top of page

Intriga: imbieriniai sausainiai buvo sukurti dėl krizės virtuvėje

Tikrai ne vienam Kalėdos asocijuojasi su po namus klaidžiojančiu imbierinių sausainių aromatu, imbieriniais žmogeliais bei, žinoma, prieskoninėmis ir žiemiškomis kavomis. Bet kaip nutiko, kad saldumynams iš pirmo žvilgsnio nebūdingas imbieras prasiskynė kelią tarp kalėdinių vaišių?

Prie to labiausiai prisidėjo Prancūzijoje dirbęs armėnų kilmės vienuolis Gregorijus. Šalia jo vardo 992 metais rašytiniuose šaltiniuose ir paminima tai, kad imbieras ir kiti prieskoniai yra naudojami saldiems kepiniams. Imbierą naudoti kepiniuose būta ir praktinių sumetimų. Aštrumo turintys prieskoniai buvo naudojami kaip natūralūs konservantai, pagerinantys ne tik skonį, bet, jei reikia, ir jį užmaskuojantys, jei netyčia pritrūktų šviežių produktų. Manoma, kad tokia gudrybe jau naudojosi ir senovės romėnai.

Taigi, brolis Gregorijus vienuolyne savo kolegas mokė kepti imbierinę duoną. Iš Prancūzijos imbierinė duona keliavo į visus Europos kraštus – Skandinaviją ir Vokietiją, kur buvo sukurta netgi imbierinės duonos gildija, stebėjusi gaminio kokybę ir gamybą. Pirmieji imbieriniai sausainiai buvo iškepti tik 18 a. pabaigoje Anglijoje. Nėra tiksliai žinoma, kas imbieriniams sausainiams suteikė žmogelio formą, bet tokie kepiniai – jau ilgametė tradicija Vokietijoje, taip pat juos valgė ir Anglijos karalienė Elžbieta I. Europoje imbieriniams sausainiams buvo suteikiamos gyvūno, karalių, karalienių, augalų, paukščių formos, kurios kisdavo priklausomai nuo sezono. Didžiausią sausainių gausą būdavo galima rasti specialiose mugėse, kur riteriai imbierines širdis dovanodavo savo damoms.

O, pavyzdžiui, dailieji imbieriniai nameliai Vokietijoje buvo pradėti statyti 16 a. Įdomu tai, kad juos ypač išpopuliarino Brolių Grimų pasaka „Jonukas ir Grytutė“. Per šventes iš imbiero labiausiai mėgstama kepti sausainius ir kekso pavidalo pyragą. Nesuklyskite, kad imbieras juose yra pagrindinis ingredientas. Į tešlą yra įmaišomi vos du šaukštai malto imbiero, bet to užtenka kepiniui sublizgėti.

Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje imbieriniai sausainiai yra labiausiai valgomi su arbata. Be abejo, jei sausainiai yra storesni, jie turėtų būti mirkomi arbatoje. Sausainius turėtų mėgti ir su savimi arbatos servizo nesivežiojantys keliautojai, nes imbieras nuramina virškinimo sistemą. O tai naudingas faktas prieš šventes!

Naujausi įrašai

bottom of page