Dizainerė Ieva Daugirdaitė lietuviškos virtuvės patiekalus kuo puikiausiai pagamina namuose, o į restoranus eina jūrų gėrybių, skanios avienos patiekalų ar kažko egzotiško ir aštraus. Tačiau jokiame pasaulio restorane nerasite tokių skanių grikių, kokius ji pusryčiams ruošia savo šeimai.
Kaip prasideda tavo rytas?
Pusryčių nesinori, nes visko prisivalgau naktimis ir ryte nesijaučiu alkana. Atsikėlusi pirmiausia išgeriu vandens, tada 2–3 puodelius kavos, tada užkandžiai, vaisiai. Rimtai pavalgau per pietus.
Ką valgai vakare, kad nenori pusryčių?
Absoliučiai viską (juokiasi). Vienas po kito atsidaro ar šaldytuvas, ar spintelės, viskas iš jų traukiama. Būna, karštų sumuštinių pasidarau, būna, net mėsos išsikepu naktį, šokolado… Baisu ir pasakoti, bet negi meluosiu.
Ar netraukia laikytis mitybos naujovių ir madų?
Ne, esu visavalgė. Ir aš, ir mano vyras. Mėgstu įvairią virtuvę, aštrius patiekalus. Turiu daug prieskonių, kuriais gali patiekalus pasiaštrinti.
Kokio deserto niekada neatsisakytum?
Skanaus pyrago. Apskritai, kepiniai: pyragai, tortai, keksiukai buvo ir yra mano didžioji aistra. Nuo jų ir pamilau maisto gaminimą.
Kokius patiekalus gaminate namuose?
Lietuviškos virtuvės perlus: bulvių apkepus, blynus. Juk ir mano vyras mėgsta viską, kas su bulvėmis ir miltais. Taip pat ruošiu aštrųjį „chilli con carne“ troškinį, karbonadus.
„El Mercado“. Valerijos Stonytės nuotr.
TOP 3 skanios vietos pagal Ievą
EL MERCADO
Graži aplinka, skanios jūrų gėrybės.
Adresas: Didžioji g. 3 (Vilnius)
KINZA
Šis restoranas šalia namų, tai gana dažnai pavyksta ten užsukti. Mėgstu avieną, ten ją paruošia puikiai, taip pat plovai labai skanūs.
Adresas: Naugarduko g. 14, Vilnius
GALO DO PORTO
Portugališkas restoranas, prie Aušros vartų įsikūręs, kur anksčiau veikė naktinis klubas „Apsento fėjos“. Ten labai skanios jūrų gėrybės, skanesnio aštuonkojo niekur kitur nesu valgiusi.
Adresas: Aušros Vartų g. 11 (Vilnius)
Du grikių košės receptai pagal Ievą
Ievos Daugirdaitės vyras Marijonas niekada ryte nevalgydavo košių, kol paragavo stebuklų, kuriuos dizainerė gamina iš grikių. Susipažinkite su dviem paprastais pusryčių košės receptais. Didelis privalumas – šie patiekalai labai skanūs ir šalti.
Grikiai su šonine
Reikia:
Grikių
Gabalėlio šoninės
1–1/2 svogūno
6–8 pievagrybių
Šaukšto pesto padažo
Krapų, sviesto, druskos pagal skonį
Išsivirkite grikių tiek porcijų, kiek bus valgytojų, ir palikite puode ar dideliame dubenyje.
Papjaustykite ir pakepkite šoninę, įverskite pusę smulkinto svogūno, susmulkinkite kelias saujas pievagrybių (vieną grybą dalinkite į keturias dalis) ir įmeskite į keptuvę, pabarstykite krapų, pakepkite, kol išgaruos iš grybų išskyręs vanduo ir visą keptuvės turinį suverskite į puodą su grikiais, išmaišykite, galite, jei norite, viską dar paskaninti sviestu.
Galima įdėti šaukštą pesto padažo.
Grikiai su saulėje džiovintais pomidorais Reikia:
Grikių
3–4 saulėje džiovintų pomidorų
Geros saujos brokolių
Druskos, pipirų pagal skonį
Išsivirkite grikių.
Truputį pavirkite smulkintus brokolius (labai smulkiai jų nesupjaustykite), tada lengvai apkepkite juos keptuvėje, suverskite į grikius, įberkite druskos, pipirų.
Virtuvinėmis žirklėmis juostelėmis sukarpykite saulėje džiovintus pomidorus ir sumeskite į grikių puodą. Beliks viską išmaišyti.
Jei košės konsistencija sausoka, galima įpilti aliejaus iš pomidorų indelio.