Makaronai yra tas nuostabus patiekalas, kurį gali atrasti vėl iš naujo ir iš naujo, jis toks įprastas, ir toks nepaprastas vienu metu. Tad šįkart siūlome makaronus vėl prisiminti bei atrasti dvi variacijas iš Alfo Ivanausko ir Agnės Jagelavičiūtės receptų kolekcijos: vienas pakvips spagečių tradicija ir klasika, o kitas privers į spagečius žvilgtelėti šiek tiek kitaip.

Kaip sako pati Agnė, Italijos virtuvė ir Viduržemio jūros dieta jos mityboje apskritai yra tarsi atspirties taškas, visa ko pagrindas. Jai itin patinka, kad „Bolognese“ pagaminti lengva, ir net jei gyvenime nesi nieko gaminęs, o nori pabandyti – vertėtų pradėti nuo „Bolognese“ makaronų. Negana to, makaronai su „Bolognese“ padažu yra iš tų patiekalų, kuris dėžutėje šaldytuve gali stovėti dvi dienas ir jam niekas nenutiks, o kitą dieną jis netgi bus gardesnis. Agnei šie makaronai – geresnis picos variantas, ir jei picos galima sau leisti suvalgyti tik per šventes, tai makaronus galima valgyti bet kurią dieną ir nebūtinai – pirmoje jos pusėje.
O štai Alfo patiekalas – tai tie patys makaronai su „Bolognese“ padažu, tik su daugiau sūrio, užpilti plaktu kiaušiniu ir paruošti formoje. Jam taip pagaminti makaronai atrodo estetiškai, be to, ilgiau išlieka šilti, tad nebūtina juos greitai valgyti bijant, kad tuoj tuoj atšals. Nereikia jokių žnyplių, staltiesė ilgiau lieka švari, o ir vaikus galima apgauti – jiems atrodys, kad valgo pyragą. Žinoma, kaip Alfas juokauja, jei svečiuose turėsite italų, tokio patiekalo geriau neruošti, nes jie tikrai jo nesupras. Juk jiems viskas turi būti pagal tradicijas, pagal mamą, pagal tai, kaip išmoko vaikystėje, ir – jokių triukų…

Luko Griciaus nuotr.
Spagečių apkepas pagal Alfą
(6-8 asm.)
Jums reikės:
400 g maltos jautienos
1 svogūno
1 šaukšto pomidorų pastos
1 šaukšto sviesto
~400 g virtų spagečių
100 g kietojo sūrio + drožlių (papuošti)
400 g konservuotų smulkintų pomidorų
250 g rikotos
3 kiaušinių
1 šaukštelio džiovintų Provanso žolelių
kelių šakelių šviežių bazilikų
druskos, pipirų
šlakelio aliejaus
Į gerai įkaitintą keptuvę su sviestu ir aliejumi sudėkite jautieną, ją apkepinkite. Paskui sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Kai svogūnas apkeps, sudėkite pomidorų pastą, įberkite druskos, pipirų ir maišydami kepkite apie 5 minutes. Tuomet supilkite konservuotus pomidorus, džiovintas žoleles ir šviežius smulkintus bazilikus. Išmaišykite ir patroškinkite dar kelias minutes.
Dideliame dubenyje sumaišykite rikotą, tarkuotą kietąjį sūrį, kiaušinius ir spagečius. Supilkite mėsos bei pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.
Perdėkite viską į gilesnę kepimo formą, išteptą aliejumi, ir išlyginkite. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
Patiekite apibarstę sūrio drožlėmis ir bazilikais.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Luko Griciaus nuotr.
„Spaghetti bolognese“ pagal Agnę
(4-6 asm.)
Jums reikės:
500 g spagečių
500 g mėsos faršo (pavyzdžiui, jautienos arba kalakutienos)
4 skiltelių česnako
2 svogūnų
saujos šviežių bazilikų
2 skardinių luptų smulkintų pomidorų savo sultyse
druskos, pipirų
šlakelio alyvuogių aliejaus
150 g tarkuoto parmezano
1 šaukštelis cukraus
½ citrinos