veganai, vadinasi, šie renginiai įdomūs ne tik jiems.

„Vegfesto“ akcentas, be abejonės, yra maistas. Mugėje bus galima paragauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų. Taip pat vis populiarėjančio net ir ne tarp veganų augalinio pieno, sūrio, sūrelių, mėsos pakaitalų, įsigyti įvairių produktų, skirtų maistui gaminti, pusfabrikačių, ekologiškų prekių, literatūros apie augalinę mitybą ir sveiką gyvenseną, receptų knygų, virtuvės įrangos, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Šįkart mugėje dalyvaus ir itin daug svečių iš užsienio, tad prekių įvairove tikrai nebus kam skųstis. Iš viso dalyvaus beveik šimtas dalyvių – dvigubai daugiau nei pirmajame „Vegfest LT“ renginyje.

Indrės Staniulytės nuotrauka “Raw Cakes” tortukai ir kiti saldumynai gaminami iš riešutų, sėklų, šviežių ir džiovintų vaisių, uogų, daržovių, be jokio pridėtinio cukraus.

„Raw Cakes“ tortai ir kiti saldumynai, gaminami iš riešutų, sėklų, šviežių ir džiovintų vaisių, uogų, daržovių ir be jokio pridėtinio cukraus (Indrės Staniulytės nuotr.)


Pirmą kartą “Vegfest LT“ dalyvausiantis „Vegan pipiras“ išgarsėjo savo kibinais, kurių gamina su keletos rūšių įdarais.

Pirmą kartą „Vegfest LT“ dalyvausiantis „Vegan pipiras“ išgarsėjo savo kibinais, kuriuos gamina su kelių rūšių įdarais


Paskaitų programa apims įvairias temas. Estijos gyvūnų teisių aktyvistė Kristina Mering skaitys pranešimą apie tai, kaip gyvūnų žudymas kailiui tapo socialine norma. Lektorė, knygų autorė Kotryna Cikanauskienė atskleis, kodėl veganizmas – ateities mityba. Augalinės virtuvės šefė Anna Zabezsinszkij iš Vengrijos mokys, kaip lengvai pereiti prie augalinės mitybos, bei pasidalys įvairiais receptais. Orangutangų išsaugojimo aktyvistė Alvyda Andriekutė supažindins, kuo sveikatai ir aplinkai kenksmingas palmių aliejus. Rytų filosofijos tyrinėtojas ir populiarintojas Tadas Snuviškis kalbės apie veganizmo ištakas Indijos filosofijoje. Treneris Ignas Bakėjus patars, kaip maitintis intensyviai sportuojant. Taigi, naujų dalykų galės sužinoti visi, nesvarbu, kokie pomėgiai bebūtų.

Naujausi įrašai

bottom of page