top of page

„Theobromine“: visai ne miražas, o tikrų belgiškų šokoladinių saldainių rojus

Tuo metu, kai pirmą kartą įžengėme į per 1753 kilometrus nuo Briuselio nutolusią šokoladinę „Theobromine“, nė neįsivaizdavome, kad čia, po didinga šokoladinių saldainių vitrina, slypi dar šis tas didingesnio. Ir visai ne šis tas – po mumis slypėjo labai gyva dviejų rusų kilmės belgių Elenos Krasnovos ir Yaro Voron valdoma šokolado versmė. Prieš keturis mėnesius šio Vokiečių g. 18 numeriu pažymėto namo rūsyje mama ir dukra įkūrė šokolado dirbtuves, kuriose savo rankomis gamina saldainius pagal belgiško šokolado gaminimo tradicijas. Ir kai jos prasitarė, jog Vilniuje atsidūrė visai atsitiktinai, ėmėme džiūgauti dėl tokios lemties.

Prieš dvejus metus į sostinę Eleną ir Yaro atvedė noras nuvykti… visai ne į Lietuvą, o į Rygą (Latvija). Dėl nesklandumų joms teko pakeisti savo planus ir kelionę baigti Vilniuje. Kaip pasakoja Yaro, tai buvo tarsi meilė iš pirmo žvilgsnio, tad buvo nedelsiant nuspręsta persikraustyti į taip pamėgtą Vilnių. Šokoladinės atidarymas buvo pagrindinė jų persikraustymo priežastis. „Norėjome Lietuvai pristatyti kitokio tipo šokoladą ir savo požiūrį“, – paaiškino Yaro.

Tuo, kad šis šokoladas turi savo požiūrį, netrukus spėjome įsitikinti. Tvirtinusi, kad nemėgsta nei šokolado, nei levandų, po mūsų pokalbio VMG fotografė Valerija pradėjo mėgti abu. Taip pat pamėgome ir saldainius su česnakais bei moliūgu.

Šokoladinės įkūrėjos Yaro Voron (iš kairės) ir Elena Krasnova (Valerijos Stonytės nuotr.).

Šokoladinės įkūrėjos (iš kairės) Yaro Voron ir Elena Krasnova (Valerijos Stonytės nuotr.).


Sakoma, kad visi belgai yra apsėsti šokolado. Ar dėl šios priežasties ir Belgijoje yra tiesiog įprasta atidaryti savo šokoladinę?

Elena: visų pirma, belgiškas šokoladas yra žinomas visame pasaulyje. Maždaug prieš šimtą metų Belgijos karalius priėmė visuotinę taisyklę, kad šokolado gamybai būtų naudojami tik geriausios kokybės ingredientai – jokių dirbtinių medžiagų. Lyginant belgišką šokoladą su šveicariškuoju, gaminant jį to nėra laikomasi. Belgijoje visi naudoja kakavos sviestą ir jokio palmių aliejaus, kurį naudoja didžiausios šokolado gamintojos pasaulyje. Dažnai šokolado verslai Belgijoje priklauso šeimoms – tai susiję su tradicijomis, iš kartos į kartą perduodamomis žiniomis. Tokia yra ir „Theobromine“ šokoladinė. Visi saldainiai yra mūsų rankų darbo, gaminami iš juodojo šokolado, naudojamės tik viena mašina. Turiu „Belgian chocolatier“ laipsnį ir viską, ko išmokau, perdaviau Yaro.

Visas šokoladinių saldainių gaminimo procesas užtrunka 4 dienas. Tada jie atsiduria vitrinoje ir būdami 4 dienų senumo yra patys šviežiausi, bet patariama turėti kantrybės ir padelsti dvi savaites – per šį laiką saldainiai subręsta ir atsiskleidžia geriausi jų skoniai (Valerijos Stonytės nuotr.).

Visas šokoladinių saldainių gaminimo procesas užtrunka 4 dienas. Tada jie atsiduria vitrinoje ir būdami 4 dienų senumo yra patys šviežiausi, bet patariama turėti kantrybės ir padelsti dvi savaites – per šį laiką saldainiai subręsta ir atsiskleidžia geriausi jų skoniai (Valerijos Stonytės nuotr.).


Yaro: kalbant apie tradicijas, mes sekame belgiško šokolado gaminimo tradicija, bet nesekame belgiško šokolado skonių tradicija. Mūsų asortimente yra vos vienas tradicinio belgiško šokolado skonis – tai saldainis su lazdynų riešutais. Visi kiti dvidešimt penki šiuo metu kolekcijoje esantys saldainiai yra sukurti kūrybiškai žvelgiant į tradicinius receptus. Pavyzdžiui, vienas mūsų favoritų – raudonojo vyno saldainis visai neprimena vyno, kurį žino žmonės. Dažniausiai šokoladiniuose saldainiuose alkoholis būna skystas, bet tik ne pas mus: iš raudonojo vyno mes gaminame tvirtos struktūros ganache (aut. past. – iš šokolado gaminamas įdaras), kuris burnoje palieka malonų poskonį. Tokio raudonojo vyno negaliu nustoti valgiusi. Taip pat turime ir kitą įdomų skonį – pieniško šokolado ganache su Provanso žolelėmis. Visiems savo lankytojams sakome, kad šokoladas nėra tai, apie ką jie galvoja. Šokoladas parduotuvėse yra kitoks nei belgiškas šokoladas, kuriam nuolatos ieškome įdomių kombinacijų.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Ką manote apie lietuvišką šokoladą?

Elena: mes buvome tos, kurios jo pirko labai dideliais kiekiais. Kai tik atsikraustėme, turėjome išbandyti viską, ką galime rasti, nes turėjome žinoti, ką gamina mūsų kolegos, ir perprasti vietinę rinką. Jį perkame ir dabar. „Naive“ šokoladas yra nuostabus – jo kokybė, skonis, kvapas yra tiesiog tobuli. Nesupratome, kodėl jie savo verslą pradėjo Lietuvoje, nes yra labai talentingi.

Yaro: pastebėjome, kad šokolado valgymo kultūra Lietuvoje – kitokia nei Belgijoje. Ten bet kokia proga įprasta pirkti šokolado dėžutes savo mylimiesiems, draugams, verslo partneriams. Tai – puiki dovana. Žmonėms patinka mėgautis šokoladu pavalgius. Jie perka dėžutę tam, kad galėtų dalytis ir kartu aptarti skonius. Čia, Lietuvoje, žmonės išsinešti perka po keletą saldainių. Kai klausiame, kodėl jie nesirenka dėžutės, kad galėtų dalytis, jie tiesiog neturi atsakymo.

Skirtumai tarp brilianto formos saldainių yra kuriami naudojant natūralius skirtingų spalvų dažus, bet svarbiausios čia yra ne formos ir kiekiai, o patys skoniai: „Apsilankę šokolado parduotuvėje, kurioje rasite daug skirtingų formų saldainių, jūsų akys norės visko, o iš tikrųjų turėtumėte galvoti apie skonius“, – pasakoja Yaro (Valerijos Stonytės nuotr.).

Skirtumai tarp brilianto formos saldainių yra kuriami naudojant natūralius skirtingų spalvų dažus, bet svarbiausios čia yra ne formos ir kiekiai, o patys skoniai. „Apsilankę šokolado parduotuvėje, kurioje rasite daug skirtingų formų saldainių, jūsų akys norės visko, o iš tikrųjų turėtumėte galvoti apie skonius“, – pasakoja Yaro (Valerijos Stonytės nuotr.).


Sudėtingasis žodis „theobromine“ chemiškai reiškia alkaloidą, randamą kakavmedžiuose. Ar tikrai tai turėjote omenyje kurdamos savo pavadinimą?

Yaro: tai dviejų žodžių „theo“ ir „bromine“ kombinacija. Antikinėje Graikijoje „theo“ reiškė dievą, o „bromine“ – maistą. Kartu tai – dievo maistas. (Bet juk galėjote pasivadinti „Elenos ir Yaro kavinė“?) Mums patiko, kaip tai skamba, ir kad pats „theobromine“ dėl savo cheminės pusės gali būti verčiamas iš visų kalbų. „Theobromine“ yra randamas ir kavoje, ir šokolade, bet mes pasirinkome dievo maisto reikšmę.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Daug dažniau dieviškais yra vadinami triufeliai. Kodėl nusprendėte gaminti praline (aut. past. – saldainiai su kietu apvalkalu ir minkštu vidumi) saldainius?

Elena: todėl, kad praline saldainiai leidžia būti kūrybiškoms ir tai yra smagu. Triufeliai yra neįdomūs ir gaminami labai mechaniškai. Gaminant praline galima išbandyti skirtingus skonius, žaisti su jų spalviniu pateikimu – kiekvienas mūsų saldainis yra unikalus. Lygiai taip pat nusprendėme dirbti su juoduoju šokoladu. Jis atskleidžia ir padeda mėgautis geriausiomis ganache savybėmis. Baltajame šokolade yra labai daug cukraus ir tu negali pajausti ganache skonio. Baltasis šokoladas šokoladu gali būti vadinamas tik dėl to, kad jame yra kakavos sviesto, bet ten visai nėra kakavos pupelių. Todėl sąžiningai – tai tik cukrus su pieno milteliais.

Jeigu atkreipėte dėmesį į tai, kad belgiškų saldainių dėžutė yra apjuosiama Lietuvos vėliavos kaspinu, tai yra daroma apgalvotai – lietuviai turėtų didžiuotis tuo, kad jų rinkoje yra gaminamas tikras belgiškas šokoladas. Nedidelėje saldainių dėžutėje telpa 25 vienetai saldainių. „Mes parduodame saldainius, o ne orą“, – paaiškina Yaro (Valerijos Stonytės nuotr.).

Jeigu atkreipėte dėmesį į tai, kad belgiškų saldainių dėžutė yra apjuosiama Lietuvos vėliavos kaspinu, tai yra daroma apgalvotai – lietuviai turėtų didžiuotis tuo, kad jų rinkoje yra gaminamas tikras belgiškas šokoladas. Nedidelėje saldainių dėžutėje telpa 25 vienetai saldainių. „Mes parduodame saldainius, o ne orą“, – paaiškina Yaro (Valerijos Stonytės nuotr.).


Mūsų fotografė manė, kad nemėgsta nei šokolado, nei levandų, bet saldainis su jomis jai patiko. Kaip gimsta tokie žmones keičiantys deriniai?

Yaro: viskas yra susiję su įkvėpimu. Kartais atsibundame viduryje nakties, nes sugalvojame specialų skonį, kurį norime išbandyti. Toks buvo ir moliūgo skonio saldainis, kurį pagaminome prieš kelias dienas. Kai Elena pasakė, kad nori gaminti saldainį su moliūgu, klausiau, ar ji pakvaišo. Dieną prieš tai buvome Tymo turguje ir pamatėme didelį gražų moliūgą. Iš pradžių Elenai sakiau „ne, tai neįmanoma“, o ji atkirto, kad viskas yra įmanoma. Nesuprantu, kaip jai pavyko, bet tokio skonio nebuvau ragavusi. Saldainį gaminome iš baltojo šokolado ganache su muskatu. Jo atsikandus burnoje jaučiamas ilgas skonių žaismas. Skanaujant šokolado plyteles, yra tiriamos kakavos pupelių ypatybės, o valgant saldainius su skirtingais ganache susiduriama su individualiais pojūčiais.

Elena: įkvėpti gali tiesiog oras. Tarkim, prasidėjus snieguotoms dienoms, pirmoji mintis buvo sukurti saldainį su aitriaisiais pipirais, bet ne šiaip saldainį, o kitokį saldainį.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Yaro: idėjos mus apninka labai dažnai. Taip dažnai keičiame ir savo asortimentą. Kai tik atsidarėme, asortimentą keitėme nuolatos, o dabar jau turime kiek nusistovėjusią kolekciją. Aš turiu norą sukurti saldainį su bananais. Esu linkusi galvoti apie saldesnius skonius, o Yaro domina intensyvesni prieskoniniai skoniai. Mes tikime, kad su šokoladu gali derėti viskas. Tai priklauso nuo to, kaip tinkamai išlaikysi proporcijas ir kokiu būdu tai įgyvendinsi. Pavyzdžiui, indišką karį visi žinojo iš rimtų patiekalų – ne desertų, o dabar mes su juo turime saldainį.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Asortimentas nuolatos pildomas. Galima rinktis iš šių saldainių skonių: prancūziškų levandų, raudonojo vyno, maltos „Brazil Fazenda Lagoa“ kavos, indiškos „Tulsi Masala Chai“, organiškos „Earl Grey“, Madagaskaro vanilės-romo, lietuviškų aguonų sėklų, pasifloros, mango karamelės, ekologiško medaus-cinamono, belgiško lazdynų riešutų, apelsinų žievelės, kanapių sėklų, rožių žiedlapių, belgiško alaus „Trappist“ karamelės, indiškojo kario, kokosų, miško uogų-degtinės, kriaušių-konjako, obuolių-medaus-cinamono, iranietiško šafrano-mėtų, Provanso žolelių, mėlynių-karamelės, braškių-karamelės, braškių marmelado-mėtų, imbierinės arbatos, „matcha“, česnakų, moliūgų-muskato, „yuzu“.

Vieno saldainio kaina – 1 Eur. Asorti dėžutė su 16 vnt. saldainių – 14,99 Eur, asorti dėžutė su 25 vnt. saldainių – 19,99 Eur. Valgydami saldainius vietoje, galite užsisakyti kavos ar arbatos.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Darbo laikas

Pirm.–Sekm.: 10:00–21:00

Šokoladinė „Theobromine“, Šv. Mikalojaus g. 3/Vokiečių g. 18, Vilnius. Jų „Facebook“ paskyra.

Jeigu dar nesate įsitikinę, kad šokoladui su česnaku Jūsų burna yra tinkama vieta, mes turime savo slaptąjį ginklą. Patekome tarp nedaugelio žmonių, kurie kyštelėjo savo nosis į Vilniaus senamiesčio rūsyje įkurtas Elenos ir Yaro šokolado dirbtuves!


obromine2

obromine1

Valerijos Stonytės nuotr.

Klausimas, ar Jūs jau savo automobilyje?


Commentaires


Naujausi įrašai

bottom of page