Sveikesnės mitybos tinklaraščio socialiniuose tinkluose „Nestoras maistas“ įkūrėjos, modelio Ievos Greičiūnaitės idealios iškylos receptas susideda iš dviejų ingredientų: daug skanaus maisto ir geros kompanijos. Ji įsitikinusi, kad gardžioms vaišėms daug nereikia, o pagundoms atsispirti padeda alternatyvos. Su VMGonline.lt skaitytojais ji dalijasi bananų duonos receptu. Šį gardų desertą, kurio kombinacijų yra išbandžiusi ne vieną, paruošė be pridėtinio perdirbto cukraus ir tik su avižų miltais. Jis tiks veganams!
Ieva, kur ir kaip renkiesi iškylauti?
Labai banalu, bet gera iškyla yra su daug skanaus maisto ir gera kompanija. Būnant užsieny man labai patinka „mini iškylos“ formos valgymai, kai prekybos centre prisiperki maisto, atsisėdi parke ant žolės ir pietauji. Taip daug pigiau, skaniau ir smagiau.
Kokie patiekalai tiktų iškylaujant gamtoje, būtų greitai paruošiami, lengvai transportuojami?
Humusas, pita, daug daržovių ir vaisių.
Kokius gėrimus derinti prie maisto?
Puiki alternatyva įvairiems saldiems limonadams, kurią labai mėgstu, yra „kombucha“. Tai tokia gazuota, fermentuota arbata. Lietuvoje jos galima rasti vis daugiau.
Kokį desertą įtrauktum į maisto sąrašą?
Naminę bananų duoną, kurios receptu pasidalinsiu. Ši duona be pridėtinio perdirbto cukraus, veganiška ir tik su avižų miltais.
Įrankiai ir indai iškylos metu – kokius renkiesi?
Aš labai už tai, kad kuo mažiau būtų naudojami plastikiniai indai ir įrankiai. Tad jei tik yra galimybė, visada siūlyčiau pasiimti savas lėkštes, šakutes ir peilius. O be to, su tokiais ir iš tokių juk ir valgyti daug skaniau. Apskritai, iškyloje nematau prasmės kažkokiam specialiam serviravimui. Man iškyla siejasi tiesiog su paklode ant žoles ir laisvai išdėliotu maistu ant jos.
Ko geriau nepamiršti?
Nepamirškit šiukšlių maišų, kad iškylos pabaigoje būtų lengvą surinkti šiukšles.
O kaip viską supakuoti, kad būtų patogu transportuoti?
Nežinau, krepšys manau puikus variantas. Arba specialūs šaltkrepšiai, jei transportuojamam maistui reikalinga vėsesnė temperatūra.
Kokio maisto ir gėrimų patartum vengti pikniko metu?
Labiausiai siūlau vengti saldžių gazuotų gėrimų, nes juos tikrai galima pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis. Na, ir dar riebių padažų prie mėsos ir kito maisto.
Ievos Greičiūnaitės bananų duona
3 labai prinokusių bananų
90 g migdolų sviesto
60 g kokosų aliejaus
30 ml alyvuogių aliejaus
2 šaukštų su kaupu medaus (vegan versijai galima naudoti klevų sirupą)
140 ml pieno (naudojau sojų)
3 šaukštų maltų linų sėmenų
60 g pilno grūdo avižų dribsnių
190 g avižų miltų (galima tiesiog sumalti avižas smulkintuvu)
1 šaukštelio kepimo miltelių
1/2 plytelės juodo šokolado
Įkaitinau orkaitę iki 190 C laipsnių.Inde sumaišiau šakute trintus bananus, kokosų ir alyvuogių aliejus, migdolų sviestą, medų, pieną ir linų sėmenis. Tuomet subėriau avižas, miltus ir kepimo miltelius, viską gerai išmaišiau. Šokoladą supjausčiau nedideliais gabalėliais ir subėriau į masę.Duonos skardą padengiau kepimo popieriumi, supyliau pasiruoštą masę ir dėjau į orkaitę. Kepiau apie 1 val.Išėmus iš orkaitės, leiskit duonai atvėsti, nes pradžioje ji gali pasirodyti kiek trapi.Papildomai graikiškas jogurtas, riešutų sviestas, granola ir braškės.
Comments