Dovilė Filmanavičiūtė: „Blogiausios – „techninės" salotos" (+ mėgstamiausių salotų receptas)

Updated: Mar 6, 2020

VMGonline.lt kovo mėnesį skelbia salotų mėnesiu ir jau antrą pavasario dieną salotų virusą
 
„paleido" tiesioginiame „Salotadienio šou" eteryje. Kiekvieną kovo savaitę kalbinsime vieną iš renginio dalyvių ir spausdinsie mėgstamiausių salotų receptą su visais komentarais.

Renginyje dalyvavusi dainininkė, reklamos specialistė, renginių ir socialinių akcijų iniciatorė bei vedėja, devynių mėnesių Kristijono mama Dovilė Filmanavičiūtė neslepia: salotų ji valgo per mažai!

Dietologai ir kiti specialistai vis įspėja, kad daržovių valgome per mažai. Kaip Tau su daržovėmis?

Turiu nuolatos sau priminti, kad dienos norma yra 500 g šviežių daržovių. Vasarą paprasta - visada yra lapų, iš kurių gali greitai „sumesti“ skanų reikaliuką. Esu bitininko dukra, mėgstu naudoti tėčio iškoptą medų padažams, mano vasaros salotose visada būna ir kiaušinių. Vasarą salotos yra pagrindinis patiekalas.

Nesu iš tų moterų, kurios gali misti lapeliais ir šapeliais. Man turi būti mėsos arba kažko, kas priverstų tvirtai jaustis ant žemės ir daryti dalykus, kurie reikalauja energijos.

O kaip apskritai vertini savo mitybą?

Labai blogai ir mane turbūt supras kiekviena šviežia mama. Gimus kūdikiui pirmieji metai yra bandymas apsiprasti ne tik su nauju šeimos nariu, bet ir su savimi. Ryškus pastarųjų metų prisiminimas yra tas, kad visą dieną nevalgau nieko, kad esu alkana, man primena organizmas kokią aštuntą valandą vakaro, kai užmiega sūnus.

Man visą gyvenimą nėra lengva susitvarkyti savo mitybos režimą, tačiau į šitą sritį nespjaunu, domiuosi, esu net baigusi sveikos subalansuotos mitybos kursą. Tad jeigu prieš gerus šešerius metus maniau, jog pusryčiai yra pervertinta nesąmonė, tai dabar suprantu, kodėl jie reikalingi organizmui, kodėl baltymus reikia valgyti vakare ir kad svoris nekris, jeigu iš vakaro gėrei šampano.

Todėl visada sau primenu: „Doviliukai, tai, kaip valgysi, lems, ar nesugriūsi, šitai lems, kaip užauginsi sūnų". Žinau, kad esu genetiškai pilnesnė, mano močiutė tokia buvo, niekada neturėsiu liauno liemens, todėl mityba man aktuali tiek, kiek ji daro įtaką mano kraujo tyrimams ir kitiems sveikatos rodikliams.

Prieš kokius dešimt metų laikiausi įvairiausių populiarių dietų, pavyzdžiui, latvių Hazano dietą, matavau duoną liniuote ir pan. Dabar jaučiuosi pasiekusi brandą, esu taikoje su savimi, mąstau blaiviai ir mokausi iš savo klaidų. Esu pamokų žmogus.

„Salotadienio šou" akimirka. Šarūno Jaskutėlio nuotr.

Ar sezonas turi įtakos Tavo šaldytuvo turiniui?

Labai. Iki brandos šakninės daržovės man praktiškai neegzistavo, o moliūgas buvo geriausiu atveju tik trintos sriubos ingredientas. Dabar aš gerai žinau, kad pomidorai ir agurkai Lietuvoje sausio mėnesį tikrai nėra tai, ką norėtųsi valgyti. Todėl žiemą iš mamos rūsio į mano virtuvę „eina“ morkos, pastarnokai, ropės, burokėliai, o pavasarį norisi viską plėšti iš daržo ir dėti į save. Vėlyvą vasarą džiaugsmas - uogos iš miško. Praėjusį rudenį kaimynas atnešė visą kibirą miško aviečių. Koks gėris! Sušaldžiau ir dabar, ankstyvą pavasarį, taip nerealu jas traukti iš šaldiklio!

Gyvename tokioje klimato juostoje ir šalyje, kur sezoniškumas yra autentikos dalis. Reikia ieškoti savo šaknų ir mėgautis tuo, kas gyva nuo amžių amžinųjų. Tada ir sveikatos bus daugiau nei valgant šviežią agurką sausį.

„Salotadienio šou" akimirka. Šarūno Jaskutėlio nuotr.

Kas labiausiai sugadina salotas?

Pekino kopūstas. Tokias salotas vadinu „techninėmis“. Esu biuro žmogus, tad techninių salotų esu daug savo gyvenime mačiusi: dienos pietų pasiūlymuose jų būna neretai. Kai tokių pavalgai, žinai, kad pavalgei blogai ir diena bus bloga.

Jeigu valgyti, tai skaniai. Man tai yra taisyklė numeris vienas.

Jeigu daug sumokėjau, bet baisiai pavalgiau, tokiai vietai aš dedu kryžių iki gyvenimo galo. Tokių vietų daug.

DOVILĖS SOČIOSIOS SALOTOS SU BAKLAŽANAIS, AVINŽIRNIAIS IR KEPINTOMIS PAPRIKOMIS

Dovilė: „Tai vakarinės salotos, nes maistingos, pavalgius nekyla noras dar kažko paieškoti. Šita kombinacija man labai faina dar ir dėl to, kad drąsiai gali sudėti ir anądien keptų šakninių daržovių likučius, ir dėl to, kad nereikia ilgai stovėti prie puodo. Mėgstu tinginio virtuvėlę”.

Šarūno Jaskutėlio nuotr.

Reikia:

  • 1 baklažano

  • 150 g konservuotų avinžirnių

  • 1-2 keptų marinuotų paprikų

  • Saujelės saulėje džiovintų konservuotų pomidorų

  • 5 skiltelių česnako

  • Vienos arba kelių saujų sultenių

  1. Baklažaną supjaustome riekelėmis, pašlakstome kokybišku alyvuogių aliejumi, pabarstome mėgstamais prieskoniais ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių arba kol gražiai apskrus. Iškepusį supjaustome kubeliais.

  2. Saulėje džiovintus pomidorus sukapojame.

  3. Keptas paparikas supjaustome kubeliais.

  4. Avinžirnius nusunkiame ir suberiame į dubenį šalia kitų ingredientų.

  5. Išspaudžiame česnaką. Visus ingredientus sumaišome.

  6. Sultenes sudedame prieš pat patiekdami salotas, kad nesukristų. Atsargiai išmaišome ir… skanaus!

P.S. Supjaustyti saulėje džiovinti pomidorai paleidžia nemažai aliejaus, o ir kiti ingredientai išleidžia savas sultis, tad, pasak Dovilės jokio padažo šitoms salotoms nebereikia. Nebent šlakelio citrinos sulčių.

Apie ką „Salotadienio šou" kalbėjosi Alfas ir Dovilė ir kaip smagiai gimė šios salotos, galite pažiūrėti ČIA: