
Visi mėgsta uogas. Ir visi mėgsta sutaupyti. Kadangi uogų sezonas įsibėgėjo, ir kainos keičiasi praktiškai kas savaitę, VMGonline.lt nutarė pasidairyti, kur Vilniaus centre jų ieškoti pigiausiai. O ieškojome visų: braškių, šilauogių, aviečių, trešnių ir kitų. Nurodyta kaina – už kilogramą.
Pirma stotelė: Kalvarijų turgus, pro kurį vienaip ar kitaip prasuka daugelis vilniečių. Kaip ir visur, čia prekiautojų braškėmis netrūko. Lietuviškų kainos vyravo nuo nuo 2,5 iki 3 Eur, tačiau lenkiškų galima rasti ir už 1,8 Eur.
Vidutinė trešnių kaina čia 4-6 Eur, nors matėme ir tamsių, įspūdingo dydžio, kurių kaina siekė net 8,5 Eur.
Kartu su žema braškių kaina, kita gera naujiena – Kalvarijų turguje jau atsirado ir vyšnių, kurių anksčiau nebuvome matę. Šios kainuoja maždaug 3 Eur už kilogramą.
Aplankėme ir gatvės prekeivius. Gedimino prospekto viduryje tarp Vinco Kudirkos ir Lukiškių aikštės braškės kainuoja 2,8 Eur, o trešnės – 5,8 Eur.
Vienuolio g. braškes užtikome po 3, 4, o didžiausios - po 5 Eur. Patvirtiname, kad jos ten tikrai skanios!
Užsukome pasižvalgyti ir prie Mindaugo g. 11 esančios „Maxima“. Čia uogų kainos buvo didžiausios iš visų vietų: krepšelis aviečių už 3,5 Eur, šilauogių kilogramas 11 Eur, trešnių – 9-11 Eur, o lietuviškos braškės – tarp 3 ir 5 Eur.
Prie taip pat Mindaugo g. stovinčios didelės „IKI“ braškės buvo pardavinėjamos už 3-3,5 Eur. Paėjus šiek tiek į priekį link kultūros baro „Kablys“ radome dar vieną didesnę prekyvietę: joje aviečių krepšelis kainavo jau 2,5 Eur, kilogramas šilauogių siekė 9 Eur, trešnės kainavo 4,5 Eur, o graikiškos vyšnios – 3,5 Eur. Braškės čia pardavinėjamos lenkiškos, už 2,5 Eur, tačiau, kaip pasakojo pardavėja, būna ir lietuviškų.
Žinoma, pasivaikščiojimas po centrą nebūtų baigtas, jeigu nebūtų užsukta į „Halės“ turgavietę. Kainų ir uogų čia radome įvairiausių. Pradedame nuo braškių. Lenkiškų galima įsigyti sumokant nuo 1,8 iki 2,5 Eur, nors yra ir, tarkime, moldoviškų. O nuo 2,5 Eur prasideda ir lietuviškų braškių kainos, tačiau daugiau nei 3 Eur neviršijo. Radome ir aviečių: krepšelis vėlgi kainavo 2,5 Eur.
Vidutinė šilauogių kilogramo kaina „Halėje“ buvo 10 Eur, tačiau buvo matyti ir už 8, ir už 11 Eur. Kaina paprastai varijuodavo dėl kilmės šalies – kaip ir galima tikėtis, lietuviškos kainuoja daugiau, atkeliavusios iš Ispanijos ar Lenkijos – pigiau.
Trešnių atžvilgiu tokios logikos, rodos, turguje ne itin laikomasi, mat galima rasti lietuviškų trešnių už 5 Eur, o, pavyzdžiui, lenkiškų už 6,5 Eur. Šių uogų čia yra atkeliavusių ir iš tokių šalių kaip Marokas ar Vengrija, o kainų atžvilgiu už kilogramą reikės pakloti nuo 4 iki 8 Eur. Su vyšniomis ir jų atvežimo šalimis istorija panaši, tik kaina žemesnė: 3,5-5 Eur.
Tik išėję iš turgaus, tarp susėdusių gatvės prekybininkų aptikome ir tai, ko savo kelionės metu dar nebuvome matę: žemuogių! Šių stiklainėlis vidutiniškai kainuos apie 2,5 Eur.
Taigi, mūsų komandos išvados būtų tokios: laikas virti braškių uogienę! Trešnes rinkitės atsargiai, nes kaip matyti, jų kaina gali svyruoti nuo 4 iki net 11 Eur. Akiratyje pamažu atsiranda žemuogės, tikrojo aviečių bumo dar laukiame, o svajojame sulaukti gervuogių.
Klausiame jūsų: kokios uogų kainos Vilniaus mikrorajonuose? Ar uogos pigesnės, brangesnės, ar kainos panašios?