Šaltas ledų ar jogurto kokteilis – puiki atgaiva vasarą. Tiesa, šiek tiek nuodėminga, ypač tiems, kurie skrupulingai skaičiuoja kalorijas ir yra reiklūs net desertams.
Kuris – ledų ar jogurto – kokteilis sveikesnis. Kurį rinktųsi mitybos specialistas ir tinklaraščio „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas Artur Swan? Patyrinėkime.
(Ledų kokteilio receptas yra 4 asmenims, todėl šio kokteilio maistinę vertę perskaičiavome 1 porcijai)
Kalorijos: 294 kcal Angliavandeniai: 56 g Iš jų cukraus: 35 g Baltymai: 12 g Riebalai: 4 g Druskos: 42 mg
Kalorijos: 227 kcal Angliavandeniai: 45,5 g Iš jų cukraus: 35 g Baltymai: 4 g Riebalai: 7,25 g Druskos: 121 mg
Maistingumas
Kaip matyti iš palyginimo, pagal kaloringumą pirmauja jogurtinis kokteilis. Šis gėrimas turi ir didesnį angliavandenių kiekį, o angliavandeniai organizme veikia kaip energinė medžiaga. Jogurtinis kokteilis turi didesnį baltymų kiekį, mažiau riebalų ir mažiau druskos. Druska reikalinga mūsų organizmui, tačiau nedideliais kiekiais. Didesni kiekiai naudingi itin aktyviems žmonėms, kurie būdami fiziškai aktyvūs druskas iš organizmo pašalina, tačiau mažiau judantiems, reiktų riboti jos suvartojimą iki 2 gramų per dieną.
Stiprybės
Abiejų patiekalų stipriosios savybės – tai be galo daug ląstelienos, vitaminų ir mineralų. Ląsteliena yra mūsų žarnyno valomoji medžiaga. Taip pat maitina jame esančias gerąsias bakterijas. Tačiau mitybos žinovas primena, kad į racioną reikia įtraukti ne tik ląsteliena pasižyminčius vaisius, bet ir kitus jos turinčius produktus: grūdus, daržoves, ankštinius.
Svarbi jogurto kokteilio stiprybė ta, kad jame yra papildomų baltymų iš graikiško jogurto, kurie reikalingi mūsų raumenis bei vidiniams organams. Taip pat šis gėrimas turi mažiau pridėtinio cukraus, priešingai – tik natūralų iš laktozės ir fruktozės.
Silpnybės
Mangų, bananų ir šokoladinių ledų silpnoji pusė, pasak mitybos specialisto A. Swan, yra pridėtinis cukrus, sotieji riebalai, kuriuos gauname iš ledų (gali būti net hidrinti riebalai, priklausomai nuo ledų gamintojo. Blogybė ta, kad transizomerai, kurių šaltinis iš dalies yra hidrinti riebalai, gali sukelti širdies ir kraujagyslių, diabeto ir nutukimo ligas). Taip pat šis kokteilis turi mažai baltymų, jo pagrindą sudaro angliavandeniai. Mangų, bananų ir šokoladinių ledų kokteilis galėtų būti tinkamas užkandis po aktyvios fizinės veiklos arba pirmoje dienos pusėje.
Verdiktas
Artur Swan: „Norintys išlaikyti grakščias kūno formas, rekomenduoju rinktis pirmąjį variantą – jogurtinį kokteilį. Šis gėrimas turi mažiau pridėtinio cukraus, yra praturtintas baltymais. Tinkamas tiek norint pasilepinti desertu, tiek pasistiprinti po sunkios treniruotės“.
Skanaus ir būkime sveiki!