Jei pabodo uogienės: uogų džiovinimo gudrybės derliumi leis džiaugtis kiaurus metus

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Kaip džiovinti?
 

 
Kad džiovintos uogos išsaugotų kuo daugiau naudingųjų savybių, svarbu jas džiovinti ne per aukštoje temperatūroje ir ne tiesioginiuose saulės spinduliuose.
 

 
„Džiovinant orkaitėje pernelyg aukštoje temperatūroje uogos gali perdžiūti, be to, prarasti daug vitaminų. Svarbu, kad uogos nebūtų kietos, o jose išliktų šiek tiek drėgmės. Džiovinti būtų paprasčiausia vėdinamoje patalpoje, ne ant saulės, nes tiesioginiai saulės spinduliai naikina biologiškai aktyvias medžiagas“, – sako P. Viškelis. Ant padėklo supiltas uogas rekomenduojama padėti lauke, pavėsyje. Jei oras šiltas, sausas – jos puikiai išdžiūsta maždaug per 2 dienas. Džiovinti galima ir orkaitėje, tik tuomet rekomenduojama nustatyti temperatūrą iki 60 laipsnių Celsijaus.
 

 
Jei serbentai, spanguolės džiūsta lėtai, P. Viškelis pataria šias uogas trisdešimčiai sekundžių įdėti į verdantį vandenį, kad odelė sutrūkinėtų, tuomet džiūvimo procesas pagreitėja.

Ar nauda neišgaruoja kartu su vandeniu?
 

 
Profesorius P. Viškelis atkreipia dėmesį, kad džiovintos uogos nepraranda naudingųjų savybių. Kad gautume tam tikrą kiekį mikroelementų, vitaminų, džiovintų uogų reikia suvalgyti kur kas mažiau nei šviežių.
 

 
„Vis dar girdime nuomonių, kad išdžiovinus uogą ar vaisių, produktas tiesiog sugadinamas, nes žūsta vitaminas C ir kiti mikroelementai. Tai nėra tiesa. Lyginant su šviežiomis uogomis, to vitamino lieka 50 proc. Bet nepamirškime, kad džiovinant drėgmė išgarinama, tačiau visos naudingosios medžiagos sukoncentruojamos. Saujoje džiovintų uogų vitamino C rasime kelis kartus daugiau nei tokiame pat kiekyje šviežių uogų. Žinoma, svarbus saikas. Kad gautume naudingų jų savybių, džiovintų uogų suvalgyti labai daug nereikia. Viena sauja džiovintų uogų atstoja dešimt saujų šviežių uogų“, – sako P. Viškelis.

Ir lieknėti, ir sportui
 

 
Vertėtų nepamiršti ne tik sezoninių, bet ir egzotiškų goji (dygliuotojo ožerškio) uogų, spanguolių ir vynuogių, kurios virsta desertinėmis razinomis. Nors šias uogas sudžiovinti namuose sunku, jų pasirinkimas kiekviename prekybos centre išties didelis, o nauda ne mažesnė nei šviežių ar džiovintų sezoninių uogų.

Štai džiovintos razinos – tikras kalio lobynas! Maistinės medžiagos razinose labiau koncentruotos. Jose gausu vitamino B, geležies ir kalio, kuris svarbus normaliai nervų sistemos ir raumenų veiklai. Kadangi razinose ypač daug natūralių cukrų, jos greitai suteikia energijos, dėl šios priežastis tai puikus užkandis po treniruotės.

Goji uogose gausu vitamino A, C, geležies, cinko, vario ir antioksidantų. Šiose uogose esantys baltymai ir skaidulos padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, todėl tai puikus užkandis norintiems gyventi sveikiau ar sulieknėti.

Džiovintos spanguolės taip pat labai geras maistinių medžiagų šaltinis. Jos itin vertinamos dėl jose esančio didelio kiekio vitamino C, kuris svarbus imuninei sistemai stiprinti. Be to, šiose uogose yra daug antioksidantų, kurie būtini širdies ir kraujagyslių sveikatai. Dėl džiovintose spanguolėse esančio cukraus jos yra geras pasirinkimas ieškantiems alternatyvų riebiems desertams, saldainiams, nes gali padėti numalšinti saldumynų poreikį ir papildyti mūsų organizmą vitaminais.

#sportas #džiovinimas #uogos #sveika #vitaminai #lieknėjimas #vaisiai