Kai kalbame apie maisto gaminimą, žodis „greitai“ tampa lyg medumi pateptas, o greitai rauginti šiandien jau nėra tik mados reikalas – tai ir geros sveikatos veiksnys.
Raugti galima ne tik agurkus, kopūstus ir obuolius. Štai šeši gana netikėti produktai, kuriuos galima tikrai gana greitai – per keletą dienų – surauginti:
Meduje rauginti RABARBARAI
Išeiga ~0,5 l
Gaminimas 15 min.
Zzz 15 d.
Reikia:
300 g rabarbarų
500 g medaus
Nuvalykite ir supjaustykite rabarbarus. Juos sumaišykite su medumi, sudėkite į švarų stiklainį.
Paslėkite taip, kad rabarbarai būtų visiškai apsemti medaus, ir palikite kambario temperatūroje 2–3 dienas. Kai rūgimas aprims, galima perkelti į šaldytuvą.
Rauginti RIDIKĖLIAI
Ypač tinka esant ridikėlių pertekliui. Jei gaminate greitam suvartojimui – gaminkite su lapais, jei norėsite pasilikti ilgesniam laikui – lapus nupjaukite, palikite tik trumpučius kotelius.
1 l
Gaminimas 10 min.
Zzz 5–7 d.
Reikia:
2 ryšulėlių ridikėlių
2–3 šakelių krapų
1 skiltelės česnako
1 kupino šaukšto akmens druskos
0,75 l geros kokybės stalo vandens
Nuplaukite ridikėlius, sudėkite į stiklainį, ten pat sudėkite krapus, česnaką.
Druską ištirpinkite vandenyje. Užpilkite ridikėlius, paslėkite taip, kad jie būtų visiškai apsemti. Laikykite 5–6 dienas kambario temperatūroje. Kai rūgimo procesas aprims, perkelkite į šaldytuvą.
Raugintos CUKINIJOS greitai suvartoti
Jei norėtųsi prisiminti, kas nemėgsta paraugintų agurkų, ko gero, užtruktumėme ilgai. Gal laikas išbandyti ir cukinijas?
1 l
Gaminimas 20 min.
Zzz 5–7 d.
Reikia:
1 morkos
3–4 nedidelių cukinijų
3–4 šakelių krapų
Žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių
1 kupino šaukšto akmens druskos
0,75 l vandens
Morką ir cukinijas supjaustykite riekelėmis, pakaitomis sudėkite į stiklainį, ten pat sudėkite ir krapus, suberkite aitriąsias paprikas.
Druską ištirpinkite vandenyje. Užpilkite daržoves ir paslėkite taip, kad jos būtų visiškai apsemtos. Laikykite 5–6 dienas kambario temperatūroje. Kai rūgimo procesas aprims, perkelkite į šaldytuvą.
Speltų miltų raugas sriubai
Lengva rūgštelė sriubai pravers.
1 l
Gaminimas 10 min.
Zzzz 7 d.
Reikia:
150 g viso grūdo speltų miltų
1 l šalto stalo vandens
4–5 skiltelių česnako
3 lauro lapų
4–5 grūdelių kvapiųjų pipirų
1 nedidelio gabaliuko sausos ruginės duonos
Žiupsnelio druskos
Į švarų stiklainį suberkite miltus, supilkite vandenį ir išmaišykite. Sudėkite prieskonius, duoną, druską ir vėl pamaišykite. Uždenkite stiklainį medžiagine servetėle ir laikykite 4–6 dienas kambario temperatūroje. Būkite pasirengę, kad patalpoje gardžiai kvepės česnakais ir duona.
Rūgimas vyksta 4–6 dienas, joms praėjus, paragaukite – tirpalas turi būti maloniai rūgštaus skonio. Perkoškite ir dėkite į šaldytuvą.
Rauginti AVIŽINIAI dribsniai
Patikėkite, sunkiausia – paragauti. Bus tokių, kuriems tokie avižiniai dribsniai nepatiks, bet bus ir tokių, kurie norės juos gaminti vėl ir vėl.
2 asm.
Gaminimas 5 min.
Zzz 8–12 val.
Reikia:
100 g avižinių dribsnių (ne greitai pagaminamų)
200 ml šilto vandens
1 šaukšto ruginių sėlenų
Dribsnius perskalaukite, užpilkite vandeniu, suberkite sėlenas ir išmaišykite. Palikite šiltoje vietoje 8 val.
Išmaišykite ir pašildykite. Galite pridėti džiovintų vaisių.
Raugintų MOLIŪGŲ SĖKLŲ užtepėlė
Veganiškos varškės versija.
4 asm.
Gaminimas 15 min.
Zzzz 5 d.
Reikia:
200 g moliūgų sėklų
400 ml vandens
1 šaukštelio druskos
1 šaukšto raugintų kopūstų tirpalo
Kruopščiai perskalaukite moliūgų sėklas, užpilkite jas karštu vandeniu ir suberkite druską. Išmaišykite. Palikite, kol atauš, ir supilkite kopūstų tirpalą.
Palikite šiltoje vietoje 3–4 dienoms. Nupilkite ir sutrinkite trintuvu. Galite pridėti žalumynų.
Sėkmės ir skanaus!
Comments