Uogų dvikova: avietės prieš gervuoges
- 2017-08-02
- 2 min. skaitymo
Atnaujinta: 2020-03-13
Nors ir panašios, avietės su gervuogėmis yra ir labai skirtingos. Sprendžiame, kurios jų yra geresnės! Vasaros dvikovose jau rungėsi žirniai prieš pupas, agurkai prieš pomidorus, arbūzai prieš melionus, braškės prieš žemuoges, serbentai prieš agrastus, mėlynės prieš šilauoges.
Giminės
Aviečių, lotyniškai Rubus idaeus, jau tūkstančius metų randama net keturiuose žemynuose: Europoje, Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Aliaskoje. Daugiausia aviečių užauginama Rusijoje, JAV, Serbijoje, Lenkijoje ir Čilėje.
Gervuogės priklauso tai pačiai šeimai, kaip ir avietės. Yra kildinamos iš Europos. Turi rūgštesnį skonį už avietes. Nuo aviečių skiriasi tuo, kad nuskintų uogų kotelis lieka viduje. Auga Azijoje, Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Didžiausia gervuogių eksportuotoja yra Meksika.
Kalorijos (100 g)
Avietėse – 52 kalorijos (1 g riebalų, 12 g angliavandenių, 1 g baltymų)
Gervuogėse – 43 kalorijos (0 g riebalų, 10 g angliavandenių, 1 g baltymų)
Vitaminai
Avietėse gausu vitamino C – stiklinė aviečių sudaro pusę dienos vitamino C normos. Mažiau vitaminų A, E, K.
Gervuogės taip pat pasižymi dideliais vitamino C ištekliais – stiklinė gervuogių sudaro 35 proc. dienos vitamino C normos. Yra vitaminų A, E, K, B.

Mineralinės medžiagos
Stiklinėje aviečių yra 41 proc. dienos mangano normos, kalio, vario, geležies, kalcio.
Gervuogėse randama vario, mangano, magnio, kalio, kalcio, geležies.
Mažiau cukraus ir druskos
Vienodai druskos. Šiek tiek mažiau cukraus – avietėse.
Stiprybės
Dėl daugybės antioksidantų avietės jau nuo seno žinomos kaip puikus kovos su vėžiu ginklas. Elagino rūgštis veikia uždegimus, stresą, diabetą, hipertenziją, aterosklerozę, nutukimą. Vitaminas C kovoja su infekcijomis. Reosminas degina riebalus, stabdo kepenų riebėjimą.
Antioksidantai gervuogėse stabdo senėjimą ir kovoja prieš lėtines ligas. Atbaido uždegimus, vėžį, nervines ligas, aktyvina protinę veiklą, stiprina imunitetą, yra naudingi širdies veiklai, odai, reguliuoja menstruacijų ciklą.
Silpnybės
Saikingai valgykite tiek avietes, tiek gervuoges, nes jose gausu fruktozės. Suvartojus per daug juodųjų aviečių gali kilti pilvo skausmai.
Gaminimo būdai
Naudokite avietes limonadams, salotoms, šerbetams, pyragams, vaisių kokteiliams, uogienėms.
Naudokite gervuoges salotoms, vaisių kokteiliams, padažams prie mėsos patiekalų, uogienėms, vynui, sirupams, kepiniams.
Suderinamumas
Avietes derinkite su avokadais, mangais, bananais, persikais, abrikosais, apelsinais, bazilikais, gražgarstėmis, graikiniais riešutais, vanile, cinamonu, antiena, anananais, vištiena, kumpiu, šokoladu, braškėmis, pomidorais, krienais, alyvuogėmis.
Gervuoges derinkite su braškėmis, vyšniomis, šilauogėmis, migdolais, lapiniais kopūstais, obuoliais, migdolais, lazdynų riešutais, kriaušėmis, melionais, abrikosais, figomis, vyšniomis, česnakais, čiobreliais, bazilikais, vanile, lauro lapais, mėtomis, kiauliena, vištiena.
Gaminkite ir nuspręskite, kas yra jūsų dvikovos nugalėtojas!
