Rinkodaros specialistas ir pramogų pasaulio žvaigždė Saugirdas Vaitulionis apie mitybos įpročius kalba nedrąsiai ir juokaudamas. Jam labiau patinka, kai gamina kiti, nes pats maisto ruošimo įgūdžius primiršo dėl paprasčiausio laiko trūkumo šiam užsiėmimui. Kadangi valgyti vis tiek reikia, Saugirdas turi tris mėgstamiausius produktus, su kuriais gamintus patiekalus dažniausiai renkasi, na, o jo draugai žino, kad pats geriausias variantas Saugirdui pavaišinti visada bus… ne, ne austrės, o paprasčiausia pica!
Kaip jūs, Saugirdai, pradedate savo rytą? Kava, arbata, sveikais pusryčiais, o gal nelabai sveikais?
Rytą aš pradedu tik arbata. Kavos nemėgstu, man ji tiesiog neskani. O sveiki pusryčiai būna tik tada, kai priverčia.
Nevalgote todėl, kad nėra laiko, ar dėl to, kad nesinori?
Man tiesiog pritrūksta laiko pusryčiams. Aš labiau mėgstu pamiegoti, tai dažniausiai tuos savo pusryčius ir pramiegu. Man pusryčiai būna pietūs.
Tai tuomet ką renkatės pietums?
Aš nesu sveiko maisto mėgėjas, todėl mano racionas gali varijuoti: nuo kažkokio kepsnio su daržovių garnyru iki picos. Kai treneris mane prigauna, tada aš valgau daugiau žuvies arba kitaip derinu produktus, pavyzdžiui, mėsos nevalgau su bulvėmis, renkuosi salotas. Na, o jeigu galėčiau, tai visada valgyčiau tiktai picas ir mėsainius (juokiasi). Bet po tokios „dietos“ aš jau po poros savaičių tapčiau storas.
Kokia virtuvė jums patinka labiausiai?
Aš neturiu mėgstamiausios virtuvės, bet aš turiu mėgstamus patiekalus. Net juokinga, kad visi mano draugai žino, kad Saugirdas labiausiai mėgsta picą ir tartarą. Jeigu tektų išvardyti produktus, tai aš žiauriai mėgstu tuną, bulves ir jautieną, tai trys mano mėgstamiausi produktai. Jautienos didkepsnį galėčiau valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.
O gaminti mėgstate pats ar geriau, kai kas nors kitas gamina?
Aišku, geriau, kai kas kitas gamina (juokiasi). Kažkada aš pats visai neblogai gaminau, bet dėl laiko trūkumo, kartais – ir tingėjimo, maisto gaminimą primiršau. Dabar net šiek tiek bijau stoti prie puodų, nes mano įgūdžiai pasimiršo.
Jeigu vis tik gaminti reikia, ką gaminti sekasi geriausiai?
Aš puikiai gaminu salotas, man patinka su jomis žaisti ir improvizuoti. Mėgstu daryti troškinius, visokius apkepus orkaitėje. Galbūt todėl, kad tokį marmalą labai sunku sugadinti!
Ko labiausiai nemėgstate valgyti?
Aš nekenčiu riebios mėsos, nemėgstu šoninės, nemėgstu kiaulienos. Ir žalios mėsos nevalgau. Mėgstu žuvies tartarą, tačiau jautienos tartaro – ne, nes kotletas juk turi būti keptas. Ir nevaidinsiu aristokrato – man tikrai neskanu austrės.
O kaip yra su lietuviška virtuve? Ar jums patinka tie sotūs ir gan riebūs lietuviški patiekalai?
Labai mėgstu bulvinius blynus ir cepelinus! Iš lietuviškos virtuvės meniu man nepatinka tik kraujiniai vėdarai, tačiau bulvinių vėdarų neatsisakau.
Jeigu reikia rinktis užkandžius, renkatės saldžius ar sūrius?
Aš saldumynų išvis nevalgau, man neskanu, dėl manęs jų gali ant stalo ir nebūti. Nesu iš tų, kurie alpsta dėl gabalėlio torto. Aš vietoje to torto geriau suvalgysiu silkės.
Kai keliaujate, ką valgote? Ką keisčiausio esate ragavęs kelionės metu?
Žinoma, renkuosi vietinę virtuvę, tačiau rezervuotai ir nerizikuoju. O keisčiausio… Indijoje valgiau keptą ryklį. Tai buvo mažas rykliukas, keptas baisiame marmale, buvo labai neskanu. Šiaip nevalgau to, kas nekelia apetito, tačiau ten prašoviau.
Taigi renkatės gražiai atrodantį maistą?
Taip, man maistas turi gražiai atrodyti. Manau, kad net ir paprastą sumuštinį galima padaryt labai gražų ir keliantį apetitą. Man paprasčiausiai nemalonu valgyti negražiai patiektą maistą.
Pabaigai, kuo, jūsų manymu, reikėtų vadovautis visos dienos metu, kad būtų energijos? Kaip suprantu, pusryčių valgymas šiuo atveju netinka…
Taip, su pusryčiais sveikos mitybos prizmėje prašaunu (juokiasi). Iš tiesų, kad būtų daug energijos, aš stengiuosi nevalgyti sunkaus maisto, ypač tada, kai oras prastas, nes tik ir norisi miego, o energijos nėra.