top of page

Pusryčiaukite turguje kaip ponai: benediktai ir austrės

Halės turguje galima paskanauti dviejų žymių kiaušinių: Benedikto, kurie yra fenomenalus reiškinys Lietuvos vėlyvųjų pusryčių scenoje (jų pasiūla Vilniuje milžiniška), ir Florentino. Pastaruosius siūlančią vietą seniausiame miesto turguje jau aplankėme. Kitapus „Sraigė, Vynas ir Varlė“ pamatėme „Assorti Gourmet“. Susiviliojome užsukti.

Pagaminti gardžius ir įsimintinus pusryčių klasika tapusius benediktus ne taip jau ir paprasta: reikia pakepinti anglišką bandelę (angl. English muffin), tinkamai išvirti kiaušinį be lukšto (šilkiniuose „marškinėliuose“) ir paruošti tolygios tekstūros hollandaise padažą. Kitaip tariant, yra reikalų! Todėl dažnas Amerikoje atsiradusio kiaušinių patiekalo ruošimo privengia ir verčiau skanauja ne namuose.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Bistro valgiaraštyje – ne viena Benedikto kiaušinių variacija. Nuo to priklauso ir kaina, kuri svyruoja tarp 4–7 Eur. Už kiaušinius su rūkyta lašiša, kuriuos teisingiausia būtų vadinti Hemingvėjaus kiaušiniais, sumokėsite 5 Eur. 7 Eur kainuos kiaušiniai su krevetėmis.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Sklinda kalbos, kad lietuviai austres itin pamėgo. Ar jos nurungs cepelinus, picas ir sušius? Situacija verta stebėjimo, tendenciją fiksuojame. Ko gero, austrių įvairovė sufleruoja apie augantį poreikį šioms jūros geldelėms. Gillardeau, Tia Maara, Cadoret, Daniel Sorlut, Perle Blanche, Royal, Speciale de Claire ir Fine de Claire – tiek skirtingų rūšių austrių pavadinimų perskaitome besižvalgydami. Jas vieni gliaudo vietoje, kiti jūra kvepiančias gėrybes nešasi į namus.

Bistro šefas Tadas Gailiūnas yra žinomas kaip vienas geriausių austrių gliaudytojų Lietuvoje. 4 kartus organizuotame renginyje 3 kartus tapo jo nugalėtoju. Su austrių žinovu jau esame kalbėję pirmajame šalyje austrių gliaudymo turgelyje.

Benedikto kiaušiniai (5 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Kiaušiniai su lašiša (5 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


„Visos austrės yra skanios. Kiekvienas renkasi pagal skonį. Tai labai individualu. Vieni mėgsta sūresnes, kiti – mėsingesnes. Man asmeniškai skaniausios Tia Maara“, – atsakė T. Gailiūnas paklaustas apie savo favorites.

Austrės kaina nuo . Valerijos Stonytės nuotr.

Austrės kaina – nuo 1,50 iki 3 Eur. Jų siūloma rinktis iš 8 rūšių. Valerijos Stonytės nuotr.


Meniu. Parduotuvėlėje prekiaujama gurmaniškais produktais, jūrų gėrybėmis ir jau minėtomis austrėmis. Šie produktai naudojami ruošiant bistro patiekalus. Kasdien Halės ir Benedikto turguose (turėkite omenyje, kad Benedikto turgus dirba ilgiau nei Halė (11:00–21:00)) dienos meniu susideda iš 3 pasiūlymų: sriubos (2,49 Eur), salotų (4,49 Eur) ir karšto patiekalo (5,49 Eur).

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Darbo laikas. Antr.–Penkt. 8:00–17:00, Šešt.–Sekm. 9:00–15:00

Adresas: Pylimo g. 58, Vilnius (9A vieta)

„Facebook“ paskyra ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page