Šį šeštadienį, rugpjūčio 12 d., į Druskininkus jau ketvirtą kartą grįžta Sūrių festivalis, kuris suburia sūrio mėgėjus iš visos Lietuvos. Ūkininkai sūrių gamintojai kvies paragauti ir įsigyti savo produkcijos, demonstruos, kaip gaminamas sūris, gurmanams rengiamos keturios degustacijos, o gyvulių augintojams – seminaras. Sūrininkų mugėje dalyvaus 20 gamintojų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.
Lietuvoje galime pasidžiaugti ne tik kulinariniu paveldu – varškės sūriu. Tradicijas ateities kartoms kuria modernūs ūkininkai, patys gaminantys įvairius sūrius. Fermentuoti sūriai pasaulyje gaminami dešimt tūkstančių metų. Pas mus kurį laiką jie buvo pamiršti, vėliau – mistifikuoti. Tik Sūrių festivalio lankytojai galės stebėti, kaip gimsta toks sūris, sužinoti, kaip jis yra brandinamas.
Kietieji, minkštieji, pelėsiniai – visų jų pradžia panaši, tik vienas kitas laipsnis šilumos, bakterija ar papildomas druskos grūdelis sukuria skirtumą. Sūrių pasaulis – didžiulis. Europinę saugomos kilmės vietos nuorodą, kartu su lietuvišku varškės sūriu, turi dar 220 produktų, jau nekalbant apie šalių viduje ar mažesniuose regionuose žinomus vardus. Sūrininkai kviečia pažinti juos ir jų gaminius, kartu vystyti sūrių gamybos ir valgymo kultūrą.
Agnės Dirgėlienės nuotr.
Festivalyje vyks trečiasis sūrių konkursas. Šeštadienį, 12 val., konkurso komisija ragaus 6 sūrius-finalininkus ir lankytojų akivaizdoje išrinks 2017 m. festivalio Grand Prix. Dvejus metus iš eilės šį titulą gavo ūkininkų Birutės ir Giedriaus Prakapavičių iš Molėtų rajono gaminamas avių pieno sūris „Ūta“. Sūrių konkurso komisiją sudarys Hubert’as Hironas (sūrių gamybos ūkių konsultantas iš Prancūzijos), Mirekas Sienkiewiczius (Lenkijos sūrių festivalio „Czas na Ser“ organizatorius, technologas), Mindaugas Vizgaitis (sūrių technologas), Angelo Labatte („Čiop Čiop“ virtuvės šefas), Gian Luca Demarco (sūrių gurmanas, „Kulinarinės studijos“ vadovas) ir Linas Petrukaitis („Gero maisto akademijos“ įkūrėjas, „30 geriausių restoranų“ reitingo organizatorius).
VMGonline.lt nuotr.
Sūrių festivalyje taip pat bus ruošiamos įdomios ir profesionalios degustacijos. Per jas su savo srities ekspertų pagalba bus keliaujama sūrių skonių labirintais, jie bus derinami su skirtingais gėrimais. Tai gastronominio malonumo ir specifinių žinių pripildyta valanda: keturi parmezano brandos amžiai ir Druskininkų mineralinis vanduo „Rasa“, sūris ir alus – įdomiausi Lietuvos ūkininkų sūriai derinami su lietuvišku craft alumi, Lenkijos ūkininkų sūriai, prancūziški sūriai ir jų valgymo kultūra.
Renginyje kūrybines dirbtuves vaikams ves Artoteka, uogienių prie sūrio siūlys Draugų Uogienė.
Sūrių festivalis vyks rugpjūčio 12 d. 12–19 val. Druskininkuose, Vilniaus al. 26, Pramogų aikštėje.
Sūrių festivalį organizuoja Druskininkų kultūros centras kartu su Sūrininkų asociacija. Renginį remia LR žemės ūkio ministerija.
FESTIVALIO PROGRAMA12:00Festivalio atidarymas12:00–19:00Sūrininkų mugė12:30–17:00Degustacijos (su išankstiniais bilietais)14:00Sūrių konkurso apdovanojimai19:00Pabaiga
Registracija į degustacijas, į sūrininkų mugę bei sūrių konkursą (gamintojams) el.paštu audrius.jokubauskas@gmail.com arba telefonu 8 676 02967.