Po straipsnio apie Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) verdamą karštąjį šokoladą sulaukėme klausimų, kaip namuose paruošti, nors ir neprilygstantį legendiniam skoniu, tačiau gana gardų desertą. Pasikonsultavę su trimis patyrusiais šokolado virėjais, paruošėme D.U.K rinkinį su atsakymais.
Pradėkime nuo to, kad karštąjį šokoladą galima paruošti sumaišant šokoladą su vandeniu, pienu ar grietinėle. Kavinių, veikiančių LNOBT, direktorė Regina Rakštienė pripažįsta tik verdamą su grietinėle. Riebiau yra geriau. Skystą versiją ji vadina šokoladiniu gėrimu. Taigi tai – skonio ir požiūrio reikalas. Jei karštą šokoladą mėgstate tirštą, rinkitės grietinėlę. Norite skystesnės tekstūros? Tiks pienas. Atkreipkite dėmesį į žingsnius: gėrimą ruošiant iš šokolado plytelės arba skridinėlių, pirmiausia, būtina užvirinti skystį. Antras žingsnis – nupylus tiek skysčio, kiek bus panaudota šokolado, į jį sudėti smulkintą šokoladą. Galiausiai reikia intensyviai išmaišyti ir palaipsniui supilti likusį skystį.
Stocksnap.io nuotr.
Ką rinktis: plytelę šokolado, skridinėlius ar miltelius?
Žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė Elžbieta Monkevič sako, kad karštą šokoladą namuose verda iš šokolado plytelėse arba iš skridinėlių (angl. callets). Ji užsimena, kad karštas šokolado ir karšto pieno duetas yra puikus būdas palengvinti gerklės skausmą ir nuraminti kosulį.
Pagamintas iš miltelių, Elžbietos nuomone, yra nepakankamai gardus, nes per skystas. Be to, jame dažnai juntami milteliai. „Karšto šokolado milteliai paprastai savo sudėtyje turi pieno miltelių ir cukraus, todėl nėra tokie riebūs, kaip šokoladas. Be to, jų sudėtyje yra specialių medžiagų tam, kad palengvintų miltelių tirpinimą. Gėrimą pasigaminti iš miltelių kur kas paprasčiau nei iš šokolado plytelės arba kalečių“, – teigia Elžbieta.
Stocksnap.io nuotr.
VMG kulinarijos studijos vadovas Paulius Janušas sutinka, kad dievų gėrimui ruošti verčiau rinktis juodąjį šokoladą, kuriame yra 60–80 proc. kakavos. Įdomu, kad karštąjį šokoladą galima pasigaminti net iš baltojo šokolado!
Kuo gardinti?
Ieškantys įdomesnių skonių gali išbandyti prieskonius – cinamoną, aitriąją papriką, kardamoną, tonkos pupeles, vanilę, maltą kavą, įvairias vaisių ir uogų tyres (mangų, pasiflorų, mėlynių, aviečių). Elžbieta priduria, kad vaikams patinka karštas šokoladas su spalvotais zefyriukais, kurie jame ištirpsta. Paulius siūlo intensyviam skoniui suteikti gaivių natų – saldųjį gėrimą pagardinti džiovintais vaisiais.
„Savo mėgstamiausią karštąjį šokoladą ruošiu iš juodojo šokolado, šiek tiek kavos, vanilės ir lašelio brendžio“, – atskleidžia Elžbieta.
Kaip atskirti, ar gėrimas kokybiškas?
LNOBT kavinės vadovė sako, kad dėmesį kreipti reikia į tekstūrą. Gerai paruoštas karštasis šokoladas turi būti vientisos masės, homogeniškas. Jame neturi jaustis gumulėliai ar milteliai.
Stocksnap.io nuotr.
Karštasis meksikietiškas šokoladas
250 ml labai stiprios kavos
50 g cukraus
200 g juodojo šokolado
500 ml pieno
Žiupsnelis druskos
½ šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
Kavą užvirinkite su cukrumi, paprikomis ir druska. Trumpai pavirkite.
Suberkite tarkuotą šokoladą, maišykite, kol mišinys sutirštės.
Supilkite pieną ir dar pavirkite nuolatos maišydami.
Karštasis šokoladas su įvairiais priedais
400 ml pieno
200 ml grietinėlės kavai (10–13 % riebumo)
100 g juodojo šokolado
50 g skrudintų lazdyno riešutų
Zefyrų
Įvairių sausainių papuošti
Plaktos grietinėlės
Sutrinkite šokoladą – geriausiai tai padaryti elektriniu smulkintuvu, taip pat iki miltų sutrinkite ir riešutus.
Užvirinkite pieną su grietinėle, nukaiskite ir plakimo šluotele sumaišykite su šokoladu ir riešutais.
Nuolatos maišydami gėrimą pakaitinkite, bet neužvirkite.
Paplakite šluotele, supilstykite į puodelius, ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės.
Galite papuošti zefyriniais saldainiais, sausainiais.
Avietinis baltasis šokoladas
100 g baltojo šokolado
150 ml aviečių tyrės
150 ml grietinėlės
150 ml pieno
Baltąjį šokoladą ištirpinkite karštoje grietinėlėje, supilkite aviečių tyrę, išmaišykite ir pabaigoje supilkite pieną.
Pakaitinkite, kad gėrimas būtų karštas. Išsyk patiekite.
Karštasis šokoladas su prieskoniais
500 ml pieno
250 ml grietinėlės
250 g juodojo šokolado
3–4 juodųjų pipirų žirnelių
2–3 lazdelių cinamono
1 apelsino žievelės
Užkaitinkite pieną su grietinėle, sudėkite prieskonius ir pakaitinkite 5–7 min.
Mišinį dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį. Kitą dieną užkaitinkite, perkoškite ir sudėkite šokoladą.
Maišykite, kol šokoladas ištirps. Išsyk patiekite.
Comentarios