Užtepėlių balius: 12 patikrintų receptų
- 2020-05-16
- 4 min. skaitymo
Atnaujinta: 2020-05-17
Norisi vakarėlio nuotaikos? Jeigu negalite susitikti su draugais, pasidarykite šventę sau. Lengviausias ir greičiausias sprendimas – užtepėlių balius!
Užtepėles pagaminsite lengvai, pritaikysite turimus produktus, o jų įvairumas tiesiog stebins. Pasirinkite tinkamus priedus ir pasirūpinkite, kad būtų daug traškių daržovių. Ir „paturėkite gerą laiką“!
Kad daržovės būtų traškios, supjaustę palaikykite jas lediniame vandenyje – salierų lapkočius, morkas, cukinijų gabaliukus, paprikas, ridikėlius.

Vienam dideliam baliui.
Gaminimas 2 val.
1. Pikantiška užtepėlė su lašiša ir vasabiu
Lengvas pikantiškumas, bet gali būti ir stiprus – viskas priklauso tik nuo jūsų.
Reikia:
100 g karštai rūkytos lašišos (galite naudoti lašišų nugarkaulius)
50 g kreminio sūrio („Philadelphia“ tipo)
100 g majonezo
1 šaukšto vasabio krienų (arba pagal skonį)
1 šaukšto krienų (arba pagal skonį)
2–3 šaukštų citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Lašišą, sūrį ir majonezą sutrinkite kartu, ragaudami įmaišykite krienus.
Pagardinkite citrinos sultimis, druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.
2. Žalias su raudonu
Klasikinį „Green goddes“ padažą nusprendėme suderinti su raudonu padažu – „Red god“. Rinkitės, kuris jums patinka. O gal abu?
Reikia:
1 didelio kiaušinio trynio
1 šaukšto Dižono garstyčių
50 ml citrinos sulčių
200 ml aliejaus
150 ml graikiško jogurto
Ryšelio įvairių žalumynų
4 ančiuvių
1 skiltelės česnako
1 šaukštelio aitriųjų paprikų pastos
1 šaukštelio pomidorų pastos
½ šaukštelio rūkytos paprikos
1 šaukštelio medaus
Žiupsnelio druskos
Sudėkite į trintuvo indą trynį, garstyčias, citrinos sultis, aliejų ir sutrinkite iki glotnios masės. Sumaišykite su graikišku jogurtu ir padalinkite į dvi dalis.
Į vieną sudėkite žalumynus, ančiuvius, česnaką ir sutrinkite. Palikite trumpam, kad pastovėtų.
Į kitą dalį sudėkite aitriųjų paprikų pastą, pomidorų pastą, rūkytą papriką ir medų. Irgi sutrinkite viską kartu. Pagal skonį abudu mišinius pagardinkite druska.
Jei norėtumėte glotnumo, tuomet kai abidvi masės nusidažys – maždaug po valandos – galite jas pertrinti per labai smulkų sietelį. Jei žolelių ar pomidorų gabaliukai netrukdo, tuomet galite palikti taip, kaip yra.
3. Gvakamolė su pomidorais
Nuostabi klasika, kai nieko daugiau nereikia. Pasirūpinkite tik, kad avokadas būtų prinokęs, o pomidoras skanus.
Reikia:
1 didelio prinokusio avokado
½ nedidelio raudonojo svogūno
Ryšelio kalendrų lapelių
1 aitriosios paprikos (arba pagal skonį)
1 pomidoro
1 žaliosios citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Avokadą nulupkite, jo minkštimą sutrinkite šakute. Smulkiai supjaustykite svogūną, kalendras ir aitriąją papriką.
Pomidorą supjaustykite kubeliais ir sumaišykite likusiais produktais. Pagardinkite druska.

4. Užtepėlė su cukinijomis graikiškais motyvais
Vis dar nežinote, ką daryti su cukinijomis?
Reikia:
1 cukinijos (~230–250 g)
100 g fetos
100 g graikiško jogurto
1 šaukšto kaparėlių
30 ml aliejaus
3 skiltelių česnako
3–4 lapelių mėtų
Žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių
Žiupsnelio druskos
Cukiniją sutarkuokite ir palikite pusvalandžiui. Po to nuspauskite skystį – jo nenaudosime užtepėlei.
Visus likusius produktus sudėkite į trintuvo indą ir sutrinkite. Sudėkite cukinijas, paragaukite ir, jei reikia, įberkite druskos.
5. Paprikų užtepėlė
Rytietiškas gardumynas nepaliks abejingų valgytojų.
Reikia:
3 mėsingų raudonųjų paprikų
1 aitriosios paprikos
1 pomidoro
1 galvutės česnako
½ stiklinės baltos duonos trupinių
3–4 šaukštų citrinos sulčių
½ šaukštelio malto kumino
1 šaukštelio maltų kalendrų
Žiupsnelio druskos
1–2 šaukštų aliejaus
Paprikas, pomidorą ir česnaką kepkite orkaitėje, kol suminkštės, išimkite, sudėkite į dubenį ir uždenkite. Po 10–15 min. nulupkite.
Sudėkite į trintuvą paprikas, pomidorą, česnaką, trupinius, supilkite sultis, suberkite prieskonius. Viską sutrinkite iki vientisos masės.
Pabaigoje įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Jei trūksta glotnumo, galima įpilti dar truputį aliejaus.
6. Baklažanų užtepėlė su petražolėmis
Užtepėlių vaivorykštė būtų nepilna, jei nebūtų baklažanų. Juos gaminsime paprastai – juk tobulumui papuošimų nereikia. Nors šiai užtepėlei baklažanus geriausia kepti ant laužo, bet rūkytos paprikos žiupsnelis puikiai tiks ir orkaitėje keptiems baklažanams.
Reikia:
3 vid. dydžio baklažanų
1 ryšelio petražolių
1 citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
1 šaukštelio rūkytos paprikos
Baklažanus iškepkite orkaitėje. Nulupkite ir minkštimą sutraiškykite šakute.
Petražoles smulkiai supjaustykite, įpilkite citrinos sulčių, suberkite druskos ir rūkytą papriką.
Viską išmaišykite.

7. Burokėlių užtepėlė
Jei turite burokėlių lapų – tik į gera. Bet ir vien iš burokėlių ši užtepėlė bus gardi.
Reikia:
1 svogūno
1 skiltelės česnako
1–2 šaukštų aliejaus
Kelių burokėlių lapkočių (jei turite)
2 vidutinio dydžio virtų burokėlių
100 g kreminio sūrelio
½ citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Jei turite lapkočių, pakepinkite ir juos smulkiai supjaustę.
Visus produktus sudėkite į trintuvo indą ir kruopščiai sutrinkite. Jei reikia, galite įdėti šiek tiek natūralaus jogurto.
8. Pikantiška užtepėlė
Ne tokia nekalta, kaip atrodo. Bet šiuo atveju aitrumą galite reguliuoti patys.
Reikia:
1 skiltelės česnako
100 g majonezo
200 g graikiško jogurto
1 šaukštelio „sriracha“ padažo
1 citrinos sulčių
1 šaukštelio medaus
Česnaką sutarkuokite ir sumaišykite su likusiais produktais. Padažo aštrumą pareguliuokite „sriracha“ padažu.
9. Pupelių ir graikinių riešutų užtepėlė
Pasiruoškite lengvam ir nuspėjamam gardumui. Galite naudoti bet kokias pupeles – su baltosiomis užtepėlė bus glotnesnė, kremiškesnė, o su juodosiomis – dramatiškesnė.
Reikia:
50 g graikinių riešutų
240 g konservuotų pupelių (1 maža skardinė)
5–6 saulėje džiovintų pomidorų puselių
1 skiltelės česnako
½ citrinos sulčių
Graikinius riešutus užmerkite mažiausiai valandai.
Pupeles nukoškite, dalį skysčio išsaugokite. Taip pat nukoškite ir riešutus.
Visus produktus sutrinkite trintuvu. Jei užtepėlė yra labai tiršta, praskieskite ją likusiu nuo konservuotų pupelių skysčiu.

10. Moliūgų sėklų pestas
Pestui puikiai tinka ir moliūgų, ir saulėgrąžų sėklos. Derinkite jas su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis – taip kaskart išgausite naują skonį.
Reikia:
100 g moliūgų sėklų
1 skiltelės česnako
Ryšelio bazilikų
2 šaukštų aliejaus
½ citrinos sulčių
50 g kietojo sūrio
Žiupsnelio druskos
Moliūgų sėklas pamirkykite vandenyje maždaug pusvalandį. Nukoškite.
Visus produktus sutrinkite trintuvu.
11. Morkų ir paprikų užtepėlė
Kvepianti Rytais užtepėlė. Bet tinka ir šiaurėje, ir pietuose, ir vakaruose.
Reikia:
3–4 vid. dydžio morkų
1 paprikos
1 nedidelio svogūno
1–2 šaukštų aliejaus
½ šaukštelio maltų kalendrų ½ šaukštelio malto kumino
½ šaukštelio cinamono
Druskos, citrinos sulčių (pagal skonį)
½ šaukštelio harisos arba kitokios aitriųjų paprikų pastos
Morkas supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į skardelę kartu su paprika ir iškepkite orkaitėje. Papriką nulupkite.
Svogūną supjaustykite ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės.
Prieskonius pakepinkite sausoje keptuvėje, sumaišykite su svogūnais, įberkite druskos, paskaninkite citrinos sultimis ir įdėkite harisos.
Visus produktus sudėkite į trintuvo indą ir sutrinkite.
12. Česnakinė avokado užtepėlė
Gardumėlis! Gaminkite daugiau, nes tai bus pobūvio hitas.
Reikia:
1 didelio prinokusio avokado
1 citrinos sulčių
2 skiltelių česnako
100 g majonezo
100 g graikiško jogurto
1 šaukštelio medaus
Žiupsnelio druskos
Laiškinių česnakų (patiekti)
Nulupkite avokadą. Sutrinkite minkštimą šakute, pašlakstykite citrinos sultimis.
Visus produktus, išskyrus laiškinius česnakus, sutrinkite kartu. Laiškinius česnakus supjaustykite ir apibarstykite užtepėlę.

Skanaus!