Patiekalų, kuriuos nesunku paruošti, lengva supakuoti ir pervežti iš vienos vietos į kitą yra daugybė, bet norint, kad išvyka praeitų sklandžiai, verta apgalvoti ir pasirūpinti ne tik maistu, bet ir kitomis detalėmis.
Idealiausia, kai jos patogios ne tik žmogui, bet ir draugiškos aplinkai. Kaip to pasiekti?
„Zero waste“ judėjimo propaguotojai pataria, kaip surengti sklandžią, bet netaršią iškylą gamtoje:
naudokite daugkartinius indus, įrankius, maisto dėžutes bei serviravimo priemones;
vandenį ir gėrimus atsivežkite savo daugkartinėje taroje;
pirkdami maistą stenkitės pirkti parduotuvėse sveriamus produktus naudodamiesi savo daugkartiniais maišeliais;
Pasiimkite tvarių gaminių, kurie padės neišmesti maisto, pavyzdžiui, bičių vaško plevelės, silikoniniai daugkartinio naudojimo maišeliai ir pan.
jeigu išvykai reikia kokių nors reikmenų, kurių nėra namie, pagalvokite, gal galima būtų jų trumpam pasiskolinti;
iškylos vietas rinkitės tokiu atstumu, kad būtų galima jas nesunkiai pasiekti pėsčiomis ar dviračiu;
jeigu po iškylos liko nebereikalingų medžiagų, pagalvokite, ar galima jas pritaikyti kitur.
nebijokite vaisių, daržovių likučių, kiaušinių lukštų kompostuoti, nes jų išmetimas į bendrą šiukšliadėžę gali sutrikdyti ir lėtinti irimo procesus, o gamtoje kompostavimas yra natūralus dalykas. Svarbiausia kompostą užkasti bent 20 cm gylio duobėje, bent 60 m atstumu nuo maisto ar vandens resursų.
laikykitės taisyklės: visi daiktai, su kuriais atvažiavote, su jumis turi ir išvažiuoti. Taip paliksite mažiau šiukšlių ir mažiau teršite aplinką.
turėkite su savimi 3 maišus ir į juos skirstykite išmetamas šiukšles: popierių, plastiką, stiklą, o grįžę namo paskirstykite po skirtingus šiukšlių konteinerius.
VEGANIŠKAS IŠKYLOS RECEPTAS. Kišo krepšeliai
.
Kišo krepšeliams pagaminti reikia:
200 g sluoksniuotos bemielės tešlos
100 g bulvių
70 g pievagrybių
Didelės saujos špinatų
150 g tvirto tofu
70 g anakardžių riešutų
2 šaukštų neaktyvių mielių dribsnių
1 šaukštelio druskos
Kelių šviežių baziliko lapų
1/2 stiklinės vandens
1 nedidelio pomidoro
1 didelio svogūno
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
70 g vyšninių pomidoriukų
Atitirpinkite šaldytą sluoksniuotą tešlą ir šiek tiek ją pakočiokite, kad būtų plonesnė. Padėję ant tešlos apvalią formelę išpjaukite reikiamo dydžio apskritimus ir jais išklokite mažas pyragėlių formeles.
Į garintuvą sudėkite nuskustas nedideliais kubeliais supjaustytas bulves. Jei bulvės šviežios, užtenka jas gerai nuplauti. Ten pat dėkite smulkintus pievagrybius ir garinkite 5–10 min. Iki garinimo pabaigos likus minutei, į garintuvą dėkite ir smulkintus špinatus.
Kol daržovės garinamos, į maisto smulkintuvą sudėkite tofu, anakardžius, neaktyvius mielių dribsnius, druską, baziliko lapus, įpilkite 1/2 stiklinės vandens ir viską gerai sumalkite iki vientisos kreminės masės.
Į paruoštą masę smulkiai įpjaustykite pomidorą, sudėkite garintas daržoves ir viską gerai išmaišykite. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite nedideliame kiekyje aliejaus, kol karamelizuosis.
Į tešla išklotas formeles berikite karamelizuotus svogūnus ir pilkite paruoštą tofu bei daržovių masę.
Dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min. Ištraukę tešlos krepšelius dekoruokite juos perpus perpjautais vyšniniais pomidoriukais ir kepkite orkaitėje dar 10 min. Iškeptus kišo krepšelius puoškite šviežiais baziliko lapais.
Daugiau veganiškų iškylos receptų rasite čia.
Comentarios