Ketvirtadienį desertinėje „Sugamour“, Vilniaus Vokiečių gatvėje, kvepėjo ne saldžiais desertais, o… silke. Stilistė, žurnalo „AŠ Ikona“ vyr. redaktorė ir virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas pakvietė visus į savo knygos „Gal pavalgom?“ pristatymą. Svečius jie pasitiko ant stalo patiekę silkių, bulvių ir svogūnų. Pasiruošimą Kūčioms skelbiame oficialiai pradėtą!
Valerijos Stonytės nuotr.
„Knygos idėja yra labai paprasta – atrinkome pačius populiariausius patiekalus, kuriuos dauguma mėgsta gaminti namuose, arba norėtų mėgti gaminti, ir nutarėme tą patį patiekalą gaminti dvejais būdais: alfišku ir agnišku.“
VMGonline.lt skaitytojams dovanojame puikų pavyzdį, kad patys galėtumėte nuspręsti – „alfiška“ ar „agniška“ silkės versija jums patinka labiau.
Knygą galite pavartyti ir įsigyti www.galpavalgom.lt.
Valerijos Stonytės nuotr.
Alfo Ivanausko silkė su baklažanais ir terijakio padažu
„Silkė „mėgsta“, kad šalia jos būtų arba kas nors saldaus, arba rūgštaus, o gal netgi aštraus. Eilinį sykį noriu parodyti žmonėms, kad nereikia bijoti derinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamų dalykų. Turbūt skaudžiausia būtų, jeigu mano silkę kas nors pavadintų jovalu. O kalbant apie šių metų Kūčias ir silkę, nusprendžiau vieną mėgstamiausių lietuvių patiekalų sumiksuoti su Rytų virtuvės pažiba – terijakio padažu. Nemanau, kad kada nors tai bandėte, bet išdrįskite – tikrai nustebsite, koks tai puikus derinys.“
Kerniaus Pauliukonio nuotr.
Reikės (4 asm.):
2 baklažanų
2 raudonųjų svogūnų
200 g sūdytos silkės
~50 g tiršto terijakio padažo
šlakelio alyvuogių aliejaus
kelių šakelių šviežių mėtų
kiškio kopūstų lapelių papuošti (nebūtina)
druskos, juodųjų pipirų
Gaminimas:
Baklažanus supjaustykite kubeliais, pabarstykite druska ir leiskite jiems 10 minučių pastovėti.
Svogūnus supjaustykite kubeliais ir kepimo formoje sumaišykite su baklažanais. Apšlakstykite aliejumi, užberkite dar žiupsnelį druskos bei pipirų ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Pabaigoje supilkite terijakio padažą, išmaišykite ir palikite dar kelioms minutėms orkaitėje.
Tuo metu kubeliais supjaustykite silkę. Apibarstykite ją mėtomis ir kiškio kopūstais. Patiekite su keptai baklažanais.
Agnės Jagelavičiūtės silkė su saulėgrąžomis
„Į šį patiekalą sudėjau visus mėgstamiausius ingredientus: dūmo skonio silkę, raudonąjį svogūną, kaparėlius, keptas saulėgrąžas. Šį patiekalą ruošiu nedažnai, bet man jis atrodo gana subtilus, palyginti su silkės patiekalais, kuriuos gamindavo mūsų tėvai ir seneliai. Dabar, prisiminus vaikystę, susidaro įspūdis, kad tarp silkės ir šiokio tokio jovalo lėkštėje tais laikais galima buvo dėti lygybės ženklą.“
Kerniaus Pauliokonio nuotr.
Reikės (4 asm.):
400 g dūmo skonio silkės filė
50 g saulėgrąžų
2 raudonųjų svogūnų
kelių šakelių šviežių čiobrelių
50 ml baltojo vyno acto
50 ml geriamojo vandens
1 šaukštelio cukraus
žiupsnelio šviežiai grūstų pipirų
500 g šviežių nedidelių virtų bulvyčių su lupenomis
sviesto (bulvėms kepti)
Gaminimas:
Silkę supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į gilesnį dubenį.
Svogūnus supjaustykite elegantiškais žiedais ir sudėliokite ant silkės. Apibarstykite šviežiais čiobreliais.
Suplakite actą, vandenį, cukrų ir pipirus. Supilkite ant silkės su svogūnais ir palikite marinuotis 1 valandai.
Saulėgrąžas paskrudinkite įkaitintoje keptuvėje be jokių riebalų, atidžiai žiūrėkite, kad nepridegtų, ir jomis prieš patiekdami apibarstykite silkę.
Bulvytes sudėkite į kepimo indą, aptepkite lydytu sviestu ir kepkite orkaitėje, nustatę grilio režimą ir įkaitinę iki 200 °C, kol gražiai apskrus.
Patiekalą patiekite su grietine.
Comentários