Niekuomet nenuvertinkite vieno gamtosaugos ar, šiuo atveju, maistosaugos aktyvisto. Rusų kilmės Selina Juul ir jos beprotiškas ryžtas kreiptis į Danijos vyriausybę su planu, kaip sumažinti išmetamo maisto kiekius, pasiekė tokį lygį, kad šalis tapo šios pasauliui aktualios problemos sprendimų vedle. Vos per penkerius metus, praktiškai pritaikant S. Juul įžvalgas, išmetamo maisto kiekis šalyje sumažėjo 25 proc. Kaip praneša Independent.co.uk, aktyvistės pavyzdžiu gali sekti kiekvienas.
Juul vadovaujama organizacija „Stop Spild Af Mad“ (iš danų kalbos – liaukimės švaistę maistą) tapo viena pagrindiniu tokio teigiamo pokyčio Danijoje varikliu. Pačiai Selinai taip pat netrūksta pagyrų – sakoma, kad ji pakeitė visų gyventojų mentalitetą. Pavyzdžiui, moteris įtikino vieną didžiausių žemų kainų prekybos tinklą „Rema 1000“ atsisakyti grupinių nuolaidų, galiojančių tik perkant kelis produktus, ir taikyti individualias nuolaidas. Taigi, daugiausiai sunkumų kelia vartotojiškumas, kurį privalu pažaboti.
Anot S. Juul, maisto švaistymas yra pagarbos gamtai, gyvūnams, visuomenei, kuri augina maistą, laikui ir pinigams trūkumas. Tad supraskime, kad pokyčiai priklauso nuo mūsų, ir pradėkime nuo savęs. Laikykitės šių taisyklių ir užtikrinkite, kad jūsų namuose nebus tuščiai švaistomo maisto.
Valerijos Stonytės nuotr.
Virtuvėje
Naudokite maisto produktus, kuriuos jau turite šaldiklyje, šaldytuve ir lentynose.
Senesnius produktus laikykite arčiau lentynos krašto ir savo akių lygyje (jei įmanoma).
Maisto likučius dėkite į tokią vietą, kur nuolatos juos matytumėte ir prisimintumėte, kad dar galite juos naudoti.
Būkite kūrybiški naudodami likučius: kepta lašiša gali virsti lašišos salotomis, o kepta vištiena – omleto pagardu.
Bent kartą per mėnesį raskite dieną, kai visiškai ištuštinsite savo šaldytuvą.
Neperpildykite savo šaldytuvo ir palikite erdvės šaltam orui cirkuliuoti, kitaip maistas daug greičiau suges.
Nepalikite šaldiklyje nepažymėtų šaldytų objektų. Šaldykite mažesnėmis porcijomis bei palikite raštelį su tuo, kas ir kada buvo užšaldyta.
Produktai su nuoroda „Geriausias iki“ gali būti vartojami ilgesnį nei nurodyta – tai gali būti makaronai, ryžiai, sausainiai, šokoladas, dribsniai ir pan.
Negaminkite per daug maisto ir nuolatos tiksliai apskaičiuokite porcijos dydį.
Švenčių metu pasižymėkite, kiek maisto pagaminote ir kiek jo išmetėte. Tai padės sutaupyti maisto gaminant kitą kartą.
Valerijos Stonytės nuotr.
Parduotuvėje
Sudarykite savo pirkinių sąrašą. Dar geriau – nusifotografuokite savo šaldytuvo turinį.
Neikite į parduotuvę alkani, nes taip jūsų krepšyje atsiras daugiau impulsyvių pirkinių.
Neleiskite nuolaidoms jūsų užvaldyti. Pirkite tiek, kiek jums iš tikrųjų reikia.
Apsipirkinėkite pasiėmę mažesnį krepšį ar vežimėlį.
Pirkite produktus, kurių galiojimo laikas netrukus baigsis. Tokie produktai yra ne tik pigesni, bet tokiu būdu sumažinsite prekybos centrų išmetamą maisto kiekį.
Neignoruokite prekinę išvaizdą praradusių vaisių ar daržovių – jų skonis toks pat! Nepalikite vienišų bananų.
Pirkite maisto kelioms dienoms.
Apsipirkę maistui suteikite tinkamas laikymo sąlygas. Neleiskite maistui „prakaituoti“ automobilio bagažinėje.
Valerijos Stonytės nuotr.
Kavinėje / restorane / valgykloje
Venkite valgyti bufeto stiliaus kavinėse.
Jeigu pirmojo punkto negalite atsisakyti, įsidėkite tiek, kiek tikrai suvalgysite. Valgykite mažomis porcijomis.
Valgykite iš mažesnės lėkštės.
Jei nesate įsitikinę, ar suvalgysite užsisakytą patiekalą, pasitarkite su padavėju.
Geriau užsisakykite dvi užkandžių lėkštes nei vieną užkandį ir pagrindinį patiekalą. Jei vis dar jausitės alkani, visuomet galėsite užsisakyti daugiau.
Likučius paprašykite sudėti, kad galėtumėte išsinešti.