Kai išgirstame žodį „kokosas“, prieš akis iškyla egzotiškas peizažas su palmėmis, tad ir patiekalai, kuriems naudojamas šio vaisiaus minkštimas ar pienas, tarsi savaime įgauna egzotikos prieskonį. Be to, ar žinojote, kad kokosų pienas, nors ir kaloringas, pasižymi didele nauda organizmui? Stiprina imuninę sistemą ir yra laikomas vienu iš sveikiausių maisto produktų pasaulyje. Bet kokiems gi patiekalams jį naudoti? Lietuvos šefai dalijasi gardžiomis idėjomis.
Datta Ram, restorano „Blue Lotus“ vyr. virėjas
Vištiena „Kaeng Kiew“ (1 asmeniui)
Gaminimo trukmė: ~5–7 min. Aštrumas priklauso nuo žaliojo kario pastos.
170 g vištienos krūtinėlės
30 ml žaliojo kario („green curry“) pastos
90 ml kokosų pieno
70 ml vandens
4 vnt. citrinų lapų
20 g cukraus
2 g druskos
1 šaukšto tailandietiško žuvies padažo („fish sauce“)
saulėgrąžų aliejus (kepti)
10 lapelių baziliko
5 g bambuko ūglių
5 g baklažano
Patiekimas: patiekite vištieną su ryžiais.
Vištieną supjaustykite 2 cm storio gabalėliais ir kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi.
Pasiruoškite padažą: į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir paeiliui maišydami dėkite citrinos lapelius, žaliojo kario pastą, pilkite vandenį, žuvies padažą, berkite cukrų, druską, pilkite kokosų pieną, dėkite bambuko ūglius ir baklažaną.
Į padažą sudėkite vištieną, pamaišykite ir šiek tiek patroškinkite. Pabaigoje dėkite 7 baziliko lapelius ir viską išmaišę patiekite lėkštėje. Papuoškite likusiais baziliko lapeliais.
Patiekite su virtais ryžiais.
2. Andrius Žiliukas, restorano „Rise“ sušių meistras
„Udon Tom Ebi“ (1 asmeniui)
„Udon“ makaronai gaminami iš kvietinių miltų. Jie verdami ir patiekiami sultinyje, dažniausiai kaip karštas patiekalas. Šiuo atveju siūlome japoniškų ir tailandietiškų patiekalų „fusion“ improvizaciją.
Pagrindui:
100 g „udon“ makaronų
3 vnt. (apie 45 g) tigrinių krevečių
10 g batato
10 g oranžinės morkos
10 g geltonosios paprikos
5 g imbiero
3 g sviesto
10 g terijakio padažo
5 g aitriųjų paprikų padažo
Padažui:
100 ml kokosų pieno
10 g „sambal“ aitriųjų paprikų pastos
10 g rudojo cukraus
½ žaliosios citrinos
Puošimui:
3 g kepintų migdolų drožlių
kalendros lapelių (pagal skonį)
kepintų sezamų sėklų (pagal skonį)
5 g aitriosios paprikos
Paruoškite padažą: į prikaistuvį dėkite aitriųjų paprikų pastą, berkite rudąjį cukrų ir įspauskite žaliosios citrinos sulčių. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol nebeliks cukraus kristalų. Supilkite kokosų pieną ir toliau virkite ant vidutinės kaitros, kol padažas sutirštės iki norimos konsistencijos.
Krevetes nulupkite, iš nugarinės dalies išimkite žarną ir dėkite į keptuvę su šiek tiek sviesto. Kai apkeps, išimkite iš keptuvės, uždenkite ir leiskite pailsėti.
Kol krevetės ilsisi, paruoškite makaronus: į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus, gerai įkaitinkite ir sudėkite imbierą. Kai šis apskrus, dėkite daržoves (nuo kiečiausių iki minkščiausių). Kai daržovės suminkštės, supilkite aitriųjų paprikų padažą kartu su saldžiarūgščiu terijakio padažu. Pamaišykite. Sudėkite makaronus ir vėl pamaišykite.
Makaronus su daržovėmis dėkite į gilią lėkštę, krevetes – ant makaronų, taip pat – kepintų migdolų drožles, smulkintą aitriąją papriką, pilkite paruoštą padažą (tik ne ant makaronų) ir papuoškite kalendra.
Unsplash.com nuotr.
3. Laimonas Verbickas, restorano „Mykolo 4“ šefas
Varškės ir kokosų pieno pyragas su karamele (4 asmenims)
Pyrago pagrindui:
60 g cukraus
60 g kukurūzų miltų (galima naudoti ir paprastus)
60 g migdolų
60 g sviesto
Varškės masės sluoksniui:
400 g varškės
40 g cukraus
300 ml kokosų pieno
4 g želatinos
Karamelei:
100 g cukraus
30 g sviesto
90 ml grietinėlės
2 g druskos
40 g lazdynų riešutų
Aviečių masei:
90 g šaldytų aviečių
15 g cukraus
Pyrago pagrindo ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite. Gauta mase išklokite kepimo formos (20 cm) dugną ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10–13 min.
Varškę gerai išmaišykite su 200 g kokosų pienu ir cukrumi. Želatiną ištirpinkite 100 ml kokosų pieno. Viską sumaišykite kartu.
Karamelei ištirpinkite cukrų, tuomet sudėkite sviestą ir gerai išmaišykite. Įpilkite pakaitintos grietinėlės, suberkite druską ir labai gerai išmaišykite. Atvėsinkite.
Riešutus pakepinkite orkaitėje apie 8 min. ir sukapokite.
Ant atvėsusio pagrindo dėkite pusę varškės įdaro ir 20 min. palaikykite šaldytuve. Tuomet ištraukite, užpilkite karamelės, pabarstykite riešutais, apšlakstykite trintomis avietėmis (atitirpintas uogas tiesiog sumaišykite su cukrumi) ir galiausiai sukrėskite likusią varškę. Palikite šaldytuve 6–12 val.