top of page

Ledai burbuliniame vaflyje „Yogugu“ ledainėje: eilės vis dar ilgiausios Palangoje

Kiekvieną vasarą Lietuvoje bent viena naujiena sudrebina gastronomijos pasaulį. Šįkart jų – kelios. Ir dauguma – pajūryje. Jau rašėme apie iš Italijos atvežtus šokoladinius kebabus, tačiau eilėmis ši kebabinė stipriai varžosi su „Yogugu“ šaldyto jogurto ledaine, kuri Lietuvos rinkai pristatė burbulinius vaflius ledams.

Net ir niūrią, apsiniaukusią dieną ledainėje dirbančioms merginoms nešalta ir toli gražu neliūdna: žmonės plūsta valgyti ledų su lietpalčiais, skėčiais, kai kurie – net pirštinėmis. Pirmą kartą pamačiusiems ledainę ir jos eiles, ten stovėti atrodo visiška nesąmonė, tačiau žinantiems, kad tai – labiausiai instagraminamas patiekalas pasaulyje, norisi ir savo paskyras atnaujinti tokio tipo nuotrauka, jei tai ir reikš pusvalandį trypčiojimo prie kioskelio lango.

Gretos Bernotaitės nuotr.

Gretos Bernotaitės nuotr.


Burbulinis vaflis (kiaušininis vaflis, t. y. Egg Waffle, taip jie vadinami ir dėl savo formos, ir dėl to, jog sudėtyje – daug kiaušinių) yra registruotas ir visame pasaulyje atpažįstamas vaflio formatas, kaip koks „Kit Kat“ batonėlis su savo keturiais laužiamais gabalėliais: visiems iškart aišku, apie ką kalbama. Šie vafliai išpopuliarėjo Honkonge, todėl kai kuriose pasaulio vietose yra vadinami Honkongo vafliais, o tokie vafliai su ledais – Honkongo ledais. Tiesa, Amerikoje tokio pavadinimo neišgirsite, ten vafliai turi savo pavadinimą – „Wowfulls“.

Tokie vafliai gali būti valgomi ir vieni, tačiau paprastai tai daugiau gatvės maistas ne tik Lietuvoje. Visame pasaulyje jie papildomi įvairiais priedais: grietinėle, ledais, sirupais, vaisiais, saldainiukais. Pats vaflis, nepaisant jo tradicinės receptūros, gali būti dažomas pridedant uogų ar uogienių, pilant sultis ar beriant matcha žaliosios arbatos miltelių. Šie vafliai ypatingi tuo, kad juos lengva susukti ir pridėti pagardų. Be to, jie visuomet puikiai atrodo nuotraukose.

Gretos Bernotaitės nuotr.

Gretos Bernotaitės nuotr.


„Yogugu“ ledainėje meniu gana paprastas. Čia galima šaldyto jogurto ledais su įvairiais priedais. Jie gali būti patiekiami indelyje (2,50 Eur), tradiciniame vafliniame ragelyje (2 Eur) arba burbuliniame vaflyje (4 Eur). Tiesa, ledų porcija su burbuliniu vafliu čia – pati populiariausia. Ledus galima pagardinti įvairiausiais pabarstukais, saldainiais, šokoladu, sirupais, šviežiomis lietuviškomis uogomis ir tropiniais vaisiais.

Su „Yogugu“ ledainės šeimininku Laurynu Rimavičiumi kalbamės vėjuotą dieną, o eilė prie ledainės nemažėja, stabiliai laiko savo ilgiausios eilės Palangoje titulą. „Kas gi čia tokio stebuklingo? Na, vaflis, na, šaldyto jogurto ledai. Kur kabliukas?“ – klausiame Lauryno. „Kabliuko nėra. Žmonėms įdomu tai, kas nauja ir madinga. Ir, žinoma, skanu“, – labai paprastai atšauna besišypsantis šeimininkas.

Gretos Bernotaitės nuotr.

Gretos Bernotaitės nuotr.


Turbūt jau ne kartą iš žurnalistų girdėjote šį klausimą, tačiau užduosime jį dar kartą: kaip kilo tokio verslo idėja?

Šaldyto jogurto ledų ledainė – nieko naujo. Ją turime jau keturias vasaras, tik iš pradžių buvome įsikūrę kitose patalpose. Idėja visuomet buvo panaši: jogurtiniai ledai, skirti išsinešti. Tačiau to senojo mūsų kioskelio patalpas perėmė kiti žmonės ir mus iš ten išmetė, teko ieškotis kitų patalpų. Paieškos ilgai netruko. Kartu su nauju kioskeliu nusprendėme atsinaujinti visapusiškiau, t. y. dar praplėsti asortimentą.

Ir tuomet į jūsų akiratį papuolė burbuliniai vafliai?

Būtent. Na, tiksliau, tie vafliai akiratyje visuomet buvo, mes jau kurį laiką žinojome, kad tai masinis trendas. Mes žinojom, kad mums reikia vafliuko, juk Palanga be vaflių – ne Palanga. Tai – įdomesnis, Lietuvoje prieš tai nematytas vaflis, todėl jį ir pasirinkome.

Gretos Bernotaitės nuotr.

Gretos Bernotaitės nuotr.


Iš kur atsivežėte tas specialias keptuves vafliams kepti?

Iš Honkongo, šio vaflio gimtinės. Keptuvių ilgai ieškoti nereikėjo, bet pristatymas, tiesa, truko ilgai.

Ar nuo pat pirmos dienos, kai paleidote vaflius į rinką, jutote tokį susidomėjimą?

Praktiškai taip. Pirmą savaitgalį eilė, atrodė, tarsi eitų per visą J. Basanavičiaus gatvę. Žmonės nori paragauti, jiems tie vafliai čia, Palangoje, tarsi kokie sušiai Japonijoje – neparagavai, vadinasi, nebuvai. Be to, žinau, kad tie tradiciniai kioskeliuose pardavinėjami vafliai, aplieti šokoladu ir apibarstyti riešutais ar kokosų drožlėmis, nėra tokie kokybiški. Mes renkamės tik kokybiškiausią produkciją tiek vafliams, tiek ledams. Parduodu tai, ką valgau pats.

Ar jums, kaip kitiems Palangos verslininkams, įtaką daro ta vėsi lietuviška vasara?

Visiems sezoniniams verslams įtaką daro oras. Ir laisvadieniai (juokiasi).

„Yogugu“ ledainę galite rasti J. Basanavičiaus g. 25, Palangoje. „Facebook“ paskyra ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page