Nuobodus, įprastas, yra egzotiškesnių… Rojuje netgi uždraustas! Taip kalbama apie obuolius. Iš tikrųjų, šie vaisiai yra nepelnytai nuvertinti. Pigų, universalų ir, svarbiausia, sveikatai naudingą sodo gražuolį pabandysime ir vėl užkelti ant garbingo pjedestalo.
Trumpas obuolio CV
Kalorijos 100 g: 52 kcal
Vitaminai – A, B grupės, C (2–3 obuoliai 50 proc. aprūpina organizmą šio vitamino dienos norma), E, P.
Obuolyje esančios rūgštys reguliuoja skrandžio rūgštingumą.
Didina kraujagyslių elastingumą, lengvina širdies darbą.
2–3 obuoliai per dieną mažina cholesterino kiekį kraujyje, normalizuoja riebalų apykaitą sergant cukralige.
Mineralinės medžiagos – kalis, kalcis, fosforas ir geležis.
Gausu pektidų, skatinančių virškinimą.
Obuoliai dezinfekuoja burnos ertmę.
Juose esantys fitoncidai naikina mikrobus. Kuo kvapnesnis obuolys, tuo daugiau šių veikliųjų medžiagų. Daug fitoncidų turi antaniniai obuoliai.
Obuolius galima valgyti per iškrovos dieną – išnyks visi šlakai.
Tai paskutinis 5-eto (tofu, avokadai bei lašiša, graikiškas jogurtas) sočių, bet nekaloringų produktų ratelio narių, su kuriuo norėjome supažindinti.
Obuolių ir keptų burokėlių salotos su ožkų sūriu
2 obuolių
150 g ožkų sūrio
100 g moliūgų sėklų
½ mėlynojo svogūno
300 g virtų burokų
3 skiltelių česnako
80 g šaldytų aviečių
100 g alyvuogių aliejaus
30 g ryžių acto
20 g medaus
30 g cukraus
30 g sviesto arba kokosų aliejaus
saujelės šviežių salotų lapelių
žiupsnelio druskos ir pipirų
Burokus supjaustykite skiltelėmis ir apkepkite keptuvėje su 2 traiškytomis česnako skiltelėmis.
Avietes sutrinkite su likusia česnako skiltele, puse kieko ryžių acto ir medumi. Lėtai pilkite alyvuogių aliejų ir maišykite kol padažas taps vientisos konsistencijos.
Kai burokai apkeps sudėkite cukrų, likusią pusę acto ir sviestą. Leiskite jiems pasikaramelizuoti. Pabarstykite druska ir pipirais.
Ožkos sūrį supjaustykite griežinėliais ir apvoliokite trintose moliūgo sėklose.
Obuolius supjaustykite griežinėliais, o svogūną – pusžiedžiais.
Visus ingredientus sumaišykite ir užpilkite aviečių padažu.