top of page

A. Zuoko reportažas iš vieno geriausių pasaulio restoranų

Restoranas „Noma“ yra keturis kartus pelnęs geriausio restorano pasaulyje apdovanojimą. Jis įkurtas Danijoje, Kopenhagoje. Apie šį restoraną sukurtas dokumentinis filmas, kurį būtina pažiūrėti ne tik tiems, kurie domisi restoranais ir maisto kultūra, bet ir visiems, kuriems reikia įkvėpimo gyvenime pradėti „daryti“ (daugiau: ČIA ). Charizmatiškojo virtuvės šefo René Redzepi restorane apsilankė žurnalistas, verslininkas ir politikas Artūras Zuokas.

Vos įėjus į restoraną, svečius pasitinka grupė padavėjų (nuotr. Artūro Zuoko)

Vos įėjus į restoraną, svečius pasitinka grupė padavėjų (nuotr. Artūro Zuoko)


Į ką pirmiausiai atkreipėte dėmesį, kai įėjote į „Noma“ restoraną?

Aptarnavimas. Be jokios abejonės, aptarnavimas. Vos tik įeini į restoraną, prie grupės žmonių prieina keliasdešimt padavėjų. Iš tikrųjų iš pradžių net pasimečiau, kaipgi čia elgtis (juokiasi). Tačiau, kaip vėliau teko suprasti, „Noma“ akcentuoja ne tik puikų maistą, bet ir aptarnavimą – tave lydi „nuo–iki“. Tai iš tiesų įspūdinga ir, manau, verta pasimokyti iš jų.

Ridikų pyragas (nuotr. Artūro Zuoko)

Ridikų pyragėliai (nuotr. Artūro Zuoko)


Norint patekti į šį restoraną, eilėje reikia laukti kelis mėnesius, o norint rezervuoti vietą internetu, reikia praleisti bent porą tūkstančių norinčiųjų, o kai ateina tavo eilė, turi tik 10 minučių. Netikiu, kad tiek laukėte, tad kaip patekote į „Noma“?

Gavau pakvietimą kaip svečias iš Danijos atstovų. Jie norėjo parodyti, ką geriausio gali sukurti Danijos sostinė Kopenhaga, o tai buvo restoranas „Noma“. Tai buvo iš anksto planuota kelionė, tačiau kelis mėnesius laukti tikrai nereikėjo.

Į virtuvę užeiti gali visi svečiai, o geriausi virėjai iš viso pasaulio atlieka nemokamą kelių mėnesių praktiką restorane.

Į virtuvę užeiti gali visi svečiai, o geriausi virėjai iš viso pasaulio atlieka nemokamą kelių mėnesių praktiką restorane.


Ką valgėte šiame restorane?

Jie siūlo degustacinį 15 patiekalų meniu, o prie kiekvieno patiekalo priderinamas vynas. Iš pradžių pasiteiraujama, ar turi alergijų. Labai įdomu, kad kai patiekia patiekalą ir vyną šalia jo, padavėjas viską papasakoja apie patiekalą ir derinimą su vynu, nes vien iš vaizdo ir skonio gali paprasčiausiai nesuprasti, ką valgai. Be to, šviežumas ir sezoniškumas čia labai svarbu. Kadangi jie viską gamina iš vietinių produktų, randamų gamtoje, patiekia tai, ką turi šviežiausio. Dėl to negali šimtu procentų vadovautis išankstiniu meniu, o tai stebina ir yra malonu.

Patiekalų ir vynų meniu, kuriuos degustavo A.Zuokas (nuotr. Artūro Zuoko)

Patiekalų ir vynų meniu, kuriuos degustavo A. Zuokas (nuotr. Artūro Zuoko)


Ar ilgai laukėte patiekalų?

Tikrai ne. Išskirtinis dėmesys kiekvienam svečiui ir operatyvumas neleido nuobodžiauti. Vos tik pabaigi vieną patiekalą, jau nešamas kitas. Tai buvo ne tik degustacija, bet ir išskirtinė patirtis.

Antrojame aukšte esančioje laboratorijoje taisyklių sąrašas ir meniu (nuotr. Artūro Zuoko)

Antrajame aukšte esančioje laboratorijoje – taisyklių sąrašas ir meniu (nuotr. Artūro Zuoko)


Jūs esate daug matęs ir ragavęs, ar kas nors nustebino „Nomoje“?

Galbūt ne tiek stebino, kiek džiugino tai, kad jie viską rodo atvirai. Kiekvienas restorano svečias gali matyti, kaip gaminamas maistas, o po degustacijos pakviečiama į ekskursiją. Pirmame aukšte yra staliukai ir virtuvė, o antrame – laboratorija, kur profesionalai gamina, eksperimentuoja, o vėliau ragauja ir aptaria naujienas. Taip pat yra instrukcijos viskam – tikslumas ir tvarka čia būtini. Be abejo, natūralumas čia taip pat svarbu – kiekvienas patiekalas pasižymi tikru skoniu. Pavyzdžiui, jeigu reikia dūmo kvapo, tai jie turi grilį lauke ir patiekalus „kvėpina“ jame, o ne dirbtinai.

Naujausi įrašai

bottom of page