top of page

Atrask augalinį: trupininis slyvų pyragas (Receptas)

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų.       Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas.


Jeigu namie turite slyvų, Jums labai patiks šis jų panaudojimo būdas! Slyvos – vertingos uogos, iš kurių galima gaminti skanius desertus. 

trupininis slyvų pyragas_receptas

Trupininiam slyvų pyragui pagaminti reikia:

  • 250 g kvietinių miltų

  • 1 a. š. kepimo miltelių

  • 2 a. š. cinamono

  • 1 a. š. malto muskato

  • 0,5 a. š. druskos

  • 70 g rudojo cukraus (arba balto)

  • 125 g augalinio sviesto arba margarino

  • 45 ml šalto vandens

  • 550 g slyvų su išimtais kauliukais

  • 1,5 v. š. džiūvėsėlių (apie 12 g)

 

  1. Kepimo skardos apatinę dalį išklokite kepimo popieriumi. Šiame recepte naudojama 18 cm skersmens skarda su nuimamais kraštais. Kepimo popierių uždėkite nuėmus skardos kraštus ir tuomet jį prispaudžiant uždėkite kraštus atgal. 

  2. Visą kepimo skardą (dugną ir kraštus) ištepkite kokosų aliejumi arba augaliniu sviestu/margarinu. Tuomet ją įdėkite į šaldytuvą, kol padarysite pyrago tešlą. 

  3. Sumaišykite sausus ingredientus – miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską, cukrų. Į mišinį įdėkite sviestą/margariną (netirpdytą), vandenį. Viską gerai išminkykite.

  4. Atskirkite kiek mažiau nei pusę tešlos, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą. 

  5. Išimkite skardą iš šaldytuvo. Likusią tešlą iškočiokite į apskritimą ant kepimo popieriaus ar kito pagrindo ir įdėkite į kepimo skardą (tešlos storis turėtų būti maždaug 3-4 mm). Tešla turėtų padengti visą dugną ir 3-4 cm kraštuose. Tešlą įspauskite ir išlyginkite rankomis. Tuomet ją vėl įdėkite į šaldytuvą su skarda.

  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. 

  7. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir supjaustykite ketvirčiais (receptui slyvos svertos jau be kauliukų).

  8. Išimkite skardą su tešla iš šaldytuvo ir visą tešlos dugną padenkite džiūvėsėliais. Visą pyrago vidų užpildykite slyvomis dedant jas vertikaliai vieną šalia kitos, kol sutilps visos. 

  9. Išimkite likusią tešlos dalį iš šaldytuvo ir rankomis darant iš jos mažesnius gabaliukus užbarstyti ant pyrago viršaus, kol padengs visą pyragą. Ant viršaus dar galima užbarstyti šiek tiek rudojo cukraus.

  10. Pyragą kepkite 40-45 min. Iškepus palikite pilnai atvėsti ir tik tuomet nuimkite skardos kraštus ir valgykite. Valgyti galima vieną arba pasisaldinti augaliniais ledais ar kitais priedais.


Skanaus!


Už receptą dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir  Plantasticka.


Naujausi įrašai

bottom of page