Jei reikėtų išrinkti pastarųjų metų madingiausią uogą (taip, įsidėmėkite visam laikui!), net abejonių nekiltų, kad nominacijų sąraše atsidurtų avokadas. Dėl gerųjų savybių jį šlovina sportininkai ir kiti sveikos mitybos entuziastai, kulinarams jis patinka dėl neutralaus skonio. Amerikiečiai avokadus labiausiai mėgsta gvakamolės pavidalu – skaičiuojama, kad per metus vidutinis JAV gyventojas jų sukerta apie 3 kg.
Apie Centrinės Amerikos emigrantą, kurį įsimylėjo visas pasaulis, pasakojame, nes jis, kaip ir šilkinis tofu (angl. silken tofu), graikiškas jogurtas, lašiša ir obuoliai – vienas tų produktų, kurie užtikrina sotumo jausmą. Nors avokadai turi įspūdingą kiekį kalorijų (100 g – 120 kcal), tačiau, jaudintis neverta. Juose esančius riebalus organizmas perdirba greitai, jų nekaupia. Štai dar keletas (tikrai ne visi) naudingų faktų apie žaliuosius gražuolius:
Veja blogąjį cholesterolį.
Gražina odą (dėl vitaminų A ir E).
Lengvai virškinami.
Turi kalio, magnio, vitaminų E ir K.
Beje, kad avokadas neprarastų visų jame esančių gėrybių, mokslininkai pataria šią uogą pjaustyti kuo mažiau. Geriausias būdas – perpjauti per pusę, pasukti, išimti kaulą ir nulupti rankomis.
Grilyje kepti avokadai
2 avokadų
1 skardinės juodųjų pupelių
100 g vyšninių pomidorų
1 raudonojo svogūno
20 g kalendros
10 g mėtos
40 g ypač tyro alyvuogių aliejaus
50 g kepintų saulėgrąžų branduolių
žiupsnelio druskos, pipirų
saujelės šviežių salotų lapelių
Avokadus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliuką. Kepkite perpjauta puse ant grilio
Vyšninius pomidoriukus ir svogūną supjaustykite kubeliais, sumaišykite su juodosiomis pupelėmis, smulkinta mėta ir kalendra
Kai avokadai apkeps sudėkite pupelių ir pomidorų salsą į vidų. Pabarstykite druska ir pipirais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi
Papuoškite šviežių salotų lapeliais ir saulėgrąžų branduoliais